PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 489 |

Tytuł artykułu

Parametry jakości ziemniaka konfekcjonowanego - genetyczne i środowiskowe uwarunkowania

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Quality parameters of table potatoes - genetical and environmental effect determinations

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy podjęto próbę usystematyzowania cech jakości bulw istotnych przy konfekcjonowaniu ziemniaków jadalnych. Oceniono parametry jakości uwarunko­wanych genetycznie wszystkich zarejestrowanych odmian ziemniaka w kraju na tle wybranych odmian w innych krajach. W oparciu o literaturę i badania własne przedstawiono wpływ czynników środowiska na niektóre cechy jakości bulw. Przedstawiono monitoring jakości plonów ziemniaka jadalnego w gospodarst­wach. Stwierdzono, że najczęściej jakość bulw jest wynikiem współdziałania geno­typu i warunków środowiska w okresie wegetacji. Gospodarstwa produkujące ziemniaki mają duże trudności z uzyskaniem wysokiej jakości plonu.
EN
In the the paper author attempted to systematize tuber quality characters important for pre-packing of table potatoes. Quality parameters determined ge­netically of all potato cultivars registered in Poland as compared to some foreign cultivars were assessed. Based on literature and research an influence of environ­mental factors on some quality characters of tubers is demonstrated. Monitoring of potato yield quality on farms was presented. It was stated that tuber quality is a result of connected influences of genotype and environmental conditions du­ring potato vegetation. Farmers producing potatoes have difficulties in obtaining high quality potato yield.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

489

Opis fizyczny

s.335-345,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Agronomii Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Jadwisinie, 05-140 Serock

Bibliografia

  • Beschreibende Sortenliste Kartoffeln. 1998: 111 ss.
  • Beukema H.K, Van Der Zaag D.E. 1990. Introduction to potato production. Wageningen: 208 ss.
  • Bus C.B. 1996. Internal rust spot. Potato diseases. NIVAA. Holland: 161 ss.
  • Chotkowski J. (red). 1997. Produkcja ziemniaków. Technologia-ekonomika-markating. Wyd. II. Bonin: 352 ss.
  • Głuska a. 1999. Wpływ agrotechniki na kształtowanie jakości plonu. Mat. z konf. „Ziemniak jadalny i dla przetwórstwa spożywczego - czynniki agrotechniczne i przechowalnicze warunkujące jakość". Jadwisin, 23-25 II 1999: 20-24.
  • Głuska A., Zgórska K. (red.). 2000. Charakterystyka zrejonizowanych odmian ziem­niaka. Wyd. VI, Jadwisin: 30 ss.
  • GruczekT. 2001. Technologia produkcji ziemniaka jadalnego i dla przetwórstwa spo­żywczego przy szerokości międzyrzędzi 75 cm. Jadwisin: 68 ss.
  • Kamasa J. 2002. Nowe odmiany ziemniaka. Polski Ziemniak 1: 4-9.
  • Kamasa J., Borys J. 1990. Ocena wartości gospodarczej odmian ziemniaka w Polsce. Synteza materiałów wyjściowych dla hodowli ziemniaka. Instytut Ziemniaka, Bonin: 127-131.
  • Leszczyński W. 1994. Wpływ czynników działających w okresie wegetacji ziemniaka na jego jakość. Post. Nauk Rol. 6: 55-68.
  • Mazurczyk W. 1994. Skład chemiczny dojrzałych bulw 30 odmian ziemniaka. Biul. Inst. Ziemn. 37: 55-62.
  • Meuers C.E, Wustman R. 1996. Second growth. Potato diseases. NIVAA. Holand: 140-142.
  • Netherlands cataloque 2000. Netherlands catalcque of potato varieties: 256 ss.
  • Nowacki W. 1999. Marketingowe zasady produkcji, przygotowania i sprzedaży ziem­niaków. WODR, Warszawa: 39 ss.
  • Nowacki W. (red.) 2000. Poradnik producentów ziemniaka. Sezon 2000/2001. Jadwi- sin: 161 ss.
  • Nowacki W., Czerwińska A. 1999. Monitoring wielkości plonu handlowego ziemnia­ków jadalnych przeznaczonych do konfekcjonowania. Mat. z konf. „Ziemniak ja­dalny i dla przetwórstwa spożywczego - czynniki agrotechniczne i przechowalni- cze warunkujące jakość". Jadwisin, 23-25 II 1999: 221-222.
  • Nowacki W., Głuska A., Gruczek Т., Lis В., Lutomirska В., Roztropowicz S., Zarzyńska k. 2000. Uprawa ziemniaków a wartość konsumpcyjna i technologiczna bulw. Mat. z konf. „Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie". Polanica Zdrój, 8-11 V 2000: 23-32.
  • Roztropowicz S. 1989. Środowiskowe, odmianowe i nawozowe źródła zmienności składu chemicznego bulw ziemniaka. Fragmenta Agronomica 121: 33-75.
  • The Cataloque of Czech potato varieties. 2000. 225 ss.
  • Turkensteen LJ. 1996. Common scab. Black scurf. Potato diseases. NIVAA. Hol­land: 55-56.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-d2248a15-03f8-49b5-bc58-5b9e6d367357
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.