PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 45 | 2 |

Tytuł artykułu

Żywienie w cukrzycy

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Nutrition in diabetes

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Ważnym zagadnieniem zdrowia publicznego w Polsce jest skuteczna edukacja całego społeczeństwa dotycząca konieczności stosowania zdrowej diety i regularnego uprawiania aktywności fizycznej. Pozwala to zapobiegać nie tylko nadwadze i otyłości, lecz także stanowi przedcukrzycowemu i cukrzycy typu 2. Taka edukacja prowadzona jest na szeroką skalę między innymi przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) w Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ), nowoczesnej platformie internetowej (www.ncez.pl). Na stronie NCEŻ przedstawione są praktyczne wskazówki dotyczące realizacji zasad diety w cukrzycy (wyznaczonych przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne i Polskie Towarzystwo Dietetyki), w tym diety DASH, uznanej wspólnie z dietą śródziemnomorską za najzdrowszą na świecie. Dla pacjentów w wieku starszym chorych na cukrzycę, oprócz ogólnych wskazań dietetycznych w tej chorobie uwzględnić należy szereg specyficznych uwarunkowań związanych z wiekiem. Dużą pomocą w edukacji tej grupy jest opracowana w IŻŻ Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym.
EN
An important issue for public health in Poland is effectively educating the whole society toward the necessity of a healthy diet and regular physical activity to prevent overweight and obesity, and thus prevent prediabetes and type 2 diabetes. A large-scale educational campaign is underway on the National Center of Nutritional Education (Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, NCEŻ) website and other sites by experts from the Food and Nutrition Institute (Instytut Żywności i Żywienia, IŻŻ). Tips on the practical implementation of dietary principles for diabetics (as created by Diabetes Poland, Polskie Towarzystwo Diabetologiczne and The Polish Society of Dietetics, Polskie Towarzystwo Dietetyki) are also presented on the NCEŻ website, as well as detailed information on the DASH diet, which is one of the diets recommended in the prevention and treatment of diabetes, recognized together with the Mediterranean diet as the healthiest diet in the world. It is recommended that, for elderly patients with diabetes, a number of specific determinants related to the patient’s age should be taken into account in addition to the general dietary recommendations for this disease. Of great help in educating these patients is the Pyramid of Healthy Nutrition and Physical Activity for the elderly, developed at the Food and Nutrition Institute.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

45

Numer

2

Opis fizyczny

s.126-134,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Poradnia Chorób Metabolicznych, Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, ul.Powsińska 61/63, 02-903 Warszawa

Bibliografia

  • 1. IDF Diabetes Atlas - Eight Edition, 2017, http://www.diabetesatlas.org.
  • 2. IDF Diabetes Atlas - Seventh Edition, 2015, http://www.diabetesatlas.org.
  • 3. IDF Diabetes Atlas - Sixth Edition, 2013, http://www.idf.org/diabetesatlas.
  • 4. Cho N. H., Colagiuri S., Distiller L. i wsp.: IDF Global Guideline for Managing Older People with Type 2 Diabetes. International Diabetes Federation, 2013. http://www.idf.org.
  • 5. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę, 2017. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego.: Diabetol. Prakt., 2017, 3, supl. A, A1 - A81.
  • 6. Czupryniak L.: Praktyczne możliwości zapobiegania cukrzycy u osób ze stanem przedcukrzycowym. Diabetol. Klin. 2014, 3, 6, 256 - 262.
  • 7. http://www.iżż.waw.pl.
  • 8. http://www.ncez.pl.
  • 9. http://www.zachowajrownowage.pl.
  • 10. Jarosz M.: Światowe, europejskie i rządowe strategie poprawy zdrowia poprzez prawidłowe żywienie i aktywność fizyczną, [w:] Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu, (red. M. Jarosz), Warszawa, Wyd. Instytut Żywności i Żywienia, 2016, 25 - 33.
  • 11. Gajewska D., Kęszycka P., Myszkowska-Ryciak J. i wsp: Rekomendacje postępowania dietetycznego w cukrzycy. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2017. Dietetyka 2017, t. 10, Wyd. Spec.
  • 12. Zdrojewski T., Strojek K.: Rozpowszechnienie cukrzycy w Polsce w 2013 r. - Pierwsze kompletne i wiarygodne opracowanie. Analizy Komitetu Zdrowia Publicznego PAN. Materiał na konferencję prasową w dn. 9.03.2016.
  • 13. Wittek A., Sokalski B., Grzeszczak W. i wsp.: Prevalence of diabetes and cardiovascular risk factors of industrial area in southern Poland. Exp. Clin. Endocrinol. Diabetes 2009, 117, 7, 350 - 353.
  • 14. http://www.nursing.com.pl/Aktualnosci_Diagnoza_stanu_zdrowia_Polakow_wedlug_NATPOL_2011_1006.html.
  • 15. Cukrzyca. Ukryta pandemia. Sytuacja w Polsce. Edycja 2014. http://www.pfed.org.pl/aktualno347ci/cukrzyca-ukryta-pandemia-2014.
  • 16. Kłosiewicz-Latoszek L.: Cukrzyca, [w:] Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu, (red. M. Jarosz), Warszawa, Wyd. Instytut Żywności i Żywienia, 2016, 366 - 377.
  • 17. Kłosiewicz-Latoszek L.: Metabolizm osób w starszym wieku przyczyną ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego i cukrzycy. III Narodowy Kongres Żywieniowy. Żywność, Żywienie w prewencji i leczeniu - postępy 2017. Żywność i aktywność fizyczna osób w wieku starszym w zdrowiu i chorobie. Warszawa, 26 - 27 stycznia 2018, Materiały Kongresowe, 19 - 20, Warszawa, IŻŻ.
  • 18. Cichocka A.: Nowości w zaleceniach dietetycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD) 2017 dla pacjenta z cukrzycą typu 2. Gab. Pryw., 2017, 24, 4, 21 - 29.
  • 19. Cichocka A.: Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych. Wyd. III. Warszawa, Wyd. Medyk, 2016.
  • 20. Cichocka A.: Dieta w hiper- cholesterolemii. Praktyczne wskazówki. Warszawa, Wyd. Medyk, 2015.
  • 21. Cichocka A.: Dieta DASH w teorii i zastosowaniu. Warszawa, Wyd. Medyk, 2017.
  • 22. Cichocka A.: Dieta w przebiegu insulinooporności i zespołu metabolicznego. Data publikacji 26.10.2017, www.ncez.pl.
  • 23. Cichocka A.: Ile węglowodanów w diecie osób z cukrzycą typu 2? Data publikacji: 13.11.2017, www.ncez.pl.
  • 24. Cichocka A.: Żywienie w cukrzycy. III Narodowy Kongres Żywieniowy. Żywność, Żywienie w prewencji i leczeniu - postępy 2017. Żywność i aktywność fizyczna osób w wieku starszym w zdrowiu i chorobie. Warszawa, 26 - 27 stycznia 2018, Materiały Kongresowe, 47 - 49, Warszawa, IŻŻ.
  • 25. Szostak W. B., Cichocka A.: Dieta śródziemnomorska w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia i cukrzycy. Warszawa, Wyd. Medyk, 2015.
  • 26. Jarosz M.: Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Żyw. Człow. Metab., 2016, 43, 2, 77 - 84.
  • 27. Jarosz M.: Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym. III Narodowy Kongres Żywieniowy. Żywność, Żywienie w prewencji i leczeniu - postępy 2017. Żywność i aktywność fizyczna osób w wieku starszym w zdrowiu i chorobie. Warszawa, 26 - 27 stycznia 2018, Materiały Kongresowe, 11 - 12, Warszawa, IŻŻ.
  • 28. Jarosz M.: Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, [w:] Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu, (red. M. Jarosz), Warszawa, Wyd. Instytut Żywności i Żywienia, 2016, 93 - 97.
  • 29. Jarosz M., Sajor I.: Demografia, [w:] Żywienie i styl życia osób w starszym wieku. (red. M. Jarosz), Warszawa, Wyd. Instytut Żywności i Żywienia, 2018, 5 - 10.
  • 30. Jarosz M., Sajor I., Gugała-Mirosz S.: 2017. Węglowodany. [w:] Normy żywienia dla populacji Polski, (red. M. Jarosz), Warszawa, Wyd. Instytut Żywności i Żywienia, 2017, Zadanie sfinansowano ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016 - 2020, 98 - 114.
  • 31. https://health.usnews.com/best-diet/best-diets-overall.
  • 32. Wiśniewska K.: Ranking diet - znamy zwycięzców i największych przegranych. Data publikacji: 30.10.2017, www.ncez.pl.
  • 33. Cichocka A.: DASH najzdrowsza dieta świata. Wywiad przeprowadzony przez M. Kossobudzką. [w:] Gazeta Wyborcza. Dodatek specjalny, 8.03.2018, 2 - 11, 13 - 19.
  • 34. Cichocka A.: Dieta DASH - korzyści zdrowotne wynikające z jej stosowania. Gab. Pryw., 2017, 24, 4, 55 - 63.
  • 35. Cichocka A.: Dieta DASH - gwiazda wśród diet. Data publikacji: 30.10.2017, www.ncez.pl.
  • 36. Appel L. J., Moore T. J., Obarzanek E. i wsp.: A Clinical Trial of the Effects of Dietary Patterns on Blood Pressure. New Engl. J. Med., 1997, 336, 16, 1117 - 24.
  • 37. Lin P. H., Aickin M., Champagne C. i wsp.: For the Dash-Sodium collaborative research group. Food group sources of nutrients in the dietary patterns of the DASH-Sodium trial. J. Am. Diet. Assoc., 2003, 103, 4, 488 - 496.
  • 38. https://poradnia.ncez.pl.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-d1a0607d-59f1-4efc-8c81-8af295debaa3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.