PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 14 | 5 |

Tytuł artykułu

Proekologiczne działania w zakresie zagospodarowania odpadów w przemyśle owocowo-warzywnym

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Pro-environmental activities of waste management in the fruit and vegetable industry

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono problem gospodarki odpadami z przetwórstwa owocowo-warzywnego. Scharakteryzowano odpady owocowo-warzywne pod względem jakości i ilości oraz zaprezentowano sposoby ich zagospodarowania w Polsce i na świecie. Zarządzanie odpadami w przetwórstwie owocowo-warzywnym wciąż jest postrzegane przez wiele zakładów jako źródło kosztów związanych z opłatami środowiskowymi oraz koniecznymi inwestycjami. Wprowadzanie systemów zarządzania środowiskowego umożliwiło wytwarzanie produktów z wykorzystaniem najlepszych technologii i zachowaniem standardów ekologicznych. Produkowana żywność jest bezpieczna i ma wysoką jakość przy ograniczonym zużyciu energii elektrycznej i niższych kosztach.
EN
The article describes the w management of fruit and vegetable processing waste. Fruit and vegetable pomace was described in terms of quality and volume and utilization methods in Poland and in the world. The waste-free food processing is not possible, but it is necessary to use waste without generating unnecessary costs, while benefiting processors and the environment.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

14

Numer

5

Opis fizyczny

s.133-138,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor

Bibliografia

  • Adamczyk W. 2004: Ekologia wyrobów – jakość, cykl życia, projektowanie. PWE, Warszawa, 52-55.
  • Adjadowicz E. i in. 2000: Charakterystyka i kierunki zagospodarowywania odpadów w słodowniach. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 10, 20-21.
  • Baranowski K., Baca E., Salamon A., Michałowska D., Meller D., Karaś M. 2009: Możliwości odzyskiwania i praktycznego wykorzystania związków fenolowych z produktów odpadowych: z wytłoków z czarnej porzeczki i aronii oraz z chmielin. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4(65), 100-109.
  • Bober I., Oszmiański J. 2004: Zastosowanie wytłoków aronii do naparów herbat owocowych. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment., 3(1), 63-72.
  • Borycka B. 2002: Wybrane energetyczne właściwości biomasy wytłokowej. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol., z. 486, 65-72.
  • Dybus J. 2011: Branża soków zagęszczonych – jej sytuacja oraz znaczenie w Unii Europejskiej. XXXI Międzynarodowe Sympozjum Sadownicze. Materiały konferencyjne.
  • Fronc A., Nawirska A. 1994: Możliwość wykorzystania odpadów z przetwórstwa owocowo-warzywnego. Ochrona Środowiska, 2(53), 31-32.
  • Gryss Z. 1972: Wykorzystanie odpadów przemysłu owocowo-warzywnego. WNT, Warszawa 196-204.
  • Kowalczyk R., Piwnicki Ł. 2007: Pestki owoców jako cenny surowiec wtórny przemysłu spożywczego. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 17(31), 2,62-66.
  • Krajowy Plan Gospodarki Odpadami (KPGO). 2002: Monitor Polski, 11, poz. 159, 446-449.
  • Misiura A. 2008: Produkty uboczne przemysłu owocowo-warzywnego i ich wykorzystanie na cele paszowe, Hodowca Bydła, 9, 339.
  • Nawirska A. 2007: Zagospodarowanie odpadów z przemysłu owocowo-warzywnego. Przemysł fermentacyjny i owocowo-warzywny, 10, 44-46
  • Obwieszczenie Ministra Środowiska z dnia 26 września 2011 roku w sprawie wysokości stawek opłat za korzystanie ze środowiska na rok 2012, Monitor Polski, 94, poz. 958.
  • Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy. 2011: Analizy rynkowe, IERiŻ-PIB Warszawa, (38), 8.
  • Tarko T., Sobusiak J., Duda-Chodak A. 2009: Sposoby wykorzystania odpadów przemysłu owocowo-warzywnego. Przemysł fermentacyjny i owocowo-warzywny, (3), 33-34.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-d0bd088b-8075-4573-ab43-7fde23fb4bf5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.