PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 69 | 04 |

Tytuł artykułu

Ocena programu profilaktycznego opartego o efektywne mikroorganizmy, stosowanego w tuczu świń

Warianty tytułu

EN
Evaluation of a prophylactic program based upon effective microorganisms, as employed in fattening of pigs

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
The aim of the study was to evaluate the effect of the application of a prophylactic program based on effective microorganisms on the run and the results of fattening (daily weight gain) and slaughter value (fat thickness, longissimus muscle depth, meatiness) and state of intestinal microflora (colony-forming unit CFU, coefficient coli/lacto) of fatteners. Together with the feed or with water, Pro-Biotyk (em15)® was administered; SCD ProBio Original (EM-Farming) Ema was employed in the piggery environment. The experiment was conducted on 132 crossbred pigs, classified in two groups: control (C) and experimental (E), 66 animals in each group, with the preservation of the sex ratio of porkers: gilts as 1:1. During the fattening period (113 days, the initial body weight equal to 24.7 kg), the animals were fed 3 full-ration mixtures. A favorable effect of bacterial additives on daily body weight gains (1st stage of fattening and the whole fattening period - p ≤ 0.05) was confirmed. The dressing percentage of pigs from group E vs. C was lower (p ≤ 0.01). Any effect of probiotics on the remaining slaughter results was not found. Coli/lacto ratio in group E vs. C during the first stage of fattening (1-25 days) was twice as low, which confirms the favorable effect of preparation Pro-Biotyk (em15)® on intestinal microflora of the young animals. The findings of our research indicate the practical suitability of effective microorganisms in the production of pigs.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

69

Numer

04

Opis fizyczny

s.248-251,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Hodowli Trzody Chlewnej, Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt, Wydział Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Ciszewskiego 8, 02-786 Warszawa
autor
  • Zakład Hodowli Trzody Chlewnej, Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt, Wydział Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Ciszewskiego 8, 02-786 Warszawa
autor
  • Zakład Hodowli Trzody Chlewnej, Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt, Wydział Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Ciszewskiego 8, 02-786 Warszawa
autor
  • Samodzielny Zakład Biologii Mikroorganizmów, Wydział Rolnictwa i Biologii, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159, 02-776 Warszawa

Bibliografia

  • 1.Babińska I., Rotkiewicz T., Otrocka-Domagała I.: The effect of Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium spp. Administration on the morphology of the gastrointestinal tract, liver and pancreas in piglets. Pol. J. Vet. Sci. 2005, 8, 29-35.
  • 2.Budiño F. E. L., Thomaz M. C., Kronka R. N., Nakaghi L. S. O., Tucci F. I. N., Fraga A. L., Scandolera A. J., Huaynate R. A. R.: Effect of probiotic and prebiotic inclusion in weaned piglet diets on structure and ultra-structure of small intestine. Braz. Arch. Biol. Technol. 2005, 48, 921-929.
  • 3.Castillo Gómez M. S.: Development of gut microbiota in the pig: modulation of bacterial communities by different feeding strategies. PhD Thesis, Facultat de Veterinária, Universitat Autónoma de Barcelona, Bellaterra 2006, 1-218.
  • 4.Colditz I. G.: Effects of the immune system of metabolism: implications for production and disease resistance in livestock. Liv. Prod. Sci. 2002, 75, 257-268.
  • 5.Denev S.: Probiotics - past, present and future. Bulg. J. Agric. Sci. 1996, 2, 445-464.
  • 6.DeRouchey J. M., Dritz S. S., Goodband R. D., Nelssen J. L., Tokach M. D.: General Nutrition Principles for Swine. Swine Nutrition Guide. Kansas State University 2007, 10-17.
  • 7.Dziuba M., Rekiel A.: Wartość rzeźna i jakość mięsa tuczników żywionych z dodatkiem antybiotyku, probiotyku lub oligosacharydu. Żyw. Człow. Metab. 2003, 4, 1169-1175.
  • 8. Dziuba M., Rekiel A., Kulisiewicz J.: The effect of some feed additives on performance, carcass traits and meat quality of pigs of different genotype. Ann. Anim. Sci. 2003, 3, 295-300.
  • 9.Dziuba M., Rekiel A., Więcek J.: The influence of feed additives on feed digestibility and fattening results of pigs of different genotypes. Ann. Anim. Sci. 2003, Suppl. 2, 91-94.
  • 10.Fernandez M. F., Boris S., Barbes C.: Probiotic properties of human lactobacilli strains to be used in the gastrointestinal tract. J. Appl. Microbiol. 2003, 94, 499-455.
  • 11.Gajewska J., Masznicz M., Rekiel A., Batorska M., Pawlicka E., Wiêcek J.: Skład mikroflory kału prosiąt i tuczników otrzymujących dodatek preparatu probiotycznego i/lub kwasu benzoesowego. Roczn. Nauk. PTZ 2008, 4, 165-174.
  • 12.Grzybowski R. A., Stecka K. M., Szkodziñska-Rzeszowiak E. A., Milewski J. A., Chabłowska B., Brzóska F., Strzelecki J., Urbańczyk J.: Kryteria oceny i selekcja mikroorganizmów jako składników preparatów probiotycznych. Inst. Biotech. Przem. Rol. Spoż. 1997, 52, 28-29.
  • 13.Hooper L. V., Midtvedt T., Gordon J. I.: How host – microbial interactions shape the nutrient environment of the mammalian intestine. Ann. Rev. Nutr. 2002, 22, 283-307.
  • 14.Jukna Č., Jukna V., Šimkus A.: The effect of probiotics and phytobiotics on meat properties and quality in pigs. Vet. Zoot. 2005, 29, 80-83.
  • 15.Kailasapathy K., Chin J. J.: Survival and therapeutic potential of probiotics organisms with reference to Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium spp. Immunol. Cell Biol. 2000, 78, 80-88.
  • 16.Knudson B.: Prozdrowotne aspekty żywienia świń. Mag. Wet., supl. Choroby świń 2010, 655-657.
  • 17.Konstantinov S. R., Smidt H., Akkermans A. D. L., Casini L., Trevisi P., Mazzoni M., De Filippi S., Bosi P., De Vos W. M.: Feeding of Lactobacillus sobrius reduces Escherichia coli F4 levels in the gut and promotes growth of infected piglets. FEMS Microbiol. Ecol. 2008, 66, 599-607.
  • 18.Kornegay E. T., Risley C. R.: Nutrient digestibilities of a cornsoybean meal diet as influence by Bacillus products fed to finishing swine. J. Anim. Sci. 1996, 74, 779-805.
  • 19.Leser T. D., Amenuvor J. Z., Jansen T. K., Lindecrona R. H., Boye M., Møller K.: Culture - independent analysis of gut bacteria: the pig gastrointestinal tract microbiota revisited. Appl. Environ. Microbiol. 2002, 68, 673-690.
  • 20.Lessard M., Dupuis M., Gagnon N., Nadeau E., Matte J. J., Goulet J., Fairbrother J. M.: Administration of Pediococcus acidilactici or Saccharomyces cerevisiae boulardii modulates development of porcine mucosal immunity and reduces intestinal bacteral development of porcine mucosal immunity and reduces intestinal bacterial translocation after Escherichia coli challenge. J. Anim. Sci. 2009, 87, 922-934.
  • 21.Moran C. A., Scholten R. H., Tricarico J. M., Brooks P. H., Verstegen M. W.: Fermentation of wheat: effects of backslopping different proportions of prefermented wheat on the microbial and chemical composition. Arch. Anim. Nutr. 2006, 60, 156-160.
  • 22.Rekiel A., Bielecki W., Więcek J.: The effect of probiotics on the morphological characteristics of the small intestinal epithelium in fatteners. Acta Vet. Brno 2010, 79, 519-524.
  • 23.Simon O., Adamus A., Vahjen W.: Probiotics feed additives - effectiveness and expected modes of action. J. Anim. Feed Sci. 2001, 10, 51-67.
  • 24.Sokół J. L., Karaś J., Stecka K.: Użyteczność probiotyków wieloskładnikowych w żywieniu tuczników. Ann. Warsaw Agricult. Univ. Anim. Sci., Special number 2001, 224-229.
  • 25.Winsen R. L. van, Urlings B. A., Lipman L. J., Snijders J. M., Keuzenkamp D., Verheijden J. H., Van Knapen F.: Effect of fermented feed on the microbial population of the gastrointestinal tracts of pigs. Appl. Environ. Microbiol. 2001, 67, 3071-3076.
  • 26.Wojdat E., Kwiatek K.: Probiotyki w żywieniu zwierząt. Życie Wet. 2005, 80, 509-511.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-d048606f-6bd2-42ff-b341-f6e1fa82ca19
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.