PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 64 | 4 |

Tytuł artykułu

Food behaviour and attitude towards nutritional knowledge in female fitness instructors and female fitness participants

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. Fitness has recently become a very popular form of physical activity among women. Since more and more fitness clubs are founded, more and more women take up the job of a fitness instructor or participate in fitness classes. Therefore, the studies on female fitness instructors and participants are of great relevance. Objective. The objective of this study was to compare food behaviour and attitude towards nutritional knowledge in fitness instructors and fitness participants. Material and methods. The studied population comprised 200 women, including 100 fitness instructors and 100 fitness participants from fitness clubs in Poznań and the vicinity. The studied women filled in questionnaires on food behaviour and attitude towards nutritional knowledge. Statistical analysis was carried out by means of the IBM SPSS Statistics 19 computer programme. Results. Statistically significant differences were observed in the studied women’s age, education, the period of working as a fitness instructor or attending fitness classes and the frequency of teaching fitness classes or attending fitness classes, as well as avoiding poultry. Fitness instructors were older than fitness participants and a higher percentage of them had higher education. The period of working as a fitness instructor was almost twice as long as the period of attending fitness classes. The highest percentage of fitness instructors taught fitness classes more than four times a week, while the highest percentage of fitness participants attended fitness classes three times a week. More fitness participants than fitness instructors avoided poultry. Conclusions. Unfavourable food behaviour observed in the studied women, both fitness instructors and fitness participants, may increase the risk of diet-related diseases. The observed inadequacies in the studied women’s food behaviour, along with their conviction that their diets were adequate and that their nutritional knowledge was sufficient, suggest the necessity to implement education programme to popularise basic dietary recommendations.
PL
Wprowadzenie. W ostatnich latach fitness stał się bardzo popularną formą aktywności fizycznej wśród kobiet. Powstaje coraz więcej klubów fitness i w związku z tym coraz więcej kobiet podejmuje pracę instruktorek fitness oraz uczestniczy w zajęciach fitness. Dlatego badania zachowań żywieniowych tych grup osób są niezwykle ważne. Cel. Celem pracy było porównanie zachowań żywieniowych i stosunku do wiedzy żywieniowej instruktorek fitness i uczestniczek zajęć fitness. Materiał i metody. Badaniami objęto 200 kobiet, w tym 100 instruktorek fitness i 100 uczestniczek zajęć fitness z klubów fitness w Poznaniu i okolicach. Posłużono się kwestionariuszem ankiety zawierającym pytania dotyczące charakterystyki badanych kobiet, spożywania posiłków, zwyczajów żywieniowych, częstotliwości spożycia wybranych produktów, unikania produktów spożywczych i potraw, jak również samooceny swojej diety i stosunku do wiedzy żywieniowej. Statystyczną analizę wyników przeprowadzono przy pomocy programu komputerowego IBM SPSS Statistics 19. Wyniki. Stwierdzono statystycznie istotne zróżnicowanie odpowiedzi badanych kobiet na pytania dotyczące ich wieku, wykształcenia, okresu uczestnictwa w zajęciach fitness lub prowadzenia zajęć fitness, częstotliwości uczestniczenia w zajęciach fitness lub prowadzenia zajęć fitness, a także unikania drobiu. Instruktorki fitness były starsze niż uczestniczki i większy odsetek z nich miał wyższe wykształcenie. Okres prowadzenia zajęć fitness przez instruktorki był prawie dwa razy dłuższy niż okres uczestnictwa w zajęciach fitness. Największy odsetek instruktorek fitness prowadził zajęcia częściej niż cztery razy w tygodniu, podczas gdy największy odsetek uczestniczek zajęć fitness uczęszczał na te zajęcia trzy razy w tygodniu. Większy odsetek uczestniczek zajęć fitness niż instruktorek fitness unikał drobiu. Wnioski. Niekorzystne zachowania żywieniowe zaobserwowane w grupie badanych kobiet, zarówno instruktorek fitness,jak i uczestniczek zajęć fitness, mogą zwiększyć ryzyko chorób dietozależnych. Zaobserwowane błędy żywieniowe badanych kobiet, wraz z ich przekonaniem o tym, że ich dieta jest odpowiednia, a wiedza żywieniowa wystarczająca, wskazuje na konieczność wprowadzenia programu edukacyjnego, aby upowszechnić wiedzę na temat podstawowych zaleceń żywieniowych.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

64

Numer

4

Opis fizyczny

p.325-330,ref.

Twórcy

autor
  • Food and Nutrition Department, the Eugeniusz Piasecki University School of Physical Education in Poznan, Krolowej Jadwigi Street 27/39, 61-871 Poznan, Poland
autor
  • Food and Nutrition Department, the Eugeniusz Piasecki University School of Physical Education in Poznan, Krolowej Jadwigi Street 27/39, 61-871 Poznan, Poland

Bibliografia

  • 1. Abraham C.: Osteoporosis. Prim Care Rep 2011;17(7):61-71.
  • 2. Antonio J., Kalman D., Stout J.R., Greenwood M., Willoughby D.S., Haff G.G. (eds).: Essentials of sports nutrition and supplements. New York, Humana Press, 2008.
  • 3. Aşçi F.H.: The effects of physical fitness training on trait anxiety and physical self-concept of female university students. Psychol Sport Exerc 2003;4:255-264.
  • 4. Aune D., Chan D.S., Lau R., Vieira R., Greenwood D.C., Kampman E., Norat T.: Dietary fibre, whole grains, and risk of colorectal cancer: systematic review and dose- -response meta-analysis of prospective studies. BMJ 2011;343(7833):1082-1082.
  • 5. Brown W.J., Mishra G., Lee C., Bauman A.: Leisure time physical activity in Australian women: relationship with well being and symptoms. Res Quart Exerc Sport 2000;71:206-216.
  • 6. Chalcarz W.: Application of current nutrition recommendations in physical culture. In: Kiełbasiewicz-Drozdowska I., Siwiński W. (eds).: Theory and methodology of recreation (Basic issues). Poznań, AWF, 2001 (in Polish).
  • 7. D’Abundo M.L.: How “Healthful” Are Aerobics Classes? Exploring the Health and Wellness Messages in Aerobics Classes for Women. Health Care Women Int 2007;28:21-46.
  • 8. Farshchi H.R., Taylor M.A., Macdonald I.A.: Beneficial metabolic effects of regular meal frequency on dietary thermogenesis, insulin sensitivity, and fasting lipid profiles in healthy obese women. Am J Clin Nutr 2005;81:16-24.
  • 9. Farshchi H.R., Taylor M.A., Macdonald I.A.: Deleterious effects of omitting breakfast on insulin sensitivity and fasting lipid profiles in healthy lean women. Am J Clin Nutr 2005;81:388-396.
  • 10. Gacek M.: Gacek M.: The evaluation of the way of nutrition and the status of nourishment in women aged 19-25 with different physical activity. Rocz Panstw Zakl Hig 2007;58(4):649-655 (in Polish).
  • 11. Gacek M.: Estimation of the level of nourishing ingredients intake in a group of young women doing fitness as recreation. Rocz Panstw Zakl Hig 2009;60(4):375-379 (in Polish).
  • 12. Greenleaf C., McGreer R., Parham H.: Physique Attitudes and Self-Presentational Concerns: Exploratory Interviews with Female Group Aerobic Exercisers and Instructors. Sex Roles 2006;54(3/4):189-199.
  • 13. Heidel S.E., Torgerson J.K.: Vocal problems among aerobic instructors and aerobic participants. J Commun Disord 1993;26(3):179-191.
  • 14. Höglund K., Normén L.: A high exercise load is linked to pathological weight control behavior and eating disorders in female fitness instructors. Scand J Med Sci Sports 2002;12(5):261-275.
  • 15. Jaffe R.: Exercise. In: Rosenfeld J.A. (ed.): Handbook of women’s health: an evidence-based approach. New York, Cambridge University Press, 2001.
  • 16. Kowal A., Chmiel-Perzyńska I., Derkacz M., Mazur A.: Fitness in women’s awareness and lifestyle. Family Med Prim Care Rev 2010;12(2):234-237 (in Polish).
  • 17. Kritchevsky D.: Dietary protein, cholesterol and atherosclerosis: a review of the early history. J Nutr 1995;125(Suppl.):589S-593S.
  • 18. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Food composition tables. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005 (in Polish).
  • 19. Lange E.: Nutrition prevention and nutrition treatment of atherosclerosis complications. In: Bujko J. ed.: Basic issues in dietetics. Warszawa, Wydawnictwo SGGW, 2006 (in Polish).
  • 20. Long J., Williford H.N., Scharff Olson M., Wolfe V.: Voice problems and risk factors among aerobics instructors. J Voice 1998;12(2):197-207.
  • 21. López-Luzardo M.: High-protein diets and their metabolic consequences. An Venez Nutr 2009;22:95-104 (in Spanish).
  • 22. Martin K.A., Hausenblas H.A.: Psychological commitment to exercise and eating disorder symptomatology among female aerobic instructors. Sport Psychologist 1998;12:180-190.
  • 23. Merkiel S., Chalcarz W., Chmielewska S.: Food behaviour and attitude towards nutritional knowledge in premenopausal women. New Med (Wars) 2009;13(1):13-18.
  • 24. Mickiewicz A.: Fitness clubs in Poland. Body Life 2001;2:8-10 (in Polish).
  • 25. Nelke M.: Dynamically and with optimism – fitness trade in Poland. Body Life 2010;4:4-7 (in Polish).
  • 26. Olson M.S., Williford H.N., Richards L.A., Brown J.A., Pugh S.: Self-reports on the eating disorder inventory by female aerobic instructors. Percept Mot Skills 1996;82:1051-1058.
  • 27. Pendurthi U.R., Williams J.T., Rao L.V.: Resveratrol, a polyphenolic compound found in wine, inhibits tissue factor expression in vascular cells: a possible mechanism for the cardiovascular benefits associated with moderate consumption of wine. Arterioscler Thromb Vasc Biol 1999;19(2):419-426.
  • 28. Prichard I., Tiggemann M.: Objectification in Fitness Centres: Self-objectification, body dissatisfaction, and disordered eating in aerobic instructors and aerobic participants. Sex Roles 2005;53(1/2):19-28.
  • 29. Prichard I., Tiggemann M.: Relations among exercise type, self-objectification, and body image in the fitness centre environment: The role of reasons for exercise. Psychol Sport Exerc 2008;9:855-866.
  • 30. Salmon P.: Effects of physical exercise on anxiety, depression, and sensitivity to stress: A unifying theory. Clin Psychol Rev 2001;21:33-61.
  • 31. Sierra-Johnson J., Undén A.L., Linestrand M., Rosell M., Sjogren P., Kolak M., De Faire U., Fisher R.M., Hellénius M.L.: Eating meals irregularly: a novel environmental risk factor for the metabolic syndrome. Obesity 2008;16(6):1302-1307.
  • 32. Szumilewicz A.: Multiple influences affecting the women’s choice of a fitness club. Baltic J Health Physical Act 2011;3(1):55-64.
  • 33. Titan S.M., Bingham S., Welch A., Luben R., Oakes S., Day N., Khaw K.T.: Frequency of eating and concentrations of serum cholesterol in the Norfolk population of the European prospective investigation into cancer (EPICNorfolk): cross sectional study. BMJ 2001;323:1286-1288.
  • 34. Wilk B., Walentukiewicz A., Fall-Ławryniuk M.: Physical activity in the awareness and lifestyle of women – fitness clubs participants in Trójmiasto. Now Lek 2003;72(2):108-110 (in Polish).
  • 35. Wolfe V., Long J., Conner Youngblood H., Williford H., Scharff Olson M.: Vocal parameters of aerobic instructors with and without voice problems. J Voice 2002;16(1):52-60.
  • 36. Woolf K., St Thomas M.M., Hahn N., Vaughan L.A., Carlson A.G., Hinton P.: Iron status in highly active and sedentary young women. Int J Sport Nutr Exerc Metab 2009;19(5):519-535.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-cf1d4285-490f-4e83-8d1d-f7220054805a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.