PL
Świeżość i jakość dostarczanych na rynek ryb i owoców morza stanowi istotny problem zarówno dla producentów jak i dystrybutorów żywności. Ryby i pozostałe produkty rybołówstwa są towarami łatwo psującymi się, których jakość i świeżość mogą być oceniane różnymi metodami sprawdzającymi się doskonale w warunkach laboratoryjnych, ale zdecydowanie nieprzydatnymi dla przeciętnego konsumenta. W artykule przedstawiono wyniki badań wskaźników świeżości, których działanie opiera się na ich reakcji z lotnymi substancjami uwalnianymi podczas psucia się ryb. W badanych wskaźnikach z powodzeniem zastosowano barwniki syntetyczne, tj. czerwień metylową oraz naturalne barwniki spożywcze: kurkuminę i ekstrakt ze skórek winogron. Otrzymywane zmiany barwy oceniono metodami kolorymetrycznymi, a różnicę barw wskaźników przedstawiono za pomocą obliczonego parametru TCD (ang. Total Color Difference). Badania prowadzono w układach modelowych z wykorzystaniem amoniaku i w opakowanych próbkach psującego się filetu z dorsza. Wykazano, iż wskaźniki na bazie naturalnych barwników mogą być także użyteczne do kontroli jakości i świeżości żywności.
EN
Freshness and quality of fishery products supplied to the market is an important problem faced by both producers and distributors of food. Fish and other fishery products are perishable goods, which quality and freshness can be assessed in the manner using traditional methods. These methods are ideal for the laboratory but are rather unsuitable for the average consumer. In these paper the freshness indicators based on reaction with volatile substances releasing during spoilage of fish have been studied. The artificial chemical compounds, methylene red, and natural dyes, curcumin or grape peel extract were successfully used as a pH indicator in analyzed freshness indicator. Their response was evaluated by the colorimetric analyses of color changes and the calculation of Total Color Difference (TCD) index values both in model research with ammonia solution and in packaging analyses with fresh cod samples. It has been shown that such indicators based on natural dyes may be useful to control the freshness and quality of food.