PL
Do produkcji materiałów i opakowań do kontaktu z żywnością coraz częściej stosowane zarówno nowe substancje, jak i nowe technologie. Niewłaściwe ich użycie może zagrażać zdrowiu konsumentów. W artykule omówiono unijne i krajowe przepisy prawne, które regulują kwestie stosowania określonych materiałów i wyrobów mających kontakt z żywnością. Przedstawiono rezolucje UE wraz z dokumentami technicznymi, które nie mają statusu przepisów prawnych, jednak zawierają cenne wskazówki dla producentów opakowań i żywności. Przedstawiono też projekty nowych rozporządzeń.
EN
In manufacture of materials and packages intended to come into contact with food, new substances as well as new technologies are more and more often employed. Their improper use may become a threat to health of the consumers. In the paper, the EU and domestic legal rules, which regulate the problems of applying the specified materials and products intended to come into contact with food, have been discussed. The EU resolutions have been presented together with the technical documents which do not have the status of legal rules; nevertheless, they contain valuable guidelines for manufacturers of packages and food. The draft new regulations have been submited as well.