PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 65 | 3 |

Tytuł artykułu

Influence of daily diet on ascorbic acid supply to students

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. Researchers suspect that the accepted adequate ascorbic acid plasma concentration is not being met even after dietary intake of the recommended amount of vitamin C. Current dietary intake recommendation in Poland is 60 mg per day for women and 75 mg per day for man (EAR), while in Western Europe and North America is higher and amounts to 75-90 mg per day. Objective. The paper aimed at studying a correlation between composition of nutrients in daily diet and plasma vitamin C levels in university students. Materials and methods. This study examined diet composition and the nutritional status of ascorbic acid in plasma of 120 university students in Szczecin, Poland. Ascorbic acid was determined in blood plasma using HPLC method. The information concerning diet composition was collected using the method of “7-days food record” prior to blood collection. Results. Plasma ascorbic acid deficiency (<40 μmol/L) was observed in 23% of women and 28% of men. The average plasma ascorbic acid concentration was 48.65 μmol/L in women and 45.61 μmol/L in men. The average intake of vitamin C in women with observed deficiency was average 46.55 mg/day, whereas in men it was 48.56 mg/day. Conclusions. The recommendation of dietary intake of vitamin C in Poland is low in comparison to other countries. Population- based studies are necessary to determine the actual demand for vitamin C in various population groups in Poland.
PL
Wprowadzenie. Badacze podejrzewają, że przyjęte odpowiednie stężenie kwasu askorbinowego w osoczu nie jest spełnione nawet po spożyciu zalecanej ilości witaminy C. Aktualna norma spożycia witaminy C w Polsce wynosi 60 mg/dzień dla kobiet i 75 mg/dzień dla mężczyzn (EAR), podczas gdy w Europie Zachodniej i Ameryce Północnej jest większa i wynosi 75-90 mg dziennie. Cel badań. Celem pracy było zbadanie korelacji między składnikami pokarmowymi całodziennej racji pokarmowej a witaminą C u studentów. Materiał i metody. Badano skład diety oraz zawartość witaminy C w osoczu 120 studentów ze Szczecina. Stężenie kwasu askorbinowego oznaczano w surowicy krwi za pomocą HPLC. Informacje dotyczące żywienia zebrano stosując metodę 7 dniowego zapisu żywieniowego przed pobraniem krwi. Wyniki. Niedobór kwasu askorbinowego w osoczu (< 40 μmol/L) wystąpił u 23% kobiet i 28% mężczyzn. Średnie stężenie kwasu askorbinowego w osoczu wynosiło 48.65 μmol/L u kobiet i 45,61 μmol/L u mężczyzn. U kobiet, u których stwierdzono niedobór witaminy C, jej średnie spożycie z dietą wynosiło 46,55 mg/dzień, podczas gdy u mężczyzn 48,56 mg/dzień. Wnioski. Zalecana w Polsce norma dziennego spożycia witaminy C jest niska w porównaniu z innymi krajami. Konieczne są badania populacyjne w celu określenia rzeczywistego zapotrzebowania na witaminę C wśród różnych grup społecznych w Polsce.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

65

Numer

3

Opis fizyczny

p.213-220,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Biochemistry and Human Nutrition, Pomeranian Medical University in Szczecin, Broniewskiego Str.24, 77-460 Szczecin, Poland
autor
  • Department of Human Nutrition, West Pomeranian University of Technology in Szczecin, Szczecin, Poland
  • Department of Biochemistry and Human Nutrition, Pomeranian Medical University in Szczecin, Broniewskiego Str.24, 77-460 Szczecin, Poland
autor
  • Department of Biochemistry and Medical Chemistry, Pomeranian Medical University in Szczecin, Szczecin, Poland
autor
  • Department of Biochemistry and Medical Chemistry, Pomeranian Medical University in Szczecin, Szczecin, Poland
  • Department of Biochemistry and Medical Chemistry, Pomeranian Medical University in Szczecin, Szczecin, Poland
  • College of Health, Beauty Care and Education in Poznan, Faculty in Szczecin, Szczecin, Poland
autor
  • Department of Biochemistry and Human Nutrition, Pomeranian Medical University in Szczecin, Broniewskiego Str.24, 77-460 Szczecin, Poland
autor
  • Department of Biochemistry and Medical Chemistry, Pomeranian Medical University in Szczecin, Szczecin, Poland

Bibliografia

  • 1. Berndt S. I., Carter B., Landis P. K., Halfrisch J., Rohrmann S., Metter E. J., Platz E. A: Prediagnostic plasma vitamin C levels and the subsequent risk of prostate cancer. Nutrition 2005;21: 686–690.
  • 2. BN-001/120/06. Balance of some vitamins B and ascorbic acid in nutrition of students. Szczecin: Bioethical Committeee of the Pomeranian Medical University, 2006.
  • 3. Bułhak-Jachymczyk B., Jarosz M.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Medical Publisher PZWL, Warsaw 2008, 172-232.
  • 4. Chawla K., Mishra R., Sachdeva V., Beenu.: Correlation of antioxidants and fitness levels in undergraduate medical students. Indian J. Physiol Pharmacol. 2007, 51(3): 293-295.
  • 5. Czerwiecki L.: Contemporary view of plant antioxidants role in prevention of civilization diseases. Rocz Panstw Zakl Hig 2009;60(3): 201-206 (in Polish).
  • 6. Dybkowska E., Waszkiewicz-Robak B., Piekot E.: Evaluation vitamins A, C and E content in diets of adolescents living in Warsaw, Poland. Rocz Panstw Zakl Hig 2014;65(1):21-25.
  • 7. Fukuwatari T., Shibata K.: Urinary water-soluble vitamins and their metabolite contents as nutritional markers for evaluating vitamins intake in young Japanese women. J. Nutr. Sci. Vitaminol. 2008, 54: 223-229.
  • 8. Gonçalves TL, Erthal F, Corte CL, Müller LG, Piovezan CM, Nogueira CW, Rocha JB.: Involvement of oxidative stress in the pre-malignant and malignant states of cervical cancer in women. Clin Biochem. 2005, 38(12): 1071-5.
  • 9. Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, selenium and Carotenoids. Washington, DC: The National Academic Press, 2000.
  • 10. Jacob R.A.: Assessment of human vitamin C status. J. Nutr. 1990, 120: 1480-1485.
  • 11. Jędra M., Starski A.: Benzene in food and human environment. Rocz Panstw Zakl Hig 2010;61(1): 7- 12 (in Polish).
  • 12. Johnston C. S., Solomon R. E., Corte C.: Vitamin C status of a campus population: College students get a C minus. Journal of American College Health. 1998;46(5): 209- 213.
  • 13. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tables composition and nutritional values. Medical Publisher PZWL, Warsaw 2005 (in Polish).
  • 14. Leszczynska T, Pysz M.: Assessment of food consumption patterns of students of the faculty of food technology at the Agricultural University of Cracow. Pol. J. Food Nutr. Sci. 2005;14/55(3): 315–322.
  • 15. Lykkesfeldt J., Loft S., Nielsen J.B., Poulsen H.E.: Ascorbic acid and dehydroascorbic acid as biomarkers of oxidative stress caused by smoking. Am. J. Clin. Nutr. 1997, 65: 959.
  • 16. Mammas I., Bertsias G., Linardakis M., Moschandreas J., Kafatos A.: Nutrient intake and food consumption among medical students in Greece assessed during a Clinical Nutrition course. Inter. J. Food Sci. Nutr. 2006, 55(1): 17 -26.
  • 17. Marchlewicz M., Wiszniewska B., Gonet B., Baranowska- Bosiacka I., Safranow K., Kolasa A., Głabowski W., Kurzawa R., Jakubowska K., Rać M.E.: Increased lipid peroxidation and ascorbic acid utilization in testis and epididymis of rats chronically exposed to lead. Biometals. 2007, 20(1):13-9.
  • 18. Moszczyński P., Pyć R.: Biochemia witamin. 1999, PWN, Warszawa.
  • 19. Müller P., Viscovich I., Lykkesfeldt J., Loft S., Jensen A., Poulsen H., E.: Vitamin C supplementation decreases oxidative DNA damage in mononuclear blood cells of smokers. European Journal of Nutrition. 2004, 43 (5): 267-274.
  • 20. Nagamma T., Anjaneyulu K., Baxi J., Dayaram P., Singh P.: Effects of cigarette smoking on lipid peroxidation and antioxidant status in cancer patients from Western Nepal. Asian Pac J Cancer Prev. 2011, 12 (1): 313-6.
  • 21. Nantz M. P., Rowe Ch. A., Nieves C., Percival S. S.: Immunity and Antioxidant Capacity in Humans Is Enhanced by Consumption of a Dried, Encapsulated Fruit and Vegetable Juice Concentrate. J Nutr. 2006;136(10): 2606-2610.
  • 22. Panayiotidis Y., Collins A. R.: Ex vivo assessment of lymphocyte antioxidant status using the comet assai. Free Rad Res. 1997;27: 533-537.
  • 23. Pancewicz S.A., Skrzydlewska E., Hermanowska-Szpakowicz H., Stankiewicz A., Śniecińska A., Kondrusik M., Zajkowska J., Świeżbińska R.: Stężenie witamin A, E oraz C w surowicy krwi osób posiadających przeciwciała przeciwko Borrelia Burgdorferi-bez objawów zakażenia. Przegl Epidemiol 2005: 59: 35-41.
  • 24. Shibata K., Fukuwatari T., Ohta M., Okamoto H., Watanabe T., Fukui T. at all. Values of water-soluble vitamins in blood and urine of Japanese young men and women consuming a semi-purified diet based on the Japanese dietary reference intakes. J. Nutr. Sci. Vitaminol. (Tokyo). 2005, 51(5): 319-28.
  • 25. Szponar L. Wolnicka K. Rychlik E.: Photo album products and dishes. Food and Nutrition Institute, Warsaw, 2000.
  • 26. Tsugane S., Fahey M. T., Kobayashi M., Sasaki S., Tubono Y., Akabane M., Gey F.: Four food-frequency categories of fruit intake as a predictor of plasma ascorbic acid level in middle-aged Japanese men. Ann. Epidemiol. 1998, 8; 6: 378–383.
  • 27. Vats P., Singh S. N., Singh V. K., Shyam R., Upadhyay T. N., Singh S. B., Banerjee P. K.: Changes in vitamin status of Indian Antarctic expeditioners during a onemonth stay in Austral Summer. Wilderness Environ Med. 2007;18(4): 258-63.
  • 28. Wądołowska L., Cichon R., Słowińska MA., Szymelfejnik E.: Characteristics of students eating habits with the separation of the nutritional models using advanced statistical analysis methods. Pol. J. Food Nutr. Sci. 2004; 13/54, (1): 87–98.
  • 29. Zhang K., Liu L., Cheng X., Dong J., Geng Q., Zuo L.: Low levels of vitamin C in dialysis patients is associated with decreased prealbumin and increased C-reactive protein. BMC Nephrol. 2011, 12: 18. doi: 10.1186/1471- 2369-12-18.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ce359268-18ce-4fd0-b980-ad34ddb7b7bc
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.