PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 66 | 2 |

Tytuł artykułu

Pesticide residues in fruit and vegetable crops from the central and eastern region of Poland

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. Fruit and vegetables have health and nutritional value, but can also be a source of toxic contaminants such as pesticide residues. Objective. The aim of this study was to evaluate presence of pesticide residues in fruit and vegetable crops from the central and eastern region of Poland in order to check the compliance of these products with the maximum residue levels’ (MRLs) requirements set in legal EU regulation for products present in the market. Material and methods. Samples of fruit and vegetables were obtained from production farms as a part of an official premarket monitoring of pesticide residues conducted on behalf of the Ministry of Agriculture and Rural Development, implemented in cooperation with the regional Inspectorates of Plant Health and Seed Inspection. The tests covered determination of 207 pesticides. Results. In 2014, a total of 317 samples of fruit and vegetables, collected from the central and eastern region of Poland, were analysed for the presence of pesticide residues. Pesticide residues were detected in 89 (28.1%) analysed samples: in 65 (38.2%) samples of fruit, and in 24 (16.3%) samples of vegetables. MRLs were exceeded in 2 samples (0.6%). Most often, the pesticide residues were found in gooseberry (100% of gooseberry samples) and apple (71.4%). Conclusions. Monitoring of pesticide residues in the agricultural crops at premarket stage should be continued to prevent market from the penetration by products with non-acceptable residues of pesticides and to protect consumers against excessive exposure to pesticide residues.
PL
Wprowadzenie. Owoce i warzywa mają wartości zdrowotne i odżywcze ale mogą być również źródłem toksycznych zanieczyszczeń takich jak pozostałości pestycydów. Cel badań. Celem badań była ocena występowania pozostałości pestycydów w owocach i warzywach z terenu centralnej i wschodniej Polski w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) określonych w rozporządzeniu UE dla produktów obecnych na rynku. Materiał i metody. Próbki owoców i warzyw zostały pobrane z gospodarstw produkcyjnych w ramach urzędowej kontroli pozostałości pestycydów w produkcji pierwotnej, prowadzonej na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, realizowanej we współpracy z wojewódzkimi Inspektoratami Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Program kontroli obejmował oznaczenie 207 pestycydów. Wyniki. W 2014 roku wykonano analizy 317 próbek owoców i warzyw na obecność pozostałości pestycydów. Pozostałości tych substancji wykryto w 89 próbkach (28,1%): w 65 próbkach (38,2%) owoców i w 24 próbkach (16,3%) warzyw. Przekroczenia NDP stwierdzono w 2 próbkach (0,6%). Uprawami, w których najczęściej stwierdzano pozostałości były agrest (100% próbek agrestu) i jabłka (71,4%). Wnioski. Monitoring pozostałości pestycydów w produktach rolnych powinien być kontynuowany, aby zapobiec wprowadzaniu na rynek produktów zawierających niedozwolone pestycydy oraz w celu ochrony konsumentów przed narażeniem na pozostałości pestycydów w spożywanych produktach.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

66

Numer

2

Opis fizyczny

p.107-113,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Laboratory of Pesticide Residue Analysis, Institute of Plant Protection – National Research Institute, Regional Experimental Station in Rzeszow, M.Langiewicza Street 28, 35-101 Rzeszow, Poland
autor
  • Laboratory of Pesticide Residue Analysis, Institute of Plant Protection – National Research Institute, Regional Experimental Station in Rzeszow, M.Langiewicza Street 28, 35-101 Rzeszow, Poland
autor
  • Laboratory of Pesticide Residue Analysis, Institute of Plant Protection – National Research Institute, Regional Experimental Station in Rzeszow, M.Langiewicza Street 28, 35-101 Rzeszow, Poland
  • Laboratory of Pesticide Residue Analysis, Institute of Plant Protection – National Research Institute, Regional Experimental Station in Rzeszow, M.Langiewicza Street 28, 35-101 Rzeszow, Poland

Bibliografia

  • 1. Chmiel Z.: Spectrometric determination of dithiocarbamate residues in plant material. Chemical Analysis 1979;24:505-512 (in Polish).
  • 2. Commission Regulation (EC) No 396/2005 of 23 February 2005 on maximum residue levels of pesticides in or on food and feed of plant and animal origin and amending Council Directive 91/414/EEC. Off J Eur Union L 70/1, 16.3.2005, with later amendments.
  • 3. Commission Regulation (EC) No 1107/2009 of 21 October 2009 concerning the placing of plant protection products on the market and repealing Council Directives 79/117/EEC and 91/414/EEC. Off J Eur Union L 309/1, 24.11.2009.
  • 4. Document SANCO/12571/2013. Guidance document on analytical quality control and validation procedures for pesticide residues analysis in food and feed, pp. 42.
  • 5. Etykiety-instrukcje stosowania środków ochrony roślin dopuszczonych do obrotu i stosowania zezwoleniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Available from: https:// bip.minrol.gov.pl/Informacje-Branzowe/Produkcja-Roslinna/Ochrona-Roslin/Etykiety-Srodkow-Ochrony-Roslin?%2FInformacje-Branzowe%2FProdukcja-Roslinna%2FOchrona-Roslin%2FEtykiety-Instrukcji-Stosowania-Srodkow-Ochrony-Roslin (24.11.2014).
  • 6. EU Pesticide database. Available from: http://ec.europa.eu/sanco_pesticides/public/?event=homepage (24.11.2014).
  • 7. Góralczyk K., Struciński P., Korcz W., Czaja K., Hernik A., Snopczyński T., Ludwicki J.K.: The survey of pesticide residues in food of plant origin in Poland, 2004–2007. Rocz Panstw Zakl Hig 2009;60(2):113-119 (in Polish).
  • 8. Grzegorzak M., Szpyrka E., Słowik-Borowiec M., Kurdziel A., Matyaszek A., Rupar J.: Potential risk to consumer related with occurrence of pesticide residues in early vegetables. Ecol Chem Eng A. 2012;19(3):239- 248, DOI: 10.2428/ecea.2012.19(03)025.
  • 9. Łozowicka B., Hrynko I., Rutkowska E., Jankowska M., Kaczyński P.: Pesticide residues in crops produced in the north-eastern Poland (2013). Prog. Plant Prot. 2014;54(3):319-325 (in Polish), DOI: http://dx.doi. org/10.14199/ppp-2014-052.
  • 10. Murawska, A.M.: Method of bioautography applied for the determination of residues of benzimidazol fungicides. Prace Naukowe Instytut Ochrony Roślin 1980;22(1):139- 149 (in Polish).
  • 11. Nowacka A., Gnusowski B., Walorczyk S., Drożdżyński D., Raczkowski M., Hołodyńska A., Frąckowiak D., Wójcik A., Ziółkowski A., Przewoźniak M., Swoboda W., Rzeszutko U., Domańska I., Jurys J., Łozowicka B., Kaczyński P., Rutkowska E., Jankowska M., Hrynko I., Szpyrka E., Rupar J., Rogozińska K., Kurdziel A., Słowik-Borowiec M., Szala J., Szponik M., Michel M.: Pesticide residues in Polish crops (2011) Prog. Plant Prot. 2012;52(4):1106-1116 (in Polish).
  • 12. Nowacka A., Gnusowski B., Walorczyk S., Drożdżyński D., Raczkowski M., Hołodyńska-Kulas A., Frąckowiak D., Wójcik A., Ziółkowski A., Przewoźniak M., Swoboda W., Rzeszutko U., Domańska I., Pszczolińska K., Łozowicka B., Kaczyński P., Rutkowska E., Jankowska M., Hrynko I., Szpyrka E., Rupar J., Rogozińska K., Kurdziel A., Słowik-Borowiec M., Szala J., Szponik M.: Pesticide residues in agricultural crops (2012). Prog. Plant Prot. 2014;54(2):219-230 (in Polish), DOI: http://dx.doi. org/10.14199/ppp-2014-035.
  • 13. PN-EN ISO/IEC 17025:2005. General requirements for the competence of testing and calibration laboratories. Polish Committee for Standardization (PKN), Warsaw, pp. 67 (in Polish).
  • 14. Pszczolińska K., Rzeszutko U., Domańska I., Wlazło J., Rolnik J.; The results pesticide residues research in crops from the areas of provinces Silesia and Opole in 2011–2012. Prog. Plant Prot. 2013;53(3):582-585 (in Polish).
  • 15. Rejestr środków ochrony roślin dopuszczonych do obrotu i stosowania. Available from: https://bip.minrol.gov.pl/Informacje-Branzowe/Produkcja-Roslinna/Ochrona-Roslin/Rejestr-Srodkow-Ochrony-Roslin (25.11.2014).
  • 16. Sadło S.: Partition coefficient – its determining and significance in estimation of pesticide residue losses in the course of extraction procedure. J. Plant Prot. Res. 1998;38(2):179-184.
  • 17. Scientific Report of EFSA 2013. The 2010 European Union Report on Pesticide Residues in Food. EFSA Journal 2013, 11 (3): 3130, 209 pp, DOI: 10.2903/j.efsa. 2013.3130.
  • 18. Scientific Report of EFSA 2014. The 2011 European Union Report on Pesticide Residues in Food. EFSA Journal 2014, 12 (5): 3694, 511 pp, DOI: 10.2903/j.efsa. 2014.3694.
  • 19. Szpyrka E., Kurdziel A., Matyaszek A., Podbielska A., Rupar J., Słowik-Borowiec M.: Pesticide residues in crops from the south-eastern region of Poland (2012). Prog. Plant Prot. 2013;53(2):402-406 (in Polish).
  • 20. Szpyrka E., Kurdziel A., Matyaszek A., Podbielska M., Rupar J., Słowik-Borowiec M.: Pesticide residues in crops from the south-eastern region of Poland (2013). Prog. Plant Prot. 2014;54(3):283-287 (in Polish). DOI: http:// dx.doi.org/10.14199/ppp-2014-045.
  • 21. Szpyrka E., Kurdziel A., Matyaszek A., Podbielska M., Rupar J., Słowik-Borowiec M.: Evaluation of pesticide residues in fruits and vegetables from the region of south- -eastern Poland. Food Control 2015;48:137-142, DOI: 10.1016/j.foodcont.2014.05.039.
  • 22. WHO. (2012). GEMS/Food cluster diets 2012. Data-Consumption-2012. Available from: http://www.who.int/foodsafety/chem/Cluster_diets_2012_consumption.xls (18.11.2014).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-cdd8b624-2bc0-4246-831a-5ff1218d862d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.