PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 19 | 1 |

Tytuł artykułu

Changes in apple fruit quality during a modified atmosphere storage

Warianty tytułu

PL
Zmiany w jakosci jablek przechowywanych w zmodyfikowanej atmosferze

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Water evaporation and changes in texture and colour caused by biophysical proc­esses are important in fruit storage. Using various modified atmospheres, fruits of apple cultivars 'Staris', 'Auksis', 'Cortland' and 'Spartan' were stored at +1± 1 °C and relative humidity of 90-95%. The fruits were tested in the Biochemistry and Technology laboratory of the Institute of Horticulture, Lithuanian Research Centre for Agriculture and Forestry. Fruit texture and the colour parameters: L*, a*, b*, h° and C were measured before and after 8 months of storage. Soluble solids, respiration rate, sugar content and the amount of ascorbic acid were determined with standard meth­ods. It was found that skin firmness of 'Spartan' apples was the highest (355.4 N/cm2). 'Auksis' apples had the softest skin (215.8 N/cm2). Fruit firmness changed slightly when the carbon dioxide concentration in the modified atmosphere was increased. The same tendency was found for flesh firmness at 2% and 4% of carbon dioxide. The amounts of soluble solids and sugars in fruits at 4% CO2 were stable. The obtained results showed that ascorbic acid losses in the modified atmos­pheres with 2% and 4% CO2 were respectively 18% and 10.5%. Fruit colour proper­ties were more affected in terms of the colour coordinates a* and b*.
PL
Wyparowywanie wody oraz zmiany tekstury i wybarwienia spowodowane procesami biofizycznymi są ważne w przechowywaniu owoców. Stosując różne zmodyfikowane atmosfery, owoce odmian jabłoni 'Śtaris', 'Auksis', 'Cortland' i 'Spartan' przechowywano w temperaturze +1 °C (± 1 °C) i wilgotności względnej 90 -95%. Owoce badano/testowano w laboratorium Biochemii i Technologii Instytutu Ogrodnictwa Litewskiego Centrum Badawczego Rolnictwa i Gospodarki Le śnej. Tekstura owoców oraz parametry wybarwienia L*, a*, b*, h° i C mierzono przed przechowywaniem i po 8 miesiącach przechowywania. Zawarto ść ekstraktu, współczynnik transpiracji, zawartość cukrów oraz ilość kwasu askorbinowego oznaczano metodami standardowymi. Stwierdzono, że jabłka odmiany 'Spartan' miały najwyższą jędrność skórki (355,4 N/cm2), a jabłka odmiany 'Auksis' najniższ ą (215,8 N/cm2). Jędrność owoców zmieniła się nieznacznie, kiedy zwiększono stężenie dwutlenku węgla w zmodyfikowanej atmosferze. Tę samą tendencję stwierdzono dla jędrności miąższu w atmosferze zawierającej 2% i 4% CO2. Zawartości ekstraktu oraz cukrów w owocach w atmosferze z 4% CO2 były stabilne. Wyniki wykazały, że straty w zawartości kwasu askorbinowego w zmodyfikowanych atmosferach zawierających 2% i 4% CO2 byfy odpowiednio 18% i 10,5%. Właściwości wybarwienia owoców byty najbardziej zmienione pod względem współrzędnych koloru a* i b*.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

19

Numer

1

Opis fizyczny

p.155-165,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Institute of Horticulture, Lithuanian Research Centre for Agriculture and Forestry, Kauno 30, LT-54333 Babtai, Kaunas distr., Lithuania
autor
autor

Bibliografia

  • Aaby K., Haffner K., Skrede G. 2002. Aroma quality of Gravenstein apples influenced by regular and controlled atmosphere storage. LEBENSM.- WISS. U.-TECHNOL. 35: 254-259.
  • AOAC 1990. Vitamin C (ascorbic acid) in vitamin preparations and juices. In: Helrich, K. (ed.), Official Methods of Analysis, 15th ed, AOAC Inc., Ar­lington, VA.. 1058.
  • AOAC. 1990. Sucrose in fruits and fruit products. Official Methods of Analy­sis. Arlington (VA). 922. Brackmann A.S., Treif J., Bangerth F. 1994. Influence of CA and ULO storage conditions on quality parameters on ripening of preclimatic and climatic harvested apple fruits. 1. Effect on colour, firmness, acidity and soluble solids. GARTEN-BAUWIS­SENSCHAFT. 6: 252-257.
  • Bunneman G. 1980. Mineral nutrition and fruit quality of temperate zone fruit trees. ACTA HORT. 92: 3-9.
  • CIE L*a*b* Color Scale 1996. HUNTERLAB APPLICATIONS NOTE. 8: 7.
  • Dixon J., Hewett E.W. 2000. Factors affecting apple aroma/flavour volatile concentration: a review. NEW ZEALAND J.CROP HORT. SCI. 28: 155-173.
  • Drake S.R., Eisele T.A. 2007. Quality of 'Gala' apples as influenced by harvest maturity, storage atmosphere and concomitant storage with 'Bartlett' pears. J. FOOD QUALITY 20(1): 41-51.
  • Elhadi M. Yahia 2009. Modified and Controlled Atmospheres for the Storage, Transportation, and Packaging of Horticultural Commodities. CrC Press. Taylor & Francis Group, 608 p.
  • Gudkovski V.A., Kuznetsova L.V., Ponomariova N.P. 1990. Prognosis of storage quality of apples based on their chemical composition. ACTA HORT. 274: 175-177.
  • Hopfinger A. Poovaich B.W., Paterson M.E. 1984. Calcium and magnesium interaction in browning of Golden Delicious apples with bitter pit. SCI. HORTIC. 23(4): 345-351.
  • Johnson D.S. Marks M.J. Pearson K. 1987. Storage quality of Cox's Orange Pippin apples in relation to fruit mineral composition during devel­opment. J. HORT. SCI. 62(1): 17-25.
  • Konopacka D., Plocharski W.J. 2004. Effect of storage conditions on the rs- lationship between apple firmness and texture acceptability. POSTHAR. BIOL. TECHNOL. 32(2): 205-211.
  • Kozlovski T.T.,http://www.bioone.org/doi/abs/1 0.1663/0006-8101%282002%29068%5B0270:AA AROW%5D2.0.CO%3B2 - aff1 Pallardy S.G. 2002. Acclimation and adaptive responses of woody plants to environmental stresses. BOTANICAL REVIEW 68(2): 270­334.
  • Kvikliene N. 2001. Effect of harvest date on apple fruit quality and storage ability. FOLIA HORT. 13(2): 97­102.
  • Kvikliene N. 2002. Fruit quality changes of apple 'Noris' during ripening period (in Lithuanian with English summary). SODININKYSTE IR DARZININKYSTE. 21(1): 3-10.
  • Lee S.K, Kader A.A. 2000. Preharvest and postharvest factors influencing vitamin C content of horticultural crops. POSTHAR. BIOL. TECHNOL. 20: 207-220.
  • Link S.O., Drake S.R., Thiede M.E. 2007. Prediction of apple firmness from mass loss and shrinkage. J. FOOD QUALITY. 27(1): 13-26.
  • McGuiere R.G. 1992. Reporting of objective color measurements. HORT- SCIENCE 27(12): 1254-1255.
  • Meresz P., Sass P., Lovasz T. 1996. Evaluation of harvest index of apples growing in Hungary. In: De Jager A., Johanson D., Hohn E. (eds.), The Postharvest Treatment of Fruit and Vegetables. Determination and Prediction of Optimum Harvest Date of Apples and Pears. COST 94, European Commission Luxembourg, pp. 53-60.
  • Svagzdys S., Viskelis P. 1999. Regulation of apple nutrition and determination of fruit quality parameters (in Lithuanian with English summary). SOD- ININKYSTE IR DARZININKYSTE. 18(2): 25-33.
  • Uselis N. (ed.) 2005. Intensive apple and pear cultivation technologies, (in Lithuanian) LSDI Babtai, 112 p.
  • Viskelis P. 2002. Impact of heat treatment on the quality and storability of apples (in Lithuanian with English summary). MAISTO CHEMIJA IR TECHNOLOGIJA 36: 241-248.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-cce4a871-ca6b-46dd-9f4d-66bcd656aa22
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.