EN
The study carried out in 2005-2007 estimated the effect of the kind of previous crop (spring wheat, field pea, spring wheat-field pea mixture) and the method of previous crop biomass application in the field (post-harvest residues, post-harvest residues + straw) on the yield of winter triticale, yield structure elements and total nitrogen content in grain. Grain yield and total nitrogen content in the grain of winter triticale cultivated following field pea and spring wheat-field pea mixtures was significantly higher compared with the previous crop of spring wheat. The higher winter triticale grain yield was a result of a greater number of ears per 1 m2, and of kernels per ear as well as a higher weight of 1000 kernels. An increase in the proportion of field pea in the mixture with spring wheat increased winter triticale grain yield and total nitrogen content. An application of post-harvest residues and straw of the examined previous crops significantly increased winter triticale grain yield, yield components, and total nitrogen content compared with residues alone.
PL
W badaniach przeprowadzonych w latach 2005-2007 określono wpływ rodzaju przedplonu (pszenicy jarej, grochu siewnego, mieszanki pszenicy jarej z grochem siewnym) oraz sposobu pozostawiania masy organicznej przedplonu na polu (resztki pożniwne, resztki pożniwne + słoma) na plon ziarna pszenżyta ozimego, elementy struktury plonu oraz zawartość azotu ogółem w ziarnie. Plon ziarna i zawartość azotu ogółem w ziarnie pszenżyta ozimego uprawianego w stanowiskach po grochu siewnym i mieszankach pszenicy jarej z grochem siewnym były istotnie większe niż w stanowisku po pszenicy jarej. Większy plon ziarna pszenżyta ozimego stwierdzony w wyżej wymienionych stanowiskach wynikał z większej liczby kłosów na 1 m2, liczby ziaren w kłosie i masy 1000 ziaren. W miarę zwiększania w przedplonie udziału grochu siewnego w mieszance z pszenicą jarą zwiększał się plon ziarna i zawartość azotu ogółem w ziarnie pszenżyta ozimego. Zastosowanie pod pszenżyto ozime resztek pożniwnych porównywanych przedplonów łącznie z ich słomą powodowało istotny wzrost plonu ziarna, elementów struktury plonu i zawartości azotu ogółem w ziarnie, w stosunku do resztek pożniwnych.