PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 13 | 3 |

Tytuł artykułu

Regionalne zróżnicowanie produkcji mięsa wołowego w Polsce

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Regional differences in beff meat production in Poland

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Rynek mięsa w Polsce nie jest jednorodny. Zmiany gospodarcze zachodzące w ciągu ostatnich dwudziestu lat doprowadziły do wyraźnego wyodrębnienia się rynku żywca i mięsa, a w jego obrębie kilku subrynków: żywca wołowego i cielęcego, żywca wieprzowego, drobiu i innych. W Polsce występuje regionalne zróżnicowanie produkcji mięsa spowodowane tradycją, uwarunkowaniami rynkowymi i pozarynkowymi. W artykule wskazano podstawowe różnice regionalne w wielkości i strukturze produkcji mięsa wołowego.
EN
Meat market in Poland is not homogeneous. Economic changes taking place in the last twenty years have led to the emergence of a clear market for live cattle and meat, and within it a few submarkets – beef and veal – pork – poultry and others. In Poland there is regional variation due to the tradition of meat production, market conditions and out of the market. In the present study indicated the fundamental regional differences in the size and structure of beef production in Poland.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

13

Numer

3

Opis fizyczny

s.24-28,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

Bibliografia

  • Fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2009 r. 2010: GUS, Warszawa.
  • Skup i ceny produktów rolnych w 2009 r. 2010: GUS, Warszawa.
  • Użytkowanie gruntów, powierzchnia zasiewów i pogłowie zwierząt gospodarskich w 2009 roku. 2009: GUS, Warszawa.
  • Wysocki F., Waloch R. 2007: Regionalne zróżnicowanie produkcji rolniczych surowców zwierzęcych i ich przetwórstwa. Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Poznań.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-cc6fa0f1-1d7f-4852-9392-bacec93789ed
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.