PL
Zgodnie ze standardami kształcenia absolwent kierunku fizjoterapia powinien uzyskać wiadomości i umiejętności niezbędne do kształtowania, podtrzymywania i przywracania sprawności i wydolności osób w różnym wieku. Celem pracy było poznanie wybranych nawyków żywieniowych studentów fizjoterapii oraz przedstawienie ich na tle podejmowanej aktywności fizycznej. Grupę badaną stanowili studenci trzeciego roku studiów licencjackich (n= 95) oraz pierwszego roku uzupełniających studiów magisterskich (IV rok studiów), (n= 82) kierunku fizjoterapia Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Uzyskane dane wskazują, iż ponad połowa badanych (56,5%) nie podejmuje żadnej aktywności ruchowej a jednocześnie 88,7% uważa sprawność fizyczną za ważną lub bardzo ważną cechę fizjoterapeuty. Większość (57,1%) ankietowanych przyznaje się do nieregularnego spożywania posiłków w ciągu dnia i częstych zmian nawyków żywieniowych. Co piąty student (20,3%) pierwszy posiłek dnia spożywa dopiero po południu, a dla co drugiego (53,7%) główny posiłek dnia stanowi kolacja spożywana tuż przed snem. Uzyskane wyniki pozwalają na ostrożne sformułowanie przesłanek optymalizacji procesu nauczania.
EN
According to educational standards, a graduate of the physiotherapy major should acquire knowledge and skills indispensable for developing, preserving and restoring fitness and efficiency of persons at various age. The objective of the study was to identify selected eating habits of students of the physiotherapy major and to present them in respect of the undertaken physical activity. The assayed group was constituted by IIIrd year students of B.A. studies (n=95) and Ist year students of complementary M.Sc. studies (IV year of studies), (n=82) of the physiotherapy major at the Medical Academy in Warsaw. The results obtained indicate that over half the respondents (56.5%) do not undertake any physical activity and that, simultaneously, 88.7% of the students claim the physical fitness to be an important or a very important trait of a physiotherapist. Most the respondents (57.1%) admit to irregular intake of meals over a day and to frequent changes of eating habits. Every fifth student (20.3%) is having the first meal of the day already in the afternoon, whereas to every second student (53.7%) the main meal of the day is supper consumed just before sleep. The results achieved in the study enable cautious formulation of premises for the optimization of the education process.