PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 12 |

Tytuł artykułu

Ocena zróżnicowania w rodzaju Lathyrus na podstawie wybranych cech w materiałach kolekcyjnych

Warianty tytułu

EN
Estimation of variability of selected traits of species of the genus Lathyrus maintained in the germplasm collection

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem badań była ocena zmienności i stopnia podobieństwa obiektów kolekcyjnych wybranych gatunków z rodzaju Lathyrus pod względem cech ilościowych oraz składu chemicznego nasion. Uwzględniono 35 form kolekcyjnych pochodzących z różnych regionów świata, a reprezentujących siedem najbardziej rozpowszechnionych gatunków: Lathyrus sativus, L. cicera, L. ochrus, L. clymenum, L. tingitanus, L. hirsutus i L. aphaca. Wszystkie obiekty pochodziły z kolekcji marginalnych roślin strączkowych zgromadzonych w IGR PAN w Poznaniu. Ocenę cech morfologicznych struktury plonowania prowadzono w oparciu o wyniki doświadczenia polowego, a zebrane nasiona stanowiły materiał do analiz zawartości białka, tłuszczu i profi lu kwasów tłuszczowych. Wyniki opracowano przy wykorzystaniu wielocechowej analizy statystycznej. Uzyskane wyniki umożliwiły ocenę zakresu zmienności obiektów w obrębie każdego z gatunków i między nimi. Na podstawie analizy składu chemicznego nasion wyodrębniono gatunki i obiekty o wysokiej zawartości białka, tłuszczu i korzystnym profi lu kwasów tłuszczowych, zwłaszcza nienasyconych
EN
The aim of the study was to estimate variability for selected traits in 35 accessions representing a few species of the genus Lathyrus. All accessions of the species Lathyrus sativus, L. cicera, L. ochrus, L. clymenum, L. tingitanus, L. hirsutus i L. aphaca originated from different Europeans countries as well as from other regions of the world and constituted a part of a collection located at the Institute of Plant Genetics in Poznań. Estimation of morphological traits and yield components was performed based on results from a fi eld trial. HSeeds provided the material to analyze the chemical composition including protein and fat content as well as profi le of fatty acids. Data from the fi eld trial and from the chemical analyses were processed statistically using mutltivariate statistics. Variability of morphological and yield parameters was analyzed for individual accessions as well as for entire species. Accessions and species were singled out which showed high contents of protein and fat and had an advantageous fatty acid profi le, particularly with respect to well-balanced composition of unsaturated fatty acids.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Numer

12

Opis fizyczny

s.49-63,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Genetyki Roślin, Polska Akademia Nauk, ul.Strzeszyńska 34, 60-479 Poznań
  • Katedra Metod Matematycznych i Statystycznych, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu ul.Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznań
autor
  • Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Roślin Oleistych w Poznaniu, ul.Strzeszyńska 36, 60-479 Poznań
autor
  • Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Roślin Oleistych w Poznaniu, ul.Strzeszyńska 36, 60-479 Poznań

Bibliografia

  • Abreu J.M.P., Bruno-Soares A.M., 1998. Chemical composition, organic matter digestibility and gas production of nine legume grains. Anim. Feed Sci. Technol., 70: 49-57.
  • Aletor V.A., Abd El-Moneim A., Goodchild A.V., 1994. Evaluation of the seeds of selected lines of three Lathyrus ssp. for β_N-oxalylamino-alanine (BOAA), tannins, trypsin inhibitor activity and certain in vitro characteristics. J. Sci. Food Agric., 65: 143-151.
  • Allkin R., MacFarlane T.D., White F.A., Bisby F.A., Adey M.E., 1983. Names and synonyms of species and subspecies in Vicieae. Issue 2, Vicieae Database Project Publication No. 2, Southampton, UK.
  • Bagci E., Sahin A., 2004. Fatty acids patterns of the seed oils of some Lathyrus species (Papilionideae) from Turkey, a chemotaxonomic approach. Pak. J. Bot., 36(2): 403-413.
  • Bakoglu A., Bagei E., Ciftei H., 2009. Fatty acids and metal composition of some feed crops from Turkey. J. Food Agric. Environ., 7(2): 343-346.
  • Belaid Y., Chtourou-Ghorbel N., Marrakchi M., Trifi -Farah N., 2006. Genetic diversity within and between populations of Lathyrus genus (Fabaceae) revealed by ISSR markers. Gen. Resour. Crop Evol., 53(7): 1413-1418.
  • Ben Brahim N., Salhi A., Chtourou N., Combes D., Marrakchi M., 2002. Isozymic polymorphism and phylogeny of 10 Lathyrus species. Gen. Resour. Crop Evol., 49: 427-436.
  • Caliński T., Kaczmarek Z., 1973. Metody kompleksowej analizy doświadczenia wielocechowego. Colloquium Metodologiczne z Agro-Biometrii, PAN i PTB, Warszawa, 3: 258-320.
  • Campbell C.G., 1997. Promoting the conservation and use of underutilized and neglected crops. 18. Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research. Gatersleben/International Plant Genetic Resources Institute, Rome, Italy.
  • Campbell C.G., 1987. Registration of low neurotoxin content Lathyrus germplasm LS8246. Crop Sci., 27: 821.
  • Camussi A., Ottaviano E., Caliński T., Kaczmarek Z., 1985. Genetic distances based on quantitative traits. Genetics, 111: 945-962.
  • Chtourou-Ghorbel N., Lauga B., Combes D., Marrakchi M., 2001. Comparative genetic diversity studies in the genus Lathyrus using RFLP and RAPD markers. Lathyrus Lathyrism Newsletter, 2: 1-7.
  • Croft A.M., Pang E.C.K., Taylor P.W.J., 1999. Molecular analysis of Lathyrus sativus L. (grass pea) and related Lathyrus species. Euphytica 107: 167-176.
  • Dziamba S., 1997. Biologia i agrotechnika lędźwianu siewnego. Międzynarodowe Sympozjum Naukowe „Lędźwian siewny – agrotechnika i wykorzystanie w żywieniu zwierząt i ludzi”, Radom, 9-10 czerwca 1997, ss. 27-33.
  • GenStat, 2007. GenStat Release 10 Reference Manual, Lawes Agricultural Trust Rothamsted.
  • Giles J.E., Neal-Smith C.A., Alexander D., 1953. Lathyrus ochrus [(L.) D.C.] as a green manure crop under irrigation in the Murray Valley area. J. Australian Inst. Agric. Sci., 19: 183-191.
  • Grela E.R., Rybiński W., Klebaniuk R., Matras J., 2010. Morphological characteristics of some accessions of grass pea (Lathyrus sativus L.) grown in Europe and nutritional traits of their seeds. Gen. Resour. Crop. Evol., 57(5): 693-701.
  • Grela E., Winiarska A., 1997. Skład chemiczny i wartość pokarmowa nasion lędźwianu siewnego (Lathyrus sativus L.). Międzynarodowe Sympozjum Naukowe „Lędźwian siewny – agrotechnika i wykorzystanie w żywieniu zwierząt i ludzi”, Radom, 9-10 czerwca 1997, ss. 49-58.
  • Hammer K., Laghetti G., Perrino P., 1989. Collection of plant genetic resources in South Italy. Kulturpflanze, 37: 401-414.
  • Hanbury C.D., Sarker A., Siddique K.H.M., Perry M.W., 1995. Evaluation of Lathyrus germplasm in a Mediterranean type environment in South-Western Australia. Co-operative Research Center for Legumes in Mediterranean Agriculture, Occasional Paper, No 8, Perth.
  • Hanbury C.D, White C.L., Mullan B.P., Siddique K.H.M., 2000. A review of the potential of Lathyrus sativus L. and L. cicera L. grain for use as animal feed. Anim. Feed Sci. Tech., 87: 1-27.
  • IPGRI, 2000. Descriptors for Lathyrus spp. International Plant Genetic Resources Institute, Rome, Italy.
  • Jackson, M.T., Yunus, A.G., 1984. Variation in the grass pea (Lathyrus sativus L.) and wild species. Euphytica, 33: 549-559.
  • Jeswani L.M., Lal B.M., Prakash S., 1970. Study on the development of low neurotoxin (B-N-Oxalylamino alanine) lines in Lathyrus sativus (Khesari). Current Sci., 22: 518.
  • Jones G., 1992. Ancient and modern cultivation of Lathyrus ochrus DC. in the Greek islands. The Annual of the British School at Athens, 87: 211-217.
  • Kaul A.K., Islam M.Q., Hamid A., 1986. Screening of Lathyrus germplasm of Bangladesh for BOAA content and some agronomic characters. 130-141. W: Lathyrus and Lathyrism; red.: A.K. Kaul, D. Combes, Third World Medical Research Foundation, New York.
  • Kuo H., Bau H.M., Quemener B., Khan J.K., Lambein F., 1995. Solid-state fermentation of Lathyrus sativus seeds using Aspergillus oryzae and Rhizopus oligosporus sp T-3 to eliminate the neurotoxin beta-ODAP without loss of nutritional value. J. Sci. Food Agric., 69: 81-89.
  • Kupicha F.K., 1983. The infrageneric structure of Lathyrus. Royal Bot. Gard., 41: 209-244.
  • Mackiewicz Z., 1956. Lędźwian afrykański. PWRiL, Warszawa, 1956, 33 ss.
  • Mahalanobis P.C., 1936. On the generalized distance in statistics. Proceedings of the National Institute of Science of India, 12: 49-55.
  • Melamed Y., Plitmann U., Shmida A., Oz G., 2009. Lathyrus clymenum L. in Israel: A “revival” of ancient species. Israel J. Plant Sci., 52: 125-130.
  • Mera M., Montenegro A., Espinoza N., Gaete N., Barrientos L., 2003. Heritability of seed weight in an inbred populations of large-seeded Lathyrus sativus. Lathyrus Lathyrism Newsletter, 3: 24-25.
  • Meusel H., Jäger E.J., Weinert E., 1965. Vergleichende Chorologie der Zentraleuropäischen Flora. Jena: G. Fischer Verlag, Vol. 1.
  • Milczak M., Pędziński M., Mnichowska H., Szwed-Urbaś K., 1997. Hodowla twórcza lędźwianu siewnego (Lathyrus sativus L.) – podsumowanie pierwszego etapu. Międzynarodowe Sympozjum Naukowe „Lędźwian siewny – agrotechnika i wykorzystanie w żywieniu zwierząt i ludzi”, Radom, 9-10 czerwca 1997, ss. 13-22.
  • Milczak M., Pędziński M., Mnichowska H., Szwed-Urbaś K., Rybiński W., 2001. Creative breeding of grasspea (Lathyrus sativus L.) in Poland. Lathyrus Lathyrism Newsletter, 2: 18-23.
  • Murray B.G., Hammett K.R.W., Herrick J.F., 1993. Relationship between Lathyrus cassies, L. odoratus, and L. hirsutus assessed by experimental hybridization, analysis of meiotic pairing, and DNA: DNA hybridization. Internation. J. Plant Sci., 154: 163-168.
  • Nobis A., Nobis M., Urbisz A., 2011. Lathyrus aphaca L.: the distribution, habitats and remarks on the status of the species in Poland. Acta Soc. Bot. Poloniae, 80(3): 237-244.
  • Pankiewicz K., Rybiński W., 2008. Ocena zróżnicowania genetycznego i zawartości neurotoksyny β-ODAP w wybranych gatunkach z rodzaju Lathyrus. Biul. IHAR, 250: 287-295.
  • Pankiewicz K., Rybiński W., Gawłowska M., Bocianowski J., 2010. Polimorfizm izoenzymatyczny wewnątrz i między gatunkami lędźwianu siewnego (Lathyrus sativus L.) i Lathyrus cicera. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 555: 309-317.
  • Petterson D.S., Sipsas S., Macintosh J.B., 1997. The chemical composition and nutritive value of Australian pulses. Grain Research and Development Corporation, Canberra.
  • Ratinam M., Abd El Moneim A.M., Saxena M.C., 1994. Assessment on sensitivity to frost in ochrus chickling (Lathyrus ochrus L. D.C.) by chlorophyll fluorescence analyses. J. Agron. Crop. Sci., 173: 338-344.
  • Ravindran V., Blair R., 1992. Feed resources for poultry production in Asia and the Pacific. II. Plant protein sources. World Poult. Sci. J., 48: 205-231.
  • Rencher A.C., 1992. Interpretation of canonical discriminant functions, canonical variates, and principal components. Am. Stat., 46: 217-225.
  • Rybiński W., Bocianowski J., Dziamba S., 2012 a. Zmienność cech ilościowych u wybranych odmian lokalnych lędźwianu siewnego. Biul. IHAR, 264: 195-209.
  • Rybiński W., Bocianowski J., Pankiewicz K., 2012 b. Zmienność cech ilościowych mutantów dwóch odmian lędźwianu siewnego (Lathyrus sativus L.). Biul. IHAR, 264: 211-225.
  • Rybiński W., Grela E.R., 2007. Zróżnicowanie genetyczne cech i składu chemicznego nasion mutantów lędźwianu siewnego (Lathyrus sativus L.). Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 517: 613-627.
  • Rybiński W., Pankiewicz K., 2010. Lędźwian siewny (Lathyrus sativus L.) – perspektywiczna roślina strączkowa – charakterystyka, zmienność i wykorzystanie na przykładzie materiałów kolekcyjnych. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 555: 361-372.
  • Rybiński W., Szot B., Bocianowski J., Rusinek R., 2011. Geometric properties of grasspea seeds (Lathyrus sativus L.) and their mechanical loads. Int. Agrophys, 25: 221-280.
  • Saglam S., 2012. Plant regeneration from pulse-treated longitudinally sliced half cotyledon node explants of Turkish ochrus chickling [(Lathyrus ochrus (L.) D.C.]. Arch. Biol. Sci. Belgrade, 64(2): 525-529.
  • Sarpaki A., Jones G., 1990. Ancient and modern cultivation of Lathyrus clymenum L. in the Greek Islands. The Annual of the British School at Athens, 58: 363-368.
  • Sarwar C.D.M., Sarkar A., Murshed A.N.M.M., Malik M.A., 1995. Variation in natural population of grass pea. W: Lathyrus sativus and Human Lathyrism. Progress and Prospects. Proc. 2nd Int. Colloq. Lathyrus Lathyrism, 10-12 December 1993, Dhaka, Bangladesh.
  • Sawicka E., 1993. Indukowane mutacje u łubinu andyjskiego (Lupinus mutabilis Sweet). Prace Ogr. Bot., Seria: Monografie i Rozprawy, 3: 1-101.
  • Vaz Patto M.C., Skiba B., Pang E.C.K., Ochatt S.J., Lambein F., Rubiales D., 2006. Lathyrus improvement for resistance against biotic and abiotic stresses: From classical breeding to marker assisted selection. Euphytica, 147: 133-147.
  • Williams P.C., Bhatty R.S., Deshpande S.S., Hussein L.A., Savage G.P., 1994. Improving nutritional quality of cool season food legumes. W: Exfuture panding the Production and Use of Cool Season Food Legumes; red.: F.J. Muehlbauer, W.J. Kaiser, Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, Netherlands, 113-129.
  • Yunus A.G., Jackson M.T., 1991. The gene pools of grasspea (Lathyrus sativus L.). Plant Breed., 106: 319-328.
  • Yunus A.G., Jackson M.T., Catty J.P., 1991. Phenotypic polymorphism of six enzymes in the grasspea (Lathyrus sativus L.). Euphytica, 55: 33-42.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-cb16393b-7550-4045-b3bc-b0764a16db56
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.