PL
We wstępie do artykułu przedstawiono stosunkowo nową dziedzinę badań – proteomikę, w obrębie której analizowane są: skład, budowa i funkcja białek oraz zachodzące pomiędzy nimi interakcje. W kolejnych rozdziałach opisano najważniejsze techniki analityczne proteomiki: elektroforezę dwukierunkową, metodę laserowej desorpcji/jonizacji próbki wspomaganej matrycą z analizatorem czasu przelotu (MALDI-TOF) oraz elektrorozpraszanie jonizacyjne (ESI, electrospray ionization). W celu przybliżenia zagadnień związanych z proteomiką w opracowaniu zaprezentowano przykłady analizy proteomu drobnoustrojów, w tym wybranych patogenów (Staphylococcus aureus, Vibrio cholerae, Bacillus subtilis, Mycobacterium avium, Borrelia ssp., Aspergillus flavus). Na podstawie wyników badań proteomu udokumentowano możliwość identyfikacji gatunku oraz badanie metabolizmu mikroorganizmu i interakcji gospodarz–patogen, a nawet możliwość różnicowania potencjału enzymatycznego mikroorganizmów utylizujących surowce ligninocelulozowe. W podsumowaniu zaznaczono potencjał analizy proteomicznej, przydatnej w wielostronnej charakterystyce drobnoustrojów.
EN
The article presents a relatively new area of studies – proteomics – which investigates the composition, structure and function of proteins and the interactions among proteins occurring in cells. Then the most important analytical techniques of proteomics are described: two-dimensional electrophoresis, matrix-assisted laser-desorption ionization time of flight (MALDI-TOF) and electrospray ionization (ESI) mass spectrometry techniques. In order to introduce issues related to proteomics, the examples of proteome microorganisms including specific pathogens (Staphylococcus aureus, Vibrio cholerae, Bacillus subtilis, Mycobacterium avium, Borrelia spp., Aspergillus flavus) are presented. Based on the results of the proteome, in this review the following applications of proteomic have been documented: species identification, the metabolism studies of microorganism and host-pathogen interactions and even the possibility of differentiating the enzymatic potential of the microorganisms utilizing lignocellulosic biomass. The potential of proteomic analysis was discussed in the summary of the article.