PL
Jednym z produktów reakcji Maillarda jest 5-hydroksy-2-metylofurfural (HMF), aktywny aldehyd powstający podczas ogrzewania monosacharydów w wysokiej temperaturze, w środowisku kwaśnym. Toksykologiczne działanie tego związku na organizm ludzki nie zostało do końca wyjaśnione, jednak w badaniach na zwierzętach związek ten powodował wiele negatywnych implikacji zdrowotnych. W artykule dokonano oceny zawartości HMF w sorbetach owocowych. Na podstawie uzyskanych wyników badań stwierdzono, że zawartość HMF w sorbetach owocowych jest niska i wynosi 0,10-2,26 µg/100 g. Deklarowana zawartość węglowodanów oraz wartość pH sorbetów nie wykazały wpływu na oznaczoną zawartość HMF. W odniesieniu do danych literaturowych - ilość HMF zawarta w sorbetach owocowych nie obniża jakości produktu i nie stanowi zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów.
EN
One of the products of the Maillard reaction is the 5-hydroxy-2- metylofurfural (HMF), active aldehyde monosaccharides, being formed during heating at a high temperature in an acidic environment. Toxicological effects of this compound on the human body are not fully understood, but in animal studies, the discussed compound caused a lot of negative health implications. This paper evaluated content of HMF in fruit sorbets. Based on the obtained results it was found that the level of HMF in fruit sorbets was low at 0.10 - 2.26 µg/100 g. Carbohydrates declared and sorbets pH showed no marked influence on the content of HMF. With regard to the literature - the amount of HMF, as contained in fruit sorbets, does not reduce the quality of the product and does not pose a risk of health safety of consumers.