PL
Materiał badawczy stanowiło ziarno 15 odmian pszenicy ozimej (Akteur, Bogatka, Figura, Fregata, Legenda, Ludwig, Mewa, Mulan, Muszelka, Skagen, Smuga, Sukces, Tonacja, Zawisza, Zyta), pochodzące z towarowej produkcji rolniczej ze zbiorów 2010 r. Określono: gęstość ziarna w stanie zsypnym, szklistość, zawartość popiołu, wskaźnik sedymentacyjny Zeleny’ego, ilość glutenu mokrego, ilość i jakość glutenu w systemie GLUTOMATIC, liczbę opadania. Ziarno przemielono w młynie laboratoryjnym MLU-202 firmy Bühler. Z ziarna ocenianych odmian pszenicy otrzymano średnio 74,5% mąki. W mąkach oznaczono cechy reologiczne: amylograficzne, farinograficzne i alweograficzne. Wykazano zróżnicowanie większości badanych cech ziarna pszenicy. Gęstość ziarna związana była z jego szklistością, ilością glutenu i zawartością białka. Szklistość ziarna zależała od ilości glutenu, wskaźnika sedymentacyjnego Zeleny’ego i zawartości białka. Na ilość glutenu i wskaźnik sedymentacyjny Zeleny’ego istotny wpływ miała zawartość białka. Na cechy farinograficzne i alweograficzne korzystny wpływ wywarły: zawartość białka, ilość glutenu i wskaźnik sedymentacyjny Zeleny’ego.
EN
Grain quality parameters were tested of fifteen winter wheat varieties (Akteur, Bogatka, Figura, Fregata, Legenda, Ludwig, Mewa, Mulan, Muszelka, Skagen, Smuga, Sukces, Tonacja, Zawisza, Zyta),collected from farms of 2010 crop. Specific weight, vitreousness, ash content, Zeleny index, gluten wet content, gluten content in Glutomatic system, falling number were determined. The grains were milled in the MLU-202 Bühler laboratory mill. In wheat grain obtained middle 74.5% extract flour. Rheological properties of dough tested by amylograph, farinograph, alweograph were evaluated. The most of analyzed quality parameters of wheat flours showed differentiation. Specific weight was connect with virtuousness, quantity of gluten and protein content. The quantity of gluten, Zeleny index and protein content depended on virtuousness of grain. The quantity of gluten and the Zeleny index significantly influenced by protein content. Farinograph and alveograph traits profitable influenced by protein content, gluten content and Zeleny index.