PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2020 | 74 | 12 |

Tytuł artykułu

Żywność projektowana dla kobiet oraz mężczyzn

Warianty tytułu

EN
Gender - dedicated food

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Pomimo że kobiety i mężczyźni mają 95,5% identycznego DNA, charakteryzują ich odmienne nawyki żywieniowe oraz różna podatność na zachorowalność na choroby dietozależne, w związku z tym potrzebują w swoim pożywieniu innych składników odżywczych. Żywność, której celem jest zaspokojenie potrzeb kobiet lub mężczyzn, to nowa tendencja w polskim przemyśle spożywczym. Jednakże produkty przeznaczone dla płci nie są do końca nową kategorią, gdyż taka żywność jest od dawna dostępna w Stanach Zjednoczonych i niektórych krajach Europy Zachodniej. Producenci, projektując żywność przeznaczoną dla danej płci, kierują się różnymi motywami. Na rynku można wyróżnić dwie kategorie takiej żywności. Pierwsza ma na celu wyłącznie zainteresowanie konkretnych grup konsumentów i opiera się na stereotypach niekoniecznie związanych z potrzebami żywieniowymi danej płci. Natomiast druga grupa bazuje na autentycznych potrzebach żywieniowych oraz uwzględnia profilaktykę chorób dietozależnych, a nie na stereotypy społeczno-kulturowe przypisane każdej płci.
EN
Although women and men have 95.5% identical DNA, they have different eating habits and different susceptibility to the incidence of diet-related diseases, therefore they need different nutrients in their food to prevent these diseases. Food aimed to satisfy the needs of women and men is a new trend in the Polish industry. However, gender-dedicated products are not entirely a new food category, as such food has long been available in the US and some Western European markets. When designing gender-dedicated food, producers follow various motives. There are two groups of gender- dedicated food on the market. The first one aimed to interest a specific group of consumers, based on stereotypes not necessarily related to the nutritional needs of each gender. The second group, on the other hand, is based on current nutritional and preventive needs, and not on socio-cultural stereotypes prescribed for each gender.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

74

Numer

12

Opis fizyczny

s.25-29,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Technologii i Oceny Żywności, Instytut Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa
autor
  • Katedra Technologii i Oceny Żywności, Instytut Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa
autor
  • Katedra Technologii i Oceny Żywności, Instytut Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa
autor
  • Katedra Technologii i Oceny Żywności, Instytut Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Angowski M. 2017. „Płeć nabywcy a wpływ działań promocyjnych na proces wyboru produktów spożywczychˮ. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 19 (6) : 11 -18.
  • [2] Deluga W. 2015. „Miejsce gender marketingu w postępowaniu nabywców na rynku dóbr szybkozbywalnychˮ. Problemy Profesjologii 1: 55-64.
  • [3] Jarosz M. 2017. Normy żywienia dia populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia Człowieka, Warszawa.
  • [4] Jeznach M., M. Kosicka-Gębska, J. Gębski, A. Kwiecińska. 2018. „Czynniki skłaniające do nabycia żywności prozdrowotnej w świetle badań jakościowychˮ. Handel wewnętrzny 4 (375) : 366-375.
  • [5] KitajewskaW., W. Szeląg, Z. Kopański, Z. Maslyak, I. Sklyarov. 2014. „Choroby cywilizacyjne i ich prewencjaˮ. Journal of Clinical Healthcare 1: 3-7.
  • [6] Kunachowicz H., E. Czarnowska-Misztal, H. Turlejska. 2009. Zasady żywienia człowieka. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa.
  • [7] Makos E., Allott E., Freedland S. 2013. „The Relationship Between Nutrition and Prostate Cancer: Is More Always Better?ˮ. European Urology 63 (5) : 810-820.
  • [8] Miśniakiewicz M. 2017. „Identyfikacja i analiza trendów rozwojowych w przemyśle spożywczym w Polsceˮ. Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy 51: 385-397.
  • [9] Mogelonsky M. 2019. „It's time to look beyond 'gendered' food and drinkˮ, https://www.mintel.com/blog/consumer-market-news/its-time-to-look-beyond-gendered-food-and-drink [dostęp: 02.12.2020].
  • [10] Niedzielska A. 2015. „Gender marketing w świadomości wybranej grupy młodych konsumentów na podstawie badańˮ. Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu 38: 139-148.
  • [11] Ohr L.M. 2012. „Gender - Specific Nutritionˮ. Food Technology 66 (9) : 67-71.
  • [12] Sadowska A., R. Rakowska, F. Swiderski. 2015. „Projektowanie żywności funkcjonalnej zmniejszającej ryzyko wybranych chorób cywilizacyjnychˮ. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2: 92-96.
  • [13] Shin J., A.S. Manila. 2019. „When organic food choices shape subsequent food choices: The interplay of gender and health consciousnessˮ. International Journal of Hospitality Management 76: 94-101.
  • [14] Wiseman E. 2010. „The truth about men, women and foodˮ, https://www.theguardian.com/lifeand- style/2010/oct/17/gender-eating-men-women [dostęp: 02.12.2020].
  • [15] Yahia N., D. Wang, M. Rapley, R. Dey. 2015. „Assessment of weight status, dietary habits and beliefs, physical activity, and nutritional knowledge among university studentsˮ. Perspectives in Public Health 136 (4).
  • [16] Yan L., E. Spitznagel. 2005a. „A meta-analysis of soyfoods and risk of breast cancer in womenˮ. International Journal of Cancer 1: 281-293.
  • [17] Yan L., E. Spitznagel. 2005b. „Meta-analysis of soy food and risk of prostate cancer in menˮ. International Journal of Cancer 117: 667-669.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-c8b69be0-abe9-484a-b2de-2e7af7c5e52f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.