PL
W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczące możliwości wykorzystania naturalnych barwników zawartych w sokach do barwienia płatków jęczmiennych. Płatki nawilżano w wodnych roztworach soków z czarnej porzeczki, aronii i czarnego bzu w określonych warunkach czasu i temperatury. Po procesie nawilżania określano barwę i wilgotność płatków oraz przeprowadzono ocenę sensoryczną. Wyniki badań potwierdzają możliwość szerokiego wykorzystania naturalnych soków owocowych w produkcji nowego asortymentu barwionych i aromatyzowanych płatków jęczmiennych.
EN
Paper presents the results of study on the possibilities of using natural dyes contained in fruit juices, to dyeing the barley flakes. Cereal flakes were soaked in water solutions of black currant, aronia and elder juices at definite conditions of time and temperature. After soaking process the colour of flakes was determined as well as their sensory assessment was carried out. The results of investigations fully confirm the usability of native natural fruit juices to produce the new assortment of embellished, colourized and aromatized barley flakes.