PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 09 | 3 |

Tytuł artykułu

Wyniki produkcyjne oraz zawartość kwasów tłuszczowych wybranych tkanek świń rasy wielkiej białej polskiej i mieszańców żywionych paszą wzbogaconą w kwasy tłuszczowe omega-3

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Performance and fatty acid profile in the selected tissues of Polish Large White breed and crossbred pigs fed a diet enriched in omega-3 fatty acids

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wpływ rasy świń na zawartość kwasów tłuszczowych w wybranych tkankach został określony na 16 loszkach rasy wielkiej białej polskiej (wbp) oraz mieszańcach ♂duroc x ♀(wielka biała polska x duńska zwisłoucha). Od 70 do 110 kg masy ciała (m.c.) zwierzęta otrzymywały paszę, w której 9% energii metabolicznej (EM) pochodziło z mieszaniny olejów lnianego (2,0%), rzepakowego (0,5%) i rybiego (0,5%), wprowadzającej do paszy kwasy C18:3 n-3 (ALA), C20:5 n-3 (EPA), C22:5 n-3 (DPA) i C22:6 n-3 (DHA). Świnie ubito przy około 110 kg m.c. Z mięśnia longissimus dorsi (MLD) i z tłuszczu podskórnego (TP) pobrano próby, w których określono zawartość ekstraktu eterowego (%) oraz kwasów tłuszczowych (g/100 g tkanki). Świnie obydwu analizowanych grup charakteryzowały się podobnymi wynikami produkcyjnymi i otłuszczeniem (grubością słoniny i zawartością tłuszczu podskórnego), różniły się natomiast zawartością tłuszczu śródmięśniowego. MLD świń mieszańców zawierał więcej (P≤0,01) kwasów SFA i MUFA oraz PUFA (w tym ALA, EPA, DPA i DHA) niż MLD świń rasy wbp. Natomiast w TP loszek mieszańców było mniej (P≤0,05) MUFA (w tym C16:1 n-7 i C18:1 n-9) oraz więcej (P≤0,05) PUFA (w tym PUFA n-3) w porównaniu z TP loszek rasy wbp. Tłuszcz śródmięśniowy obydwu grup miał podobną proporcję kwasów PUFA/SFA (średnio 0,44), ale proporcja PUFA n-6/PUFA n-3 (Σn-6/Σn-3) była znacznie mniejsza, a więc korzystniejsza, u świń mieszańców niż u rasy wbp (3,73 vs. 5,80; P≤0,01), co wynikało z wyższej zawartości PUFA n-3 w MLD tych świń. Natomiast tłuszcz podskórny u obydwu grup świń miał podobną proporcję kwasów Σn-6/Σn-3 (średnio 2,83), ale proporcja kwasów PUFA/SFA była większa (P≤0,05) u loszek mieszańców (0,58) niż u wbp (0,50).
EN
The effect of breed on fatty acid (FA) content of the selected tissues of the pigs fed a diet enriched in omega-3 FA was determined in sixteen Polish Large White (PLW, n=8) and ♂Duroc x (♀Polish Large White x ♂Danish Landrace) (n=8) pigs. From 70 to 110 kg body weight (BW) the animals were fed a diet in which 9% of ME originated from energy of oil mixtures: 2.0% linseed, 0.5% rapeseed, 0.5% fish, which introduced to the diet C18:3 n-3 (ALA), C20:5 n-3 (EPA), C22:5 n-3 (DPA) and C22:6 n-3 (DHA) acids. The pigs were slaughtered at approximately 110 kg BW. The Musculus longissimus dorsi (MLD) and subcutaneous fat (ST) samples were collected for analysis of extract ether (%) and FA (g per 100 g of tissue) content. The analyzed breeds had a similar performance and backfat thickness, but they differed in the intramuscular fat content. MLD of crossbred pigs had higher content of SFA, MUFA and PUFA (including ALA, EPA, DPA and DHA) than PLW pigs, whereas subcutaneous fat of crossbred pigs had lower content of MUFA (including C16:1 n-7 and C18:1 n-9) and higher content of PUFA (including n-3 PUFA) than PLW pigs. Intramuscular fat of both breeds had similar ratio of PUFA/SFA (average 0.44), whereas the ratio of n-6 PUFA/n-3 PUFA (Ʃn-6/Ʃn-3) was lower (more favorable) in crossbred than PLW pigs (3.73 vs. 5.80). This was caused by the higher n-3 PUFA content in MLD, which was related to the higher intramuscular fat content in crossbred pigs. Moreover, crossbred pigs had more favorable ratio of PUFA/SFA in subcutaneous fat than PLW pigs (0.58 vs. 0.50), whereas the ratio of Ʃn-6/Ʃn-3 was similar in both pig breeds (average 2.83).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

09

Numer

3

Opis fizyczny

s.77-85,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego Polskiej Akademii Nauk, Zakład Przemiany Białka i Energii, ul.Instytucka 3, 05-110 Jabłonna
autor
  • Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego Polskiej Akademii Nauk, Zakład Przemiany Białka i Energii, ul.Instytucka 3, 05-110 Jabłonna
autor
  • Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego Polskiej Akademii Nauk, Zakład Przemiany Białka i Energii, ul.Instytucka 3, 05-110 Jabłonna
autor
  • Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego Polskiej Akademii Nauk, Zakład Przemiany Białka i Energii, ul.Instytucka 3, 05-110 Jabłonna

Bibliografia

  • 1. BLICHARSKI T., PTAK J., SNOPKIEWICZ M., 2012 – Wyniki oceny trzody chlewnej w 2011 roku. Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”, Warszawa.
  • 2. BURKETT J.L., BAAS T.J., BEITZ D.C., SCHWAB C.R., 2009 – Evaluation of shelf life and product stability from pigs with differing levels of intramuscular fat. Graduate Theses and Dissertations: The effect of selection for intramuscular fat on fatty acid composition in Duroc pigs. Iowa State University, Graduate Theses and Dissertations, chapter 5, 77-106.
  • 3. CZARNIECKA-SKUBINA E., PRZYBYLSKI W., JAWORSKA D., WACHOWICZ I., URBAŃSKA I., NIEMYJSKI S., 2007 – Charakterystyka jakości mięsa wieprzowego o zróżnicowanej zawartości tłuszczu śródmięśniowego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 6, 55, 285-294.
  • 4. DORAN O., BESSA R.J.B., HUGHES R.A., JERONIMO E., MOREIRA O.C., PRATES J.A.M., MARRIOTT D., 2009 – Breed-specific mechanisms of fat partitioning in pigs. EAAP – 60th Annual Meeting Barcelona, 443.
  • 5. DURAN-MONTGÉ P., REALINI C.E., BARROETA A.C., LIZARDO R.G., ESTEVE-GARCIA E., 2010 – De novo fatty acid synthesis and balance of fatty acids of pigs fed different fat source. Livestock Science 132, 157-164.
  • 6. ECKERT R., SZYNDLER-NĘDZA M., TYRA M., 2001 – Zależności między przyrostem dziennym i mięsnością a wykorzystaniem paszy u świń żywionych ad libitum. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu 405, 37-42.
  • 7. FENTON T.W., FENTON M., 1979 – An improved procedure for the determination of chromic oxide in feed and faeces. Canadian Journal of Animal Science 59, 631-634.
  • 8. FOLCH J., LEES M., STANLEY G.H.S., 1957 – A simple method for the isolation and purification of lipids from animal tissues. Journal of Biological Chemistry 226, 497-509.
  • 9. GERBENS F., 2004 – Genetic control of intramuscular fat accretion. Muscle development of livestock animals: physiology, genetics and meat quality. (Ed. M.F.W. te Pas, M.E. Everts, H.P. Haagsman). Chapter 16, 343-362.
  • 10. MICHALSKA G., 1996 – Efekt heterozji w zakresie cech użytkowości rozpłodowej, tucznej i rzeźnej w krzyżowaniu dwurasowym prostym świń belgijskiej zwisłouchej z wielką białą polską i duroc. Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy, Rozprawy, 1-76.
  • 11. MOLENDA P., TERESZKIEWICZ K., RUDA M., 2005 – Zawartość tłuszczu w tuszach i elementach technologicznych świń rasy duroc. LXX Zjazd PTZ Wrocław, Komunikaty naukowe, 89.
  • 12. MONZIOLS M., BONNEAU M., DAVENEL A., KOUBA M., 2007 – Comparison of the lipid content and fatty acid composition of intramuscular and subcutaneous adipose tissues in pig carcasses. Meat Science 76, 54-60.
  • 13. NGUYEN N.H., MACPHEE C.P., WADE C.M., 2004 – Genetic selection for efficient lean growth in pigs. Pigs News Information 25, 149N-163N.
  • 14. PASCUAL J.V., RAFECAS M., CANELA M.A., BOATELLA J., BOU R., BARROETA A.C., CODONY R., 2007 – Effect of increasing amounts of a linoleic-rich dietary fat on the fat composition of four pig breeds. Part II: Fatty acid composition in muscle and fat tissues. Food Chemistry 100, 1639-1648.
  • 15. RAJ S., POŁAWSKA E., SKIBA G., WEREMKO D., FANDREJEWSKI H., SKOMIAŁ J., 2010 – The influence of dietary source of fatty acids on chemical composition of the body and utilization of linoleic and linolenic acids by pigs. Animal Science Papers and Reports 28, 4, 355-362.
  • 16. RFES, ROSTOCK FEED EVALUATION SYSTEM, 2003 – Reference numbers of feed value and requirement on the base of net energy (Ed. W. Jentsch, A. Chudy, M. Beyer). FBN, WGL, Oskar Kellner, Dummerstorf (Germany).
  • 17. SKIBA G., POŁAWSKA E., RAJ S., WEREMKO D., CZAUDERNA M., WOJTASIK M., 2011 – The influence of dietary fatty acids on their metabolism in liver and subcutaneous fat in growing pigs. Journal of Animal and Feed Science 20, 3, 379-388.
  • 18. SKIBA G., RAJ S., WOJTASIK M., WEREMKO D., 2012 – Relationship between intake of PUFA n-3 fatty acids and their quantitative content in the carcass tissues of pigs. Journal of Animal and Feed Science 21, 4, 648-660.
  • 19. WHO/FAO, 2003 – Diet nutrition and the prevent of chronic diseases. Report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation. WHO Technical Report Series 916. Geneva.
  • 20. WOJTASIK M., RAJ S., SKIBA G., WEREMKO D., CZAUDERNA M., 2012 – The effects of diets enriched in omega-3 fatty acids on carcass characteristics and fatty acid profile of intramuscular and subcutaneous fat in pigs. Journal of Animal and Feed Science 21, 4, 635-647.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-c875d154-38ed-488a-acdf-bfb514f17bb4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.