PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 67 | 4 |

Tytuł artykułu

Occurrence of pesticide residues in fruiting vegetables from production farms in south-eastern region of Poland

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. Considering the fact that pesticides are commonly used in agriculture, continuous monitoring of these substances in food products is of great significance. Residues of these substances can be present in crops after harvest. Objective. The aim of this study was to evaluate presence of pesticide residues in fruiting vegetables from production farms in south-eastern region of Poland in 2012–2015. Material and methods. 138 samples were tested using accredited test methods. The monitoring programme covered determination of 242 pesticides. The tests covered tomato, cucumber and pepper crops. The test results were interpreted in accordance with criteria included in the European Commission recommendations published in the document SANCO/12571/2013 (now superseded by Document SANTE 2015), as well as on a basis of the maximum residue levels in force in the EU Member States. Results. Pesticide residues were found in 47 samples, representing 34% of all tested samples. 17 active substances were found, belonging to fungicides and insecticides. Azoxystrobin (38%), boscalid (28%) and chlorothalonil (21%) were most commonly found in fruiting vegetables testing samples. Non-compliances related to use of plant protection product not authorized for protection of a given crop were observed in 6% of analysed samples. However, pesticide residues of fruiting vegetables in quantities that exceed the maximum residue levels (NDP, ang. MRLs), as well as substances which use for plant protection is forbidden were no found. Conclusions. Crops monitoring is used to determine to what extent such products are contaminated with pesticide residues, and ensures protection of customer health.
PL
Wprowadzenie. Ze względu na powszechne stosowanie pestycydów w rolnictwie bardzo ważne jest prowadzenie stałej kontroli tych substancji w produktach spożywczych. Ich pozostałości mogą znajdować się w płodach rolnych nawet po zbiorze. Cel badań. Celem pracy była ocena występowania pozostałości pestycydów w warzywach owocowych pochodzących z gospodarstw produkcyjnych z terenu Polski południowo-wschodniej w latach 2012–2015. Materiał i metoda. Przebadano 138 próbek stosując akredytowane metody badawcze. Program kontroli obejmował oznaczenie 242 pestycydów. Badaniami objęto uprawy pomidora, ogórka, papryki i 242 substancje czynne. Wyniki badań interpretowano według kryteriów zawartych w zaleceniach Komisji Europejskiej i opublikowanych w dokumencie SANCO/12571/2013 (obecnie zastąpionym przez dokument SANTE 2015), a także w oparciu najwyższe dopuszczalne pozostałości pestycydów obowiązujących w państwach UE. Wyniki. Pozostałości pestycydów wykryto w 47 próbkach warzyw owocowych, co stanowi 34% ogółu przebadanych próbek. Wykryto 17 substancji czynnych należących do fungicydów oraz insektycydów. W próbkach warzyw owocowych najczęściej wykrywano: azoksystrobinę (38%), boskalid (28%) i chlorotalonil (21%). W 6% analizowanych próbek stwierdzono nieprawidłowości związane z zastosowaniem preparatów niezarejestrowanych do ochrony danej uprawy. Natomiast w żadnej próbce warzyw owocowych nie stwierdzono pozostałości środków ochrony roślin w ilości, która przekraczałyby najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP, ang.MRLs), jak również substancji, których stosowanie w ochronie roślin zostało zabronione. Wnioski. Kontrola płodów rolnych pozwala stwierdzić w jakim stopniu są one zanieczyszczone pozostałościami stosowanych pestycydów oraz zapewnia ochronę zdrowia konsumentów.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

67

Numer

4

Opis fizyczny

p.359-365,fig.,ref.

Twórcy

  • Institute of Plant Protection - National Research Institute, Laboratory of Pesticide Residue Analysis, Regional Experimental Station in Rzeszow, M.Langiewicza Street 28, 35-101 Rzeszow, Poland
autor
  • Institute of Plant Protection - National Research Institute, Laboratory of Pesticide Residue Analysis, Regional Experimental Station in Rzeszow, M.Langiewicza Street 28, 35-101 Rzeszow, Poland
autor
  • Institute of Plant Protection - National Research Institute, Laboratory of Pesticide Residue Analysis, Regional Experimental Station in Rzeszow, M.Langiewicza Street 28, 35-101 Rzeszow, Poland
  • Institute of Plant Protection - National Research Institute, Laboratory of Pesticide Residue Analysis, Regional Experimental Station in Rzeszow, M.Langiewicza Street 28, 35-101 Rzeszow, Poland
autor
  • Institute of Plant Protection - National Research Institute, Laboratory of Pesticide Residue Analysis, Regional Experimental Station in Rzeszow, M.Langiewicza Street 28, 35-101 Rzeszow, Poland

Bibliografia

  • 1. Chmiel Z.: Spektrofotometryczne oznaczanie śladowych pozostałości dwutiokarbaminianów w materiale roślinnym. Chemia Anal 1979; 24: 505-511. (in Polish)
  • 2. Document SANCO (2013). Document SANCO/12571/2013. Guidance document on analytical quality control and validation procedures for pesticide residues analysis in food and feed. pp. 42.
  • 3. Document SANTE (2015). Document SANTE/11945/2015. Analytical quality control and method validation procedures for pesticide residues analysis in food and feed. pp. 42.
  • 4. European Food Safety Authority. The 2011 European Union Report on Pesticide Residues in Food. EFSA Journal 2014; 12(5): 3694. 511 pp.. doi:10.2903/j.efsa.2014.3694.
  • 5. European Food Safety Authority. The 2012 European Union Report on Pesticide Residues in Food. EFSA Journal 2014; 12(5): 3694. 511 pp. doi:10.2903/j.efsa.2015.4038 EFSA Journal 2015;13(3):4038. 169 pp.
  • 6. Góralczyk K, Struciński P, Korcz W, Czaja K, Hernik A, Snopczyński T, Ludwicki J K.: The survey of pesticide residues in food of plant origin in Poland, 2004 – 2007. Rocz Panstw Zakl Hig 2009;60(2):113-119 (in Polish), PMID: 19803439, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19803439
  • 7. Grzegorzak M, Szpyrka E, Słowik-Borowiec M, Kurdziel A, Matyaszek A, Rupar J.: Potential risk to consumer related with occurrence of pesticide residues in early vegetables. Ecol Chem Eng A 2012; 19(3): 239-248, DOI: 10.2428/ecea.2012.19(03)025.
  • 8. Lozowicka B, Abzeitova E, Sagitov A, Kaczynski P, Toleubayev K, Li A.: Studies of pesticide residues in tomatoes and cucumbers from Kazakhstan and the associated health risks, Environmental Monitoring and Assessment 2015; 187: 609. DOI: 10.1007/s10661-015-4818-6
  • 9. Nowacka A, Gnusowski B, Walorczyk S, Drożdżyński D, Raczkowski M, Hołodyńska-Kulas A, Frąckowiak D, Wójcik A, Ziółkowski A, Przewoźniak M, Swoboda W, Rzeszutko U, Domańska I, Pszczolińska K, Łozowicka B, Kaczyński P, Rutkowska E, Jankowska M, Hrynko I, Szpyrka E, Rupar J, Rogozińska K, Kurdziel A, Słowik-Borowiec M, Szala J, Szponik M.: Pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych (rok 2012). [Pesticide residues in agricultural crops (2012)]. Prog. Plant Prot./Post. Ochr. Roślin 2014; 54 (2): 219-230. (in Polish)
  • 10. Nowacka A, Gnusowski B, Walorczyk S, Drożdżyński D, Raczkowski M, Hołodyńska A, Frąckowiak D, Ziółkowski A, Przewoźniak M, Rzeszutko U, Domańska I, Pszczolińska K, Łozowicka B, Kaczyński P, Rutkowska E, Jankowska M, Hrynko I, Szpyrka E, Rupar J, Matyaszek A, Kurdziel A, Podbielska M, Słowik-Borowiec M, Szponik M.: Pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych (rok 2013). [Pesticide residues in agricultural crops (2013)]. Prog. Plant Prot./Post. Ochr. Roślin 2015; 55 (4): 423-439. DOI: 10.14199/ppp-2015-071 (in Polish)
  • 11. Regulation (EC) No 1107/2009 of the European Parliament and of the Council of 21 October 2009 concerning the placing of plant protection products on the market and repealing Council Directives 79/117/EEC and 91/414/EEC Official Journal of the European Union L 309/1 24.11.2009 pp.50.
  • 12. Regulation (EC) No 396/2005 of the European Parliament and of the Council of 23 February 2005 on maximum residue levels of pesticides in or on food and feed of plant and animal origin and amending Council Directive 91/414/EEC. Off. J. L 70, with later amendments, 16 pp.
  • 13. Regulation of the Minister of Agriculture and Rural Development from 27 November 2013 on the sampling of plants, plant products or other objects to test for the presence of residues of plant protection products (DZ.U. z 2013 r. Nr 00, poz. 1549).
  • 14. Rejestr środków ochrony roślin dopuszczonych do obrotu i stosowania. https://bip.minrol.gov.pl/Informacje-Branzowe/Produkcja-Roslinna/Ochrona-Roslin/Rejestr-Srodkow-Ochrony-Roslin (10.12.2015)
  • 15. Sadło S.: Partition coefficient – its determining and significance in estimation of pesticide residue losses in the course of extraction procedure. Journal of Plant Protection Research 1998; 38: 179-184.
  • 16. Słowik-Borowiec M, Szpyrka E, Kurdziel A, Grzegorzak M, Rupar J, Rogozińska K.: Kontrola poziomów pozostałości środków ochrony roślin w owocach i warzywach z terenu południowo-wschodniej Polski. Prog. Plant Prot./Post. Ochr. Roślin 2011; 51 (20): 740-746. (in Polish)
  • 17. Struciński P, Góralczyk K, Czaja K, Hernik A, Korcz W, Ludwicki JK.: Ocena ryzyka dla konsumenta przy przekroczeniach najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów (NDP) w żywności. Rocz Panstw Zakl Hig 2007;58(2):377-388 (in Polish), PMID: 17929585, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17929585
  • 18. Struciński P, Ludwicki J K, Góralczyk K, Czaja K, Hernik A, Liszewska M.: Risk assessment for pesticides’ MRL non-compliances in Poland in the years 2011-2015. Rocz Panstw Zakl Hig 2015;66(4):309-317, PMID: 26656412, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26656412
  • 19. Szpyrka E, Kurdziel A, Grzegorzak M, Rupar J, Słowik-Borowiec M, Matyaszek A.: Pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych z terenu południowowschodniej Polski. Prog. Plant Prot./Post. Ochr. Roślin 2012; 52 (1): 149-152 (in Polish).
  • 20. Szpyrka E, Kurdziel A, Rupar J, Słowik-Borowiec M. Pesticide residues in fruit and vegetable crops from the central and eastern region of Poland. Rocz Panstw Zakl Hig 2015;66(2):107-113, PMID: 26024398, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26024398
  • 21. Walorczyk S, Kopeć I, Szpyrka E.: Pesticide residue determination by gas chromatography-tandem mass spectrometry as applied to food safety assessment on the example of some fruiting vegetables. Food Anal Methods; DOI 10.1007/s12161-015-0292-6; online version (21.12.2015)
  • 22. Weihao L, Lingyu T, Jianxia L, Zikuan G, Guotao D.: Monitoring of pesticide residues levels in fresh vegetable form Heibei Province, North China. Environmental Monitoring and Assessment 2014; 186 (10): 6341-6349. DOI: 10.1007/s10661-014-3858-7
  • 23. WHO Pesticide residues in food? Online Q&A July 2 0 1 5 h t t p : / / w w w. w h o . i n t / f e a t u r e s / q a / 8 7 / e n / (10.12.2015).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-c826f3a5-f353-4e4b-a02c-e5c1ffc02f77
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.