EN
The results of studies on application of a mixture of active carbons of different surface properties in the process of purifying used frying oil are presented. The applied active carbons were prepared by heating commercial active carbon to temperature of 1000°C (ARW) and by oxidation with hydrogen peroxide (ARP2). Used frying rapeseed oil, for deep-frying of foodstuffs, was subjected to the adsorptive treatment. The frying medium was refined oil that allowed long-lasting deep-frying (Pan Max) owing to retardation of the oxidation process. The treatment with a mixture of active carbons caused a reduction in the amount of colour bodies, the products of primary and secondary oxidation, and, in addition, hydrolysis products of fatty acids and polar compounds.
PL
W pracy przedstawiono wyniki badań nad wykorzystaniem węgli aktywnych o różnych właściwościach powierzchniowych do oczyszczania zużytego medium smażalniczego. Stosowane węgle aktywne przygotowano przez wygrzewanie handlowego węgla aktywnego w temperaturze 1000 °C w atmosferze azotu (ARW) oraz przez utlenianie nadtlenkiem wodoru (ARP2). Oczyszczaniu poddano fryturę, wyprodukowaną z oleju rzepakowego, przeznaczoną do smażenia w głębokim tłuszczu produktów żywnościowych. Medium smażalniczym był rafinowany olej rzepakowy z naturalnym osadem, pozwalający na długotrwałe smażenie dzięki opóźnieniu procesu oksydacji. Oczyszczanie oleju po smażeniu frytek za pomocą mieszaniny węgla ARW i ARP2 efektywnie poprawiło jego jakość. Traktowanie mieszaniną adsorbentów spowodowało obniżenie ilości substancji barwnych, produktów pierwotnego i wtórnego utleniania, także produktów hydrolizy kwasów tłuszczowych i związków polarnych. W wyniku oczyszczania wzrosła również ilość substancji o charakterze nienasyconym.