PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 504 | 1 |

Tytuł artykułu

Jak powstają barwy i zapachy kwiatów

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy przeglądowej naszkicowano sposób powstawania barwników z grupy antocyjanin i karotenoidów oraz substancji lotnych z grupy terpenoidów i fenylopropanoidów. Podano także stan wiedzy dotyczący możliwości kierowania metabolizmem związanym z powstawaniem pigmentów i substancji lotnych dla celów hodowli odmian o nowych cechach.
EN
A basic metabolism leading to production of pigments - antocyanins and carothenoids which paint flowers, as well as volatile compounds - terpenoids and phenylopropanoids which fragrance flowers are presented in this paper.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

504

Numer

1

Opis fizyczny

s.199-207,rys.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa, Skierniewice

Bibliografia

  • Ben-Meir H., Zuker A., Weiss D., Vainstein A. 2002. Molecular control of floral pigmentation: anthocyjanins, w: Breeding for ornamental: classical and molecular approaches. A. Vainstein (red.). Kluwer Academic Publishers, Dordrecht: 273-293.
  • Channelière S., Riviere S., Scalliet G., Szecsi J., Jullien F., Dolle C., Vergne P., Dumas C., Bendahmane M., Hugueney P., Cock J.M. 2002. Analysis of gene expression in rose petals using expressed sequence tags. FEBS Letters 515: 35-38.
  • Cunningham F.X., Gantt E. 2002. Molecular control of floral pigmentation: carotenoids, w: Breding for ornamental: classical and molecular approaches. A. Vainstein (red.). Kluwer Academic Publishers, Dordrecht: 253-272.
  • Davies K.M., Schwinn K.E. 1997. Flower colour, w: Biotechnology of ornamental plants. Geneve R.L., Preece J.E., Merkle S.A. CAB International, Wallingford: 259-294.
  • Dudareva N. 2002. Molecular control of floral fragrance, w: Breding for ornamental: classical and molecular approaches. A. Vainstein (red.). Kluwer Academic Publishers, Dordrecht: 295-309.
  • Dudareva N., Murfitt L.M., Mann C.J., Gorenstein N., Kolosova N., Kish C.M., Bonham C., Wood K. 2000. Developmental regulation of methyl benzoate biosynthesis and emission in snapdragon flowers. The Plant Cell 12: 949-961.
  • Dudareva N., Pichersky E. 2000. Biochemistry and molecular genetic aspects of floral scents. Plant Physiol. 122: 627-633.
  • Guterman I., Shalit M., Menda N., Piestun D., Dafny-Yelin M., Shalev G., Bar E., Davydov O., Ovadis M., Emanuel M., Wang J., Adam Z., Pichersky E., Lewinsohn E., Zamir D., Vainstein A., Weiss D. 2002. Rose scent: genomics approach to discovering novel floral fragrance-related genes. The Plant Cell 14: 2325-2338.
  • Holton T.A., Cornish E.C. 1995. Genetics and biochemistry of anthocyanin biosynthesis. The Plant Cell 7: 1071-1083.
  • Ishizaka H., Yamada H., Sasaki K. 2002. Volatile compounds in the flowers of Cyclamen persicum, C. purpurascens and their hybrids. Scientia Hort. 94: 125-135.
  • Mudalige R.G., Kuehnle A.R., Amore T.D. 2003. Pigment distribution and epidermal cell shape in Dendrobium species and hybrids. HortScience 38: 573-577.
  • Pichrrsky E., Dudareva N., Wang J., Cseke L., Lewinsohn E. 1999. Biosynthesis of scent and flavor compounds, w: Plant biotechnology and in vitro biology in the 21st century. Altman A. et al. (red.). Kluwer Academic Publishers, Dordrecht: 601-604.
  • Shalit M., Guterman I., Volpin H., Bar E., Tamari T., Menda N., Adam Z., Zamir D., Vainstein A., Weiss D., Pichersky E., Lewinsohn E. 2003. Volatile ester formation in roses. Identification of an acetyl-coenzyme A. geraniol/citronellol acetyltransferase in developing rose petals. Plant Physiol. 131: 1868-1876.
  • Strzałka K. 1998. Procesy anaboliczne, w: Podstawy fizjologii roślin. Kopcewicz J., Lewak S. (red.), Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa: 315-332.
  • Vainstein A., Lewinsohn E., Adam Z., Pichersky E., Zamir D., Weiss D. 2003. Rose fragrance: genomie approaches and metabolic engineering. Acta Horticulturae 612: 105-111.
  • Vainstein A., Lewinsohn E., Pichersky E., Weiss D. 2001. Floral fragrance. New inroads into an old commodity. Plant Physiol. 127: 1383-1389.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-c6c2be2d-583d-4f10-adba-b0d55374175a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.