EN
Effect of milk diet on the selected indicators of immunity of rats. The studies were conduced on 2 groups of the rats (10 animals in each group). Group I received milk diet and group II - synthetic one. The aim of the studies was to state whether the milk diet, and more strictly, biologically active components of milk affected the indicators of resistance of the rats, being the model animals for man. The following indices of immunity were determined: level of leukocytes together with the percentage participation of neutrophils and basophiles, the content of lymphocytes, the level of immunoglobulins IgG, IgE and IgM and IL-2 and IL-4 and also, the percentage of phagocytic neutrophils and monocytes and their phagocytic activity. Statistically confirmed differences between the mentioned above indicators of immunity were found only in case of significantly higher level of lymphocytes in the blood of the rats from the group, receiving milk diet as compared to their content in the blood of the rats, receiving synthetic diet.
PL
Wpływ mleka na wybrane wskaźniki odporności u szczurów. Badania prowadzono na 2 grupach szczurów (10 sztuk w grupie). Grupa I otrzymywała dietę mleczną a II - syntetyczną. Celem badań było stwierdzenie, czy dieta mleczna a ściślej składniki biologicznie czynne mleka wpływają na wskaźniki odporności u szczurów, zwierząt modelowych dla człowieka. Określono następujące wskaźniki odporności: poziom leukocytów wraz z procentowym udziałem neutrofili i bazofili, zawartość limfocytów, poziom immunoglobulin IgG, IgE, IgM oraz IL- 2 i IL-4 a także procent fagocytujących neutrofili i monocytów oraz ich intensywność fagocytarną. Różnice potwierdzone statystycznie między wyżej wymienionymi wskaźnikami odporności stwierdzono jedynie w przypadku istotnie wyższej zawartości limfocytów we krwi szczurów z grupy otrzymującej dietę mleczną w porównaniu z ich zawartością we krwi szczurów żywionych dietą syntetyczną.