PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | 34 | 1 |

Tytuł artykułu

The effect of hydrothermally processed soybean and rapeseed products on nutrient digestibility in growing-finishing pigs

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of this study was to determine nutrient digestibility, nitrogen retention, and calcium and phosphorus balance in growing-finishing pigs fed control complete diets containing soybean meal and soybean oil, and experimental complete diets where soybean meal and soybean oil were replaced with toasted full-fat soybeans, cold-pressed rapeseed cake and extruded rapeseed cake.The experiment was performed on 28 crossbred pigs (Polish Large White x Polish Landrace sows) x (Hampshire x Pietrain boars) with average body weight of 55–60 kg. The animals were divided into 4 groups of 7 animals each, based on the percentage content of the following components in complete diets: soybean meal, toasted full-fat soybeans, cold-pressed rapeseed cake with increased oil content, extruded rapeseed cake with increased oil content.The processes of extruding rapeseed cake and toasting soybeans had no significant effect on protein digestibility or nitrogen balance. The digestibility of calcium and phosphorus decreased insignificantly in pigs fed diets with rapeseed cake, compared with pigs fed diets with soybean meal and toasted soybeans. Extrusion of rapeseed cake increased the digestibility of ether extract

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

34

Numer

1

Opis fizyczny

p.49-62,ref.

Twórcy

autor
  • Cargill Poland Ltd., Kiszkowo, Poland
  • Cargill Poland Ltd., Kiszkowo, Poland
autor
  • Department of Animal Nutrition and Feed Science, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Olsztyn, Poland
  • Department of Animal Nutrition and Feed Science, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Olsztyn, Poland

Bibliografia

  • AOAC. 2005. Official methods of analysis of the association of official analytical chemists. 16th Edition, Arlington, Virginia, USA.
  • BIEL W. 2011. Skład chemiczny i jakość białka konwencjonalnej i genetycznie zmodyfikowanej poek-strakcyjnej śruty sojowej. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech., 20: 17–24.
  • BRZÓSKA F., ŚLIWIŃSKI B., MICHALIK-RUTKOWSKA O. 2010. Pasze rzepakowe – miejsce w bilansie białkowym kraju oraz wartość pokarmowa. Cz. 1. Wiad. Zoot., 48: 11–18.
  • BURACZEWSKA L., GDALA J., WASILEWKO J., BURACZEWSKI S. 1998. Zawartość białka związanego z frakcją włókna (NDF) a strawność jelitowa u świń białka i aminokwasów pasz rzepakowych traktowanych termicznie. Rośl. Oleiste, XIX(1): 175–186.
  • CISKA E., WASZCZUK K. 1995. Metody oznaczania glukozynolanów (GLS). A. Oznaczanie sumary-cznej zawartości glukozinolanów metodą glukozową. Konf. Nauk. Glukozynolany rzepakui warzyw krzyżowych (występowanie, właściwości i metody analiz). Olsztyn, pp. 65–71.
  • CVB 2004. Veevoedertable 2004. Centraal Veevoeder bureau, Lelystad, Holland.
  • EKLUND M., SAUER N., SCHÖNE F., MESSERSCHMIDT U., ROSENFELDER P., HTOO J. K., MOSENTHIN R. 2015. Effect of processing of rapeseed under defined conditions in a pilot plant on chemical composition and standardized ileal amino acid digestibility in rapeseed meal for pigs. J. Anim. Sci., 93(6): 2813–2825.
  • FANDREJEWSKI H. 1997. Możliwości ograniczenia wydalania fosforu przez świnie. Żywieniowe metody ograniczania wydalania do środowiska azotu, fosforu i innych pierwiastków przez zwie-rzęta gospodarskie. Materiały z konferencji naukowej, Balice 17–18.11.1997, pp. 45–64.
  • FIEDOROWICZ E., SOBOTKA W. 2013. Poekstrakcyjna śruta sojowa a alternatywne źródła białka roślinnego dla trzody chlewnej. Przegl. Hod., 81(4):14–17.
  • HANCZAKOWSKA E., ŚWIĄTKIEWICZ M. 2014. Legume seeds and rapeseed press cake as replacers of soybean meal in feed for fattening pigs. Ann. Anim. Sci., 14(4): 921–934.
  • JAMROZ D. 2004. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa.
  • JERZAK M.A., CZERWIŃSKA-KAYZER D., FLOREK J., ŚMIGLAK-KRAJEWSKA M. 2012. Determinanty produkcji roślin strączkowych jako alternatywnego źródła białka w ramach nowego obszaru polityki rolnej w Polsce. Rocz. Nauk Roln., 7: 113–120.
  • JUST M., ŚMIGLAK-KRAJEWSKA M. 2015. Extreme price risk on the market of rapeseeds and pro-cessed rapeseed products in Poland. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnic-twa i Agrobiznesu, 17(5): 91–98.
  • KALDMÄE H., LEMING R., KASS M., LEMBER A., TÖLP S., KÄRT O. 2010. Chemical composition and nutritional value of heat-treated and cold-pressed rapeseed cake. Vet Zootech., 49(71): 55–60.
  • KACZMAREK P., KORNIEWICZ D., LIPIŃSKI K., MAZUR M. 2016. Chemical composition of rapeseed products and their use in pig nutrition. Pol. J. Natur. Sc., 31(4): 545–562.
  • KALEMBASA S., ADAMIAK E.A. 2010. Określenie składu chemicznego makuchu rzepakowego. Acta Agroph., 15(2): 323–332.
  • KEADY U., O’DOHERTY J.V. 2000. The effect of extrusion on the nutritive value of rapeseed meal for growing and finishing pigs. Irish J. Agric. and Food Research, 39: 419–431.
  • KIM J.C., MULLAN B.P., PLUSKE J.R. 2012. Prediction of apparent, standardized, and true ileal digestible total and reactive lysine contents in heat-damaged soybean meal samples. J. Anim. Sci., 90(suppl._4): 137–139.
  • KORNIEWICZ A., ZIÓŁKOWSKI T., KORNIEWICZ D., CZARNIK-MATUSEWICZ H., PALECZEK B. 1999. Efektywność preparatu „Energex” w mieszankach dla tuczników z udziałem śruty rzepakowej lub makuchu rzepakowego. Biul. Nauk. Przem. Pasz., ¼: 23–36.
  • KORNIEWICZ D., DOBRZAŃSKI Z., CHOJNACKA K., KORNIEWICZ A., KOŁACZ R. 2007a. Effect of dietary yeast enriched with Cu, Fe and Mn on digestibility of main nutrients and absorption of minerals by growing pigs. Am. J. Agric. and Biol. Sci., 2(4): 267–275.
  • KORNIEWICZ D., RÓŻAŃSKI H., DOBRZAŃSKI Z., KACZMAREK P., KORNIEWICZ A. 2007b. Effect of Herbiplant CS preparation on basic nutrient digestibility and mineral balance and absorp-tion in fatteners. Ann. Anim. Sci., 7(2): 259–271.
  • KUŚNIEREK W., POTKAŃSKI A., KUŚNIEREK S. 2005. Strawność całkowita i jelitowa u świń białka i aminokwasów poekstrakcyjnej śruty rzepakowej przed i po ekstruzji w temperaturach 140 i 160oC. Rośl. Oleiste, XXVI(2): 537–548.
  • LIPIŃSKI K. 2003. Wartość odżywcza i przydatność paszowa żółtonasiennego rzepiku (Brassica rapa L.) odmiany Parkland w żywieniu świń. Rozprawy i Monografie 83. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie.
  • LIPIŃSKI K., TYWOŃCZUK J., KOZIKOWSKI W., BIRO D. 1998. A comparative study on the protein quality of cake and meal from double low rapeseed. Polnohospodarstvo, 44(12): 914–921.
  • LIPIŃSKI K., TYWONCZUK J., FLIS M., SOBOTKA W. 1997. The effect of low-glucosinolate rapeseed meal, cake and seeds on nutrient digestibility and nitrogen and energy utilization in growing pigs. Acta Acad. Agricult. Techn. Olst. Zoot. 46: 169–180.
  • LIPIŃSKI K., TYWONCZUK J., LEWICKI C., RAPCZYCKA I., SOBOTKA W. 1994. Zastosowanie śrutypoekstrakcyjnej, wytłoków i nasion rzepaku odmiany Jantar 00 w żywieniu tuczników. Acta Acad. Agricult. Techn. Olst. Zoot., 40: 133–144.
  • MCDONNELL P., O’SHEA C., FIGAT S., O’DOHERTY J.V. 2010. Influence of incrementally substi-tuting dietary soya bean meal for rapeseed meal on nutrient digestibility, nitrogen excretion, growth performance and ammonia emissions from growing-finishing pigs. Arch. Anim. Nutr., 64(5): 412–424.
  • Pig nutrient requirements. Nutrient content of the feedstuffs. 2015. Wyd. The Institute of Animal Physiology and Nutrition, PAN Jabłonna – Warszawa.
  • OCHODZKI P., RAKOWSKA M., REK-CIEPŁY B., BJERGEGAARD CH., SØENSEN H. 1995. 1. Studies on enzymatic fractionation, chemical composition and biological effect of dietary fibre in rape seed (Brassica napus L.). 2. Influence of rape seed dietary fibre on digestibility of protein and organ-ic matter using unprocessed and heated full fat rape seed and isolated dietary fibre fractions added to rat diets. J. Anim. Feed Sci., 4(1): 139–151.
  • ORDA J., FUCHS B., WILICZKIEWICZ A., PREŚ J. 1998. Wpływ dodatku fosforanu sodu, wapnia i fit-azy mikrobiologicznej na stopień wykorzystania wybranych składników mineralnych w dawk-ach pokarmowych tuczników. Prace Nauk. AE Wroc., 792: 376–385.
  • PASTUSZEWSKA B., BURACZEWSKA L., OCHTABIŃSKA A. 1997. Rozpuszczalność białka śruty i wytłoków rzepakowych jako wskaźnik jego wartości odżywczej. Rośl. Oleiste, XVIII(2): 545–551.
  • PASTUSZEWSKA B., OCHTABIŃSKA A. 1998. Wartość pokarmowa wytłoku i śruty poekstrakcyjnej z żółtonasiennego rzepiku jarego (Brassica rapa) i brązowonasiennego rzepaku ozimego (Brassica napus) oznaczona w testach na szczurach. Rośl. Oleiste, XIX(1): 159–165.
  • PASTUSZEWSKA B., RAJ S. 2003. Śruta rzepakowa jako pasza białkowa i energetyczna – ogranicze-nia i perspektywy. Rośl. Oleiste, XXIV(2): 525–536.
  • SMULIKOWSKA S., VAN NGUYEN C. 2003. Przydatność paszowa nasion i wytłoków rzepakowych w żywieniu drobiu i świń i ich wpływ na jakość produktów zwierzęcych. Rośl. Oleiste, XXIV(1): 11–22.
  • STEIN H.H., LAGOS L.V., CASAS G.A. 2016. Nutritional value of feed ingredients of plant origin fed to pigs. Anim. Feed. Sci. Tech., 218: 33–69.
  • USYDUS Z., KORNIEWICZ D., DOBRZAŃSKI Z., KORNIEWICZ A. 2006. Wpływ koncentratu rybno-mineralnego (KR-M) na wykorzystanie podstawowych składników pokarmowych i mineralnychu tuczników. Acta Sci. Pol., Medicina Veterinaria, 5(1): 33–41

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-c67ae436-c798-448b-88a5-3fe65d9876ca
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.