PL
Analiza obejmuje wpływ długości uprawy na jednym stanowisku i sposobu użytkowania rutwicy wschodniej na właściwości gleby gliniastej w warunkach górskich w Sudetach, w kontekście ochrony żyzności gleb czasowo odłogowanych. Długość uprawy rutwicy wpływa pozytywnie na zawartości węgla organicznego w glebie bez względu na sposób jej użytkowania. Najmniejsza akumulacja węgla organicznego występuje na polach, z których biomasa roślin była usuwana po skoszeniu. Długość użytkowania rutwicy nie wpłynęła istotnie na zawartość azotu w glebie, ale przyczyniła się do poszerzania stosunku węgla do azotu. Uprawa rutwicy nie wpłynęła istotnie na pH gleby, ale długotrwała uprawa tej rośliny prowadziło do wzrostu kwasowości hydrolitycznej, zmniejszenia zawartości wymiennego wapnia oraz obniżenia stopnia wysycenia kompleksu sorpcyjnego gleby kationami zasadowymi. Uprawa rutwicy nie powoduje wzrostu ani ubytku ilości potasu i magnezu dostępnego dla roślin, ale może zwiększać ilość dostępnego fosforu. Różne sposoby użytkowania rutwicy dają odmienne skutki środowiskowe. Najkorzystniejszą kombinację właściwości gleb stwierdzono na poletkach, na których rutwicę koszono i pozostawiano nierozdrobnioną.
EN
The analysis includes the effect of cultivation length on a single site, and biomass management of goat's rue on chemical properties of loamy soils in mountain conditions of the Sudety mountains, in the context of the soil fertility protection on fallows. Length of goat's rue cultivation has a positive effect on organic carbon content in the soil irrespective of the manner of biomass management. However, the smallest accumulation of organic carbon was observed in the fields, from which the biomass of plants was removed after cutting. Length of goat's rue cultivation did not affect significantly the content of nitrogen in the soil, but contributed to the enlarging of carbon to nitrogen ratio. Goat's rue cultivation did not affect significantly the soil pH, but long-term cultivation of this plant led to an increase in hydrolytic acidity, exchangeable calcium leaching and the decrease of base saturation. Goat's rue cultivation does not change the content of plant available potassium and magnesium, but may increase the amount of available phosphorus. Various ways of goat's rue biomass management produce different environmental effects. The most favorable combination of soil properties was found in the plots on which the goat's rue was mowed and left unchopped.