PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 18 | 3 |

Tytuł artykułu

Emisja gazów cieplarnianych w polskim rolnictwie - poziom i źródła pochodzenia

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Greenhouse gas emissions in Polish agriculture - the level and sources

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem artykułu jest określenie wielkości i struktury emisji gazów cieplarnianych pochodzących z polskiego rolnictwa oraz wskazanie głównych źródeł tych emisji. Na podstawie danych European Enviromental Agency za lata 1990-2013 określono poziom emisji GHG w polskim rolnictwie, główne źródła emisji oraz strukturę emitowanych gazów cieplarnianych. Stwierdzono, że w badanym okresie emisja GHG w polskim rolnictwie spadła niemal o 30%, a jej głównymi źródłami są fermentacja jelitowa bydła i spalanie paliw. Głównym gazem cieplarnianym w polskim rolnictwie jest podtlenek azotu i metan, co jest niezwykle istotne w świetle planowanych uregulowań UE zmierzających do wprowadzenia limitów emisji metanu.
EN
The aim of this article is to determine the size and structure of the greenhouse gas emissions from Polish agriculture and identify the main sources of these emissions. The empirical part draws on data from the European Environmental Agency for 1990-2013. The level of GHG emissions in the Polish agriculture, the main source of emissions and the structure of greenhouse gas emissions. It was concluded that in the period 1990-2013 GHG emissions in Polish agriculture decreased by almost 30% and its main sources are enteric fermentation of cattle and burning of fuels. The main GHG in Polish agriculture are nitrous oxide and methane, which is extremely important in light of the planned EU regulation aimed at introducing limits for methane emissions.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

18

Numer

3

Opis fizyczny

s.71-75,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Polityki Europejskiej, Finansów Publicznych i Marketingu, Wydział Nauk Ekonomicznych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa

Bibliografia

  • EEA. 2015. Manual for the EEA Greenhouse Gas Data Viewer, Version 9.0-30. European Environment Agency. www.eea.europa.eu/data, dostęp 21.06.2016.
  • IPCC. 2006. IPCC Guidelines for National Greenhouse Gas Inventories. Hayama: Intergovernmental Panel on Climate Change.
  • IPCC. 2013. Climate Change 2013. The Physical Sciences Basis. Summary for Policymakers. Geneva: Intergovernmental Panel on Climate Change.
  • Marcinkowski Tadeusz. 2010. „Emisja gazowych związków azotu z rolnictwa”. Woda-Środowisko-Obszary Wiejskie 10 3(31): 175-189.
  • ONZ. 2015. Framework Convention on Climate Change. FCCC/CP/2015/L.9. Organizacja Narodów Zjednoczonych.
  • Roszkowski Andrzej. 2011. „Technologie produkcji zwirzęcej a emisje gazów cieplarnianych”. Problemy Inżynierii Rolniczej 2: 83-97.
  • WMO. 2016. Statement on the Status of the Global Climate in 2015. Geneva: World Meterorological Organization.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-c4747cca-4252-4dfe-b916-3a5e8bdaacf9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.