PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 59 | 09 |

Tytuł artykułu

Wykorzystanie ultradźwięków jako techniki wspomagania procesu suszenia owoców i warzyw

Warianty tytułu

EN
Ultrasound application as a useful technique in the enhancement of fruit and vegetable drying

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
EN

Wydawca

-

Rocznik

Tom

59

Numer

09

Opis fizyczny

s.27-31,tab.,bilbiogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice
  • Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice
autor
  • Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice
  • Zakład Inżynierii Procesowej Instytutu Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska, Poznań
autor
  • Zakład Inżynierii Procesowej Instytutu Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska, Poznań

Bibliografia

  • [1] Banaszak J., Kowalski S. J.: 2011. Metody akustyczne w badaniach inżynierskich. Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej. 123 s.
  • [2] Bantle M., Eikevik T. M., Grüttner A.: 2010. Mass transfer in ultrasonic assisted atmospheric freeze drying. 17th International Drying Symposium, Magdeburg, Germany, 3–6 October.
  • [3] Bezzubow A. D., Garlinskaja E. I., Frydman W. M.: 1968. Ultradźwięki i ich zastosowania w przemyśle spożywczym. Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego. Wrocław, 192 s.
  • [4] DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2005.10.018.
  • [5] DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2011.05.038.
  • [6] DOI: 10.1080/07373930601161070.
  • [7] DOI: 10.1080/07373937.2010.483032.
  • [8] DOI: 10.1016/j.tifs.2012.01.010.
  • [9] DOI: 10.1080/07373939908917574.
  • [10] DOI: 10.1016/j.ultras.2006.05.181.
  • [11] DOI: 10.1016/j.lwt.2007.10.018.
  • [12] DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2008.06.021.
  • [13] DOI: 10.1016/j.lwt.2007.05.007.
  • [14] Fernandes F. A. N., Linhares Jr. F. E., Rodrigues S.: 2008. Ultrasound as pre-treatment for drying of pineapple. Ultrasonic Sonochemistry, 15, 1049–1054.
  • [15] DOI: 10.1080/07373930802412256.
  • [16] DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2007.02.032.
  • [17] DOI: 10.1021/jf102797y.
  • [18] DOI: 10.1080/07373930701677371.
  • [19] DOI: 10.1016/j.foodchem.2014.03.106.
  • [20] DOI:10.1080/07373930903530402.
  • [21] Garcia-Noguera J., Weller C. L., Oliveira F. I. P., Fernandes F. A. N., Rodrigues S.: 2010. Ultrasound-assisted osmotic dehydration as a pre-treatment for freeze dried strawberries. 17th International Drying Symposium. Magdeburg, Germany, 3–6 October.
  • [22] DOI:10.1205/fbp07010.
  • [23] DOI: 10.1080/07373930802606428.
  • [24] DOI: 10.1016/j.ultras.2006.06.059.
  • [25] DOI: 10.1080/07373937.2012.675533.
  • [26] DOI: 10.1007/s11947–011–0645–0.
  • [27] DOI:10.1016/j.jfoodeng.2006.10.009.
  • [28] DOI:10.1016/j.fbp.2013.05.003.
  • [29] Kentish S., Ashokkumar M.: 2011. The Physical and Chemical Effects of Ultrasound. In (Eds): Feng H., Barbosa-Canovas G. V., Weiss J. Ultrasound Technologies for Food and Bioprocessing. Springer, pp. 1–12.
  • [30] Khmelev V. N., Shalunov A. V., Barsukov R. V., Abramenko D. S., Lebedev A. N.: 2011. Studies of ultrasonic dehydration efficiency. Journal of Zhejiang University-Science A (Applied Physics & Engineering), 12(4), 247–254.
  • [31] DOI: 10.1016/j.cep.2014.05.006.
  • [32] Kudra T., Mujumdar A. S.: 2009. Advanced Drying Technologies. Taylor and Francis Group: Boca Raton, FL, USA.
  • [33] DOI: 10.1080/07373937.2011.602576.
  • [34] DOI: 10.1016/j.foodchem.2013.05.129.
  • [35] DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2012.06.013.
  • [36] OrtuĽo C., Garcia-Perez J. V., Carcel J. A., Femenía A., Mulet A.: 2010. Modelling of ultrasonically assisted convective drying of eggplant. 17th International Drying Symposium. Magdeburg, Germany, 3–6 October.
  • [37] DOI: 10.1016/j.phpro.2010.01.022.
  • [38] DOI: 10.1002/jsfa.4344.
  • [39] DOI: 10.1016/j.ultsonch.2013.12.015.
  • [40] Riera E., García-Pérez J. V., Cárcel J. A., Acosta V., Gallego-Juárez J. A.: 2011. Computational Study of Ultrasound-Assisted Drying of Food Materials. In (Eds.): Knoerzer K., Juliano P., Roupas P., Versteeg C. (Eds.), Innovative Food Processing Technologies: Advances in Multiphysics Simulation, John Wiley & Sons Ltd., pp. 265–301.
  • [41] Riera-Franco de Sarabia E., Gallego-Juárez J. A., Rodríguez-Corral G., Acosta-Aparicio V. M., Andrés-Gallego E.: 2002. Application of high-power ultrasound for drying vegetables. Forum Acusticum Sevilla 2002. Ultrasonics, ULT-05-004-IP.
  • [42] DOI: 10.1080/07373930701595409.
  • [43] DOI: 10.1007/s11947–014–1424–5.
  • [44] DOI: 10.1080/07373937.2012.677083.
  • [45] DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2011.07.018.
  • [46] DOI: 10.1016/j.ifset.2012.05.010.
  • [47] DOI: 10.1016/j.foodres.2012.07.027.
  • [48] DOI: 10.1111/j.1745–4603.2011.00323.x.
  • [49] DOI: 10.1016/S0260–8774(98)00053–3.
  • [50] DOI: 10.1080/07373937.2014.916719.
  • [51] DOI: 10.1021/jf100762e.
  • [52] DOI: 10.1016/j.tifs.2010.04.003.
  • [53] DOI: 10.1016/j.foodchem.2006.02.044.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-c3a7379b-66a6-4b35-9550-d7c60c83f28b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.