PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1988 | 14(38) | 1 |

Tytuł artykułu

Use of direct osmosis as fruit and vegetables dehydration

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wykorzystanie bezpośredniej osmozy w procesie suszenia owoców i warzyw

Języki publikacji

EN

Abstrakty

PL
Bezpośrednia osmoza jest procesem zagęszczania bez odparowania. Zachodzi ona w kawałkach żywności zanurzonej w roztworze hypertonicznym. Ponieważ roztwór ten wykazuje wyższe ciśnienie osmotyczne i wskutek tego niższą aktywność wody (aw) pomiędzy roztworem i żywnością powstają siły usuwające wodę, gdyż naturalna błona komórkowa działa jak półprzepuszczalna membrana. Owoce i warzywa były częściowo odwodnione przez zanurzenie w syropie skrobiowym kukurydzianym (70 Bx), w temperaturze pokojowej (25°C) i w wysokiej (powyżej 70°C). Mierzono ubytek wody, przyrost suchej masy i obniżenie aktywności wody w próbkach w stosunku do czasu suszenia. Bezpośrednia osmoza wykorzystywana była jako metoda wstępnego suszenia przed suszeniem powietrznym. Uzyskane wyniki wskazują, że produkty takie miały smak słodki, nie kwaśny i lepszą teksturę, barwę i zapach. Zastosowanie osmozy w wysokiej temperaturze przez krótki czas pozwala na uzyskanie łącznego efektu blanszowania i suszenia.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

1

Opis fizyczny

p.35-40,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • DPT Protezione e Valorizzazione Agro-Alimentare University of Bologna, Bologna, Italy
  • DPT Protezione e Valorizzazione Agro-Alimentare University of Bologna, Bologna, Italy
autor
  • DPT Protezione e Valorizzazione Agro-Alimentare University of Bologna, Bologna, Italy

Bibliografia

  • 1. Dixon G. M., Jen J. J. Paynter V. A.: Food Proc. Devel., 1976, 10 (60).
  • 2. Hawkes J., Flink J. M.: J. Food Proc. and Pres., 1978, 2 (265).
  • 3. Lerici C. R., Pepe M., Pinnavaia O.: Industria Conserve 1977, 52 (125).
  • 4. Lerici C. R., Pinnavaia G., Dalla Rosa M., Mastrocola D.: Industrie Alimentari 1983, 3 (184~
  • 5. Lerici C. R., Pinnavaia G., Dalla Rosa M., Bartolucci L.: J. Food Sci. 198S, 50 (1217).
  • 6. Lerici C. R., Mastrocola D., Pinnavaia G.: Industria Conserve 1986.
  • 7. PontingJ. D., Waters O. O., Forrey R. R., Jackson R., Stanley W. L.: Food Technol., 1966, 20 (125).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-c2b40e2f-8cab-4619-a074-22b1af5ed3de
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.