PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 72 | 4 |

Tytuł artykułu

Charakterystyka drożdży wyizolowanych z różnych środowisk naturalnych pod względem właściwości killerowych

Warianty tytułu

EN
Characteristic of yeast isolated from various natural environments in terms of their killers abilities

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Drożdże, wykazujące antagonizm wobec innych drobnoustrojów, mogą być wykorzystywane jako startery do inicjowania niektórych procesów fermentacyjnych, ponieważ przeciwdziałają rozwojowi drobnoustrojów niepożądanych. Synteza i wydzielanie toksyn killerowych stanowi jedną z możliwości wykluczenia przez drożdże innych drożdży ze środowiska. Celem niniejszej pracy było scharakteryzowanie grupy szczepów drożdży wyizolowanych z różnorodnych środowisk pod względem aktywności killerowej. W badanej grupie drożdży zaobserwowano stosunkowo dużą liczbę szczepów przejawiających właściwości killerowe (14 spośród badanych 35 szczepów drożdży), jednak była to aktywność słaba. Silne właściwości killerowe stwierdzono jedynie w przypadku w szczepu drożdży Candida tropicalis K1. Nie stwierdzono aktywności killerowej żadnego ze szczepów wyizolowanych z winogron i fermentujących moszczy; wszystkie szczepy wyizolowane z winogron i moszczy szczepów należały do wrażliwych.
EN
Yeasts that exhibit antagonism to other microorganisms can be used as starter cultures to initiate some fermentation processes as they counteract the growth of undesirable microorganisms. Synthesis and secretion of killer toxins are one of the features which enables yeast eliminate other yeasts from the environment. The purpose of this work was to characterize a group of yeast strains isolated from various natural environments in terms of killer activity. A relatively high number of strains exhibiting killer properties (14 of the 35 yeast tested) were observed in the yeast group, but this activity was a weak. Strong killer properties were found only in Candida tropicalis K1 yeast strain. No killer activity was found for any of the grape and fermenting musts isolates, all of which were sensitive.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

72

Numer

4

Opis fizyczny

s.38-50,tab.,fot.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.W.Dąbrowskiego, ul.Rakowiecka 36, 05-362 Warszawa
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.W.Dąbrowskiego, ul.Rakowiecka 36, 05-362 Warszawa

Bibliografia

  • 1. Abranches J., Morais P., Rosa C., Mendonça-Hagler L., Hagler A. (1997). The incidenceof killer activity and extracellular proteases in tropical yeast communities. Can.J. Microbiol., 43, 328-336
  • 2. Barrajón N., Arévalo-Villena M., Úbeda J. (2011). Enological properties in wild and commercial Saccharomyces cerevisiae yeasts: relationship with competition during alcoholic fermentation. World J. Microbiol. Biotechnol., 27, 2703-2710
  • 3. Buzzini P., Martini A. (2001). Large scale screening of selected Candida maltoza, Debaromyces hanseni and Pichia anomala killer toxin activity against pathogenic. Med.Mycol., 39, 479-482
  • 4. Comitini F., Gobbi M., Domizio P., Romani C, Lencioni L., Mannazzu I., Ciani M. (2011). Selected non-Saccharomyces wine yeasts in controlled multistarter fermentations with Saccharomyces cerevisiae. Food Microbiol., 28, 873-882
  • 5. Mendoza L., Raya R. R., Farías M. (2011). Killer phenotype of indigenous yeasts isolated from Argentinian wine cellars and their potential starter cultures for winemaking. Biotechnol. Lett., 33, 2177-2183
  • 6. Gulbiniene G., Kondratiene L., Jokantaite T., Serviene E., Malvydas V., Petkuniene E. (2004). Occurence of killer strains in fruit and berry wine yeast populations. Food Techn. Biotechnol., 42 (3), 159-163
  • 7. Gutiérrez A., Epifanio S., Garijo P., Lopez R., Santamaria P. (2001). Killer yeasts: incidence in the ecology of spontaneous fermentation. Am. J. Enology Viticul., 52, 352-356
  • 8. Hernandez A., Martin A., Cordoba M., Banito M., Arnada E., Perez-Nevado F. (2008). Determination of killer activity in yeast isolated from elaboration seasoned greek table olives. In. J. Food Microbiol., 121, 178-188
  • 9. Kapsopoulou K., Barouti E., Makrioniti A., Kostaki K. (2008). Occurrence of Saccharomyces cerevisiae killer yeasts in wine-producing areas of Greece. World J. Microbiol. Biotechnol., 24, 1967-1971
  • 10. Llorente P., Marquina D., Santos A., Penaido JM., Spencer- Martins I. (1997). Effect of salt on the killer phenotype of yeast from olive brine. Appl. Environ. Microbiol., 63, 1165-1167
  • 11. Maqueda M., Zamora E., Álvarez M., Ramírez M. (2012). Characterization, Ecological Distribution, and Population Dynamics of Saccharomyces Sensu Stricto Killer Yeasts in the Spontaneous Grape Must Fermentations of Southwestern Spain. Appl. Environ. Microbiol., 78 (3), 735-743
  • 12. Petering J., Symons M., Langride P., Henschke P. (1991). Determination of killer yeast activity in fermenting grape juice by using a marked Saccharomyces wine yeast Strain. Appl. Environ. Microbiol., 57, 3232-3236
  • 13. Sangorrín M., Zajonskovsky I., Lopes C., Rodríguez M., Giraudo M, Caballero A (2001). Killer behaviour in wild wine yeasts associated with Merlot and Malbec type musts spontaneously fermented from Northwestern Patagonia (Argentina). J Basic Microbiol., 41, 105-113
  • 14. Sangorrin M., Lopes C., Giraudo M., Caballero A. (2007). Diversity and killer behaviour of indigenous yeasts isolated from the fermentation vat surfaces in four Patagonian wineries. Int. J. Food Microbiol., 119, 351-357
  • 15. Santos A., Marquina J., Leal J., Peinado M. (2000). (1-6)-beta-D-glukan as Cell wall receptor for Pichia membranifaciens killer toxin. Appl. Environ. Microbiol., 66, 1809-1813
  • 16. Yap N. A., de Barros Lopes M., Langridge P., Henschke P. A. (2000). The incidence of killer activity of non‐Saccharomyces yeasts towards indigenous yeast species of grape must: potential application in wine fermentation. J. Appl. Microbiol., 89, 381-389
  • 17. Van Vuuren, H., Jacobs C. (1992). Killer yeasts in the wine industry: a review. Am. J. Enology Viticult., 43, 119-128

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-c290d89f-cd00-49cb-913c-585e15afa793
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.