PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 11/52 | 3 |

Tytuł artykułu

Comparative studies on identification of Listeria monocytogenes strains performed using a commercial API LISTERIA kit and PCR technique

Warianty tytułu

PL
Porównanie identyfikacji szczepów Listeria monocytogenes wykonanej przy użyciu komercyjnego testu API LISTERIA oraz techniką łańcuchowej reakcji polimerazy (PCR)

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Two advanced methods for identification of Listeria monocytogenes strains: a commercial miniaturised biochemical test - API®LISTERIA (bioMérieux) and polymerase chain reaction (PCR) adapted to the in vitro amplification of the iap gene fragment (453 bp), were used in comparative studies. A total of 63 strains suspected, based on morphological criteria, to belong to L. monocytogenes species were subjected to both identification procedures, with 58 strains (92.1 %) being of the river water, fish, fish products, ingredients used in fish production and the fish-processing environment origin. Comparison of the results showed that 87.3% strains were recognised as L. monocytogenes with both tests and expressed haemolytic activity. The PCR enabled to classify 3 strains of uncertain biochemical identification. Two non-haemolytic strains were confirmed to be L. monocytogenes with both tests. In the case of the third non-haemolytic isolate, the results of both tests were contradictory. None of the analysed strains remained unidentified. Simultaneous application of both identification methods proved to be particularly useful in microbiological diagnosis of food.
PL
Potencjalne zagrożenie sporadycznymi lub epidemiologicznymi przypadkami infekcji Listeria monocytogenes sprawia, że koniecznym staje się opracowanie obiektywnych, prostych, szybkich i wiarygodnych metod izolacji i identyfikacji tego patogenu, pozwalających na monitorowanie jego obecności, szczególnie w środowisku produkcji żywności. W pracy przedstawiono porównanie identyfikacji szczepów L. monocytogenes przeprowadzone przy użyciu komercyjnego zminiaturyzowanego szeregu biochemicznego API®LISTERIA oraz techniką łańcuchowej reakcji polimerazy (PCR), zaadaptowaną w tym przypadku do amplifikacji fragmentu genu iap specyficznego dla badanego drobnoustroju (rys. 1). Przedmiotem analizy byly 63 szczepy, z czego większość (92,1%) stanowiły izolaty z produktów żywnościowych (ryby, produkty rybne, dodatki produkcyjne) oraz ze środowiska (wymazy z linii produkcyjnej, próby wody) (tab. 1). W teście API®LISTERIA wyróżniono 8 typów biochemicznych (tab. 2). Nie zaobserwowano korelacji między typem biochemicznym szczepu, a źródłem jego pochodzenia, czasem izolacji i aktywnością hemolityczną. Porównanie wyników wykazało, że 87,3% badanych szczepów zostało zidentyfikowanych za pomocą obu testów i wykazywało jednocześnie aktywność hemolityczną (tab. 3). Technika PCR pozwoliła ustalić przynależność gatunkową trzech szczepów o wątpliwej identyfikacji biochemicznej. Dwa szczepy kliniczne charakteryzujące się rewersją hemolizy zostały zidentyfikowane jednoznacznie za pomocą obu testów jako L. monocytogenes. Wyłącznie w przypadku jednego szczepu rezultaty testów wzajemnie się wykluczały (tab. 3). Wykonane badania potwierdzają wysoką specyficzność i wiarygodność jednoczesnego stosowania obu metod identyfikacji, sugerując, że test PCR powinien stać się metodą referencyjną w badaniu prób żywności i prób środowiskowych na obecność L. monocytogenes.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

3

Opis fizyczny

p.57-63,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Food Microbiology, Faculty of Food Sciences and Fisheries, Agricultural University of Szczecin, Papieza Pawla VI/3, 71-459 Szczecin, Poland
autor
autor

Bibliografia

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-c2460fcb-0d5a-4879-8125-6c4fbf75750c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.