PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2011 | 17 | 1[188] |

Tytuł artykułu

Właściwości mechaniczne pojedynczych nasion koniczyny czerwonej

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Mechanical properties of a single red clover seed

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy przedstawiono właściwości mechaniczne nasion diploidalnych i tetraploidalnych odmian koniczyny czerwonej uprawianych w różnych gęstościach siewu i w trzech latach badań. W tym celu nasiona poddano testowi jednoosiowego ściskania do założonego odkształcenia, za pomocą uniwersalnej maszyny testującej INSTRON. określono siłę niszczącą nasiono, odpowiadającą granicy wytrzymałości biologicznej (Fmax) i energię (pracę) powodującą zniszczenie struktury nasiona (Emax) oraz obliczono parametr odkształcenia nasion będący ilorazem siły (DF) i odkształcenia względnego (DD). Przeprowadzona analiza statystyczna wykazała różnice pomiędzy badanymi cechami mechanicznymi nasion w zależności od odmiany, gęstości siewu i kolejnych lat badań. Wszystkie parametry mechaniczne nasion zależały od warunków klimatycznych w latach badań; uprawa w warunkach niesprzyjających (nadmiar opadów) powodowała wzrost wartości tych parametrów. Wytrzymałość nasion na ściskanie zależała istotnie od ploidalności odmian koniczyny czerwonej oraz od warunków uprawy. Stwierdzono, że Fmax, Emax, oraz DF/DD określają w podobnym stopniu właściwości mechaniczne pojedynczych nasion koniczyny czerwonej.
EN
The paper presents the results of determination of mechanical properties of seeds of di- and tetraploid red clover cultivars which were cultivated at different sowing density and in varied climatic conditions of the three years 2002-2004. The batches of seeds collected in each year were subjected to the test of uniaxial compression up to the anticipated seed deformation (75%) with the use of the universal test apparatus INSTRON. The measurements included the force of seed destruction related to the limit of biological strength, the energy (work) causing the destruction of seed structure, and a parameter of deformation which is the ratio between the increase of the force (DF) and relative deformation (DD). Statistical analysis showed significant contrasts between diand tetraploid cultivars, sowing densities and years of study. All the measured characteristics were determined by the climatic conditions in the vegetation seasons. The cultivation of red clover under conditions of excessive precipitation caused an increase in all of the measured mechanical properties. The strength parameters of red clover seeds depended on the ploidity of cultivars which, depending on the climatic conditions, reacted variously. Besides, sowing density may also have had a significant impact on the seed mechanical parameters. It was observed that Fmax, Emax, as well DF/DD gave similar information on red clover seed strength.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

17

Numer

Opis fizyczny

s.229-239,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Agrotechnologii i Zarządzania Produkcją Roślinną, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul.Oczapowskiego 8, 10-718 Olsztyn
autor

Bibliografia

  • Baber R.J., Templeman C., Morton T., Kelly G.E., West L., 1999. Randomized, placebo-controlled trial of an isoflavone supplement and menopausal symptoms in women. Climacteric, 2(2), 85-92.
  • Baskin J.M., Baskin C.C., Li X., 2000. Taxonomy, anatomy and evolution of physical dormancy in seeds. Plant Species Biology, 15, 139-152.
  • Bourne M.C., 2002. Food texture and viscosity. Concept and measurement. 2nd edition. Academic Press, London, UK.
  • Cassady J., Zennie T.M., Chae J-H, Ferin M.A., Portuondo N.E., Baird W.M., 1988. Use of a mammalian cell culture benzo(a)pyrene metabolism assay for the detection of potential anticarcinogens from natural products: Inhibition of metabolism by biochanin A, anisoflavone fromTrifolium pratense L. Cancer Res., 48, 6257-6261.
  • Instron Series IX Software for Windows. Users Guide. 1994. Series IX Calculations. Chapter 12.Tensile, compressive and yarn / fiber calculations. Instron Corporation, Canton, MA, USA.
  • Janiak G., Laskowski J., 1996. Metodyka określenia cech wytrzymałościowych ziarna dla potrzeb procesów przetwórczych. Biul. Nauk. Przem. Pasz., XXXV, (1), 45-58.
  • Hamley D.H., 1932. Softening of the seeds of Melilotus alba. Botanical Gazette, 93, 345-375.
  • Herranz J.M., Ferrandis P., Martinez-Sanchez J.J., 1998. Influence of heat on seed germination of seven Mediterranean Leguminosae species. Plant Ecology, 136, 95-103.
  • Martin R.E., Miller R.L., Suchawa C.T., 1975. Germination response of legume seeds subjected to most and dry heat. Ecology, 56, 1441-1445.
  • Marzec A., 2008. Tekstura żywności. Część I – Wybrane metody instrumentalne. Przemysł Spożywczy, 2, 12-15.
  • Pritchard H.W., Manger K.R., Prendergast F.G., 1988. Changes in Trifolium arvense seed quality following alternating temperature treatment using liquid nitrogen. Annals of Botany, 62, 1-11.
  • Stępniewski A., Szot B., Sosnowski S., 2003. Uszkodzenia nasion rzepaku w pozbiorowym procesie obróbki. Acta Agrophysica, 2(1), 195-203.
  • Szot B., 2008. Ocena podstawowych właściwości fizycznych nasion rzepaku ozimego. Acta Agrophysica, 12(1), 191-205.
  • Van Assche J.A., Debucqouy K.L.A., Rommens W.A.S., 2003. Seasonal cycles in the germination capacity of buried seeds of Leguminosae (fabaceae). New Phytologist., 158, 315-323.
  • Wilczek M., Koper R., Kwintal M., Korniłowicz-Kowalska T., 2005. Germination capacity and the heath status of red clover seeds following laser treatment. Int. Agrophysics,18, 289-293.
  • Żuk-Gołaszewska K., Bielski, S. Gołaszewski J., 2006. Productivity of spring barley grown with red clover as undersown crop. Pol. J. of Natur. Sci., 20 (1), 121-133.
  • Żuk-Gołaszewska K., Bochenek A., Gołaszewski J., 2007. Effect of scarification on seed germination of red clover in the hydrotime model terms. Seed Sci. and Technol., (2) 35, 326-336.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-c1bc5478-d663-42ff-b4b1-b07ba944ad19
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.