PL
Celem podjętej pracy była analiza strat mleka oraz jego przetworów na etapie transportu w dwóch spółdzielniach mleczarskich. Informacje zebrano korzystając z kwestionariusza wywiadu. Określono, że najczęstszą przyczyną nieprzyjęcia towaru przez odbiorcę są uszkodzenia mechaniczne opakowań. Wskazano jakiego typu uszkodzenia mechaniczne dyskwalifikują produkt z dalszego obrotu handlowego oraz ustalono masę nieprzyjętego towaru z powodu wystąpienia tych uszkodzeń. Oszacowano, że w skali Polski rocznie około 232,6 ton transportowanych wyrobów mleczarskich jest eliminowana z dalszego obrotu handlowego, pomimo tego, że produkty są pełnowartościowe i bezpieczne dla konsumenta.
EN
The aim of the study was the analysis of milk and dairy products losses at the transport stage in the two dairy cooperatives. Information was collected using a questionnaire interview. It was determined that the most common reason for non-acceptance by the consignee are mechanical damage of packaging. Indicated what kind of mechanical damage disqualify product from further trade and determined the weight of not adopted products because of this. It was estimated that on the scale of Polish, about 232.6 tons of transported dairy products is eliminated annually from further trade although products are wholesome and safe for consumer.