PL
W artykule przedstawiono wpływ dodatku Cu2+ na wzrost wybranych bakterii występujących w serach dojrzewających. Wrażliwość komórek bakterii na Cu2+ była wysoce zmienna i zależała od szczepu bakterii. Selekcja szczepów może być przydatna w przypadku produkcji serów z mleka z dodatkiem Cu2+. Dodatek Cu2+ do mleka hamuje kiełkowanie przetrwalników bakterii masłowych, co zapobiega późnemu wzdymaniu serów. Hamujący wpływ Cu2+ na aktywność gazotwórczą bakterii propionowych zapobiega nadmiernemu oczkowaniu w serach.
EN
The article presents effects of supplementation of copper ions on growth of the selected bacteria occurring in ripening cheeses. Copper resistance is highly variable and depends both on bacterial species and strains. When producing the cheeses from milk with additional copper ions, selection of the chosen strains may be useful. Copper added to milk is capable of inhibiting clostridial spore germination process and could reduce the risk of late blowing cheese. Inhibitory effects of copper on CO2 production by Propionibacterium reduce split defect in cheese.