PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2010 | 56 | 3 |

Tytuł artykułu

The effect of irrigation and fertigation in atichoke (Cynara cardunculus L. ssp.flavescens Wikl.) culture

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Effekty nawadniania i fertygacji w uprawie karczocha (Cynara cardunculus L.ssp. flavescens Wikl.)

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Artichoke for pharmaceutical purposes should be characterized by high yield and content of active substances (CQA, flawonoids), an exclusively vegetative growth in the first year of cultivation and homogeneity of raw material. Drugs available on the market comes mainly from vegetative artichoke plantations. The objective of this study was to evaluate the effects of additional drip irritation with spreading fertilization and fertilizing drip irrigation (fertigation) applied to artichoke. The experiment was conducted on silt-loam in 2004-2006 on experimental fields at the University of Life Sciences in Lublin. In the experiment effects of supplemental drip irrigation with T-Tape and additional fertigation with 0.2% solution of Universol Green on the background of unwatered object were compared. Terms of irrigation and the soil moisture were tested with ThetaProbe device according to the dielectric properties of soil. Seeds of ‘Green Globe’ variety were sown in May and leaves were harvested two times a year (1st – in the second decade of August, 2nd – in the second decade of October). Chemical analyses comprised sum of polyphenolic compounds (caffeoylquinic acids) and flavonoids content by HPL C and FC method. Higher yields of artichoke were obtained with use of fertigation mode, with an increase higher than 20% and 50% as compared to drip irrigation and control plots. Generally, supplemental irrigation or fertigation was connected with better developed plants that produced greater number of longer and wider leaves and, as a result, higher raw material weight in both terms of harvest. Artichoke raw material obtained from plots with additional water or water with nutrients supply was characterized by smaller caffeoylquinic acids content in two following harvest dates studied, whereas flavonoids content remained higher than control. At the same time recalculated flavonoids and CQA yields were the highest after both irrigation and fertigation.
PL
Karczoch uprawiany z przeznaczeniem do celów farmaceutycznych powinien charakteryzować się wysokimi plonami i wysoką zawartością substancji czynnych (kwasów kawoilochinowych, flawonoidów), wytwarzać dużą ilość biomasy już w pierwszym roku wegetacji i charakteryzować się jednorodnością surowca. Surowiec do produkcji preparatów leczniczych pochodzi z plantacji jednorocznych. Celem badań była ocena efektów dodatkowego nawadniania kroplowego z wprowadzeniem nawozów do gleby oraz nawożenia poprzez system nawadniający (fertygacji) karczocha. Doświadczenie przeprowadzono na glebie typu pył ilasty w latach 2004–2006 na polach doświadczalnych należących do Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Porównywano w nim wpływ nawadniania kroplowego za pomocą taśm T-Tape i fertygacji 0,2% roztworem Universol Green w porównaniu z obiektem bez nawadniania. Terminy nawodnień i wilgotność gleby określano za pomocą miernika objętościowej wilgotności gleby Theta- Probe na podstawie zmian jej właściwości dielektrycznych. Nasiona karczocha odmiany 14 B. Kołodziej, S. Winiarska Green Globe wysiewano co roku w maju, a liście zbierano dwukrotnie (1. – w drugiej dekadzie sierpnia, 2. – w drugiej dekadzie października). W suchym surowcu oznaczono zawartość związków polifenolowych (kwasów kawoilochinowych) metodą HPL C oraz flawonoidów metodą FC. Największe plony karczocha otrzymano przy zastosowaniu fertygacji: były one odpowiednio o ponad 20% i 50% większe w stosunku do tych zebranych z poletek nawadnianych oraz kontrolnych. Generalnie dodatkowe nawadnianie lub fertygacja plantacji wpływały na lepszy rozwój roślin, które wytwarzały większą liczbę dłuższych i szerszych liści, a w rezultacie większe plony surowca. Surowiec z obiektów dodatkowo nawadnianych lub fertygowanych charakteryzował się niższą zawartością kwasów kawoilochinowych z dwóch kolejnych zbiorów, podczas gdy zawartość flawonoidów była wyższa niż z plantacji kontrolnej. Jednocześnie teoretyczny plon CQA i flawonoidów był największy po zastosowaniu zarówno nawadniania, jak i fertygacji.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

56

Numer

3

Opis fizyczny

p.7-14,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Industrial and Medicinal Plants, University of Life Sciences, Akademicka 15, 20-950 Lublin, Poland
autor

Bibliografia

  • 1. Ryder E, de Vos N, Bari M. The globe artichoke (Cynara scolymus L.) Hort Science 1983; 18(5):646-55.
  • 2. Wagenbreth D, Grün M, Wagenbreth A, Wegener T. Artischoke. Qualitätsdroge aus Arzneipflanzenbau.Deutsch Apoth Zeit 1996; 136(43):112-21.
  • 3. Fürth N. Der extrakt in Artischocken-präparaten. Deutsch Apoth Zeit 1997; 137(41):60-75.
  • 4. Eich J, Baier C, Grün M, Wagenbreth D, Zimmermann R. Artichoke leaves used for herbal drug production:influence of nitrogen fertilization on yield on pharmaceutical quality. Acta Hort 2005; 681:545-51.
  • 5. Wagenbreth D, Eich J. Pharmaceutically relevant phenolic constituents in artichoke leaves are useful for chemical classification of accessions. Acta Hort 2005; 681:469-74.
  • 6. Koszański Z, Karczmarczyk S, Rumasz E, Herman B. Influence of drip irrigation and mineral fertilization on strawberry yield. Folia Univ Agric Stetin 2002; 226(90):77-82.
  • 7. Rolbiecki S, Rzekanowski C. Influence of sprinkler irrigation and drip irrigation on the yield of carrot (Daucus carota L.) grown on the very light soil. Inż Roln 2001; 13(3):397-402.
  • 8. Kaniszewki S, Elkner K. Quality of cucumbers as affected by drip irrigation and fertigation. Fol Hort 2002; 14(1):143-54.
  • 9. Kaniszewski S, Rumpel J, Dyśko J. Effect of drip irrigation and fertigation on growth and yield of celeric (Apium graveolens L. var. rapaceum (Mill.)Gaud.). Veg Crops Res Bull 1999; 50:31-9.
  • 10. Mansour M, Mougou R, Mougou A. Effect of several modes of irrigation and fertigation on artichoke crop. Acta Hort 2005; 681:127-33.
  • 11. Hanson B, Peters D. Using dielectric soil moisture sensors for irrigation scheduling. Acta Hort. 2000; 537:471-77.
  • 12. Krawczyk A. Standaryzacja surowca i ekstraktu z ziela karczocha (Cynara scolymus L.) Herba Pol 2001;47(2):130-6.
  • 13. Schütz K, Kammerer D, Carle R, Schieber A. Identification and quantification of caffeoylquinic acids and flavonoids from artichoke (Cynara scolymus L.) heads, juice, and pomace by HPL C-DAD -ESI /MS . JAgric Food Chem 2004; 52:4090-96.
  • 14. Waterman PG, Mole S. Analysis of Phenolic Plant Metabolites. Oxford 1994:84.
  • 15. Götmann S, Honermeier B. Einfluss von Bestandesdichte und Standraumverteilung der Pflanzen aufErtrag und Qualität der Blattdrogen bei der Artischocke (Cynara scolymus L.). Mitt Ges Pflanzenbauwisse 2003; 15:211-14.
  • 16. Häusler M, Ganzera M, Abel G, Popp M, Stuppner H. Determination of caffeoylquinic acids and flavonoids in Cynara scolymus L. by high performance liquid chromatography. Chromatogr 2002; 56(7/8):407-11.
  • 17. Sałata A. Wpływ terminu zbioru na zawartość kwasów fenolowych i garbników w zielu karczocha zwyczajnego (Cynara scolymus L.). Folia Hort 2006; 2:113-17.

Uwagi

rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-bd2135c8-0219-413b-bd4d-f0406cd31515
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.