PL
W pracy badano wpływ dodatku żelaza na kiełkowanie i wzrost siewek: rzodkwi (Raphanus sa- tivus), rzodkiewki (Raphanus sativus var. radicula), kapusty czerwonej (Brassica oleracea var. capitata f. rubra), brokułu (Brassica oleracea var. italica), gorczycy białej (Sinapis alba), fasoli mung (Vigna radiata), lucerny (Medicago sativa), soczewicy zielonej (Lens esculenta) oraz ku¬kurydzy (Zea mays). W doświadczeniach zastosowano następujące stężenia żelaza: 0 (kontrola), 3, 6, 12, 18, 24 oraz 36 mg • dm-3 H2O. Nie stwierdzono negatywnego wpływu dodatku żelaza na kiełkowanie nasion i Indeks Pippera, jednak siedmiodniowe siewki zazwyczaj charakteryzowały się obniżonym wigorem.
EN
This study investigated the effect of adding iron to the germination and growth of seedlings of: radish (Raphanus sativus and Raphanus sativus var. radícula), red cabbage (Brassica oleracea var. capitata f. rubra), broccoli (Brassica oleracea var. italica), mustard (Sinapis alba), mung bean (Vigna radiata), alfalfa (Medicago sativa), green lentil (Lens esculenta) and maize (Zea mays). In the experiments seedlings were treated with the following iron concentrations: 0 (control), 3, 6, 12, 18, 24 and 36 mg • dm-3 H2O. No adverse effects from the addition of iron on seed germination and Pipper index were recorded, but seven-day seedlings were usually characterized by reduced vigour.