PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 103 |

Tytuł artykułu

Ocena wpływu dodatku żelaza na parametry wzrostu i jakość kiełków wybranych gatunków roślin

Warianty tytułu

EN
Evaluation of growth and quality parameters of sprouts after the addition of iron

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy badano wpływ dodatku żelaza na kiełkowanie i wzrost siewek: rzodkwi (Raphanus sa- tivus), rzodkiewki (Raphanus sativus var. radicula), kapusty czerwonej (Brassica oleracea var. capitata f. rubra), brokułu (Brassica oleracea var. italica), gorczycy białej (Sinapis alba), fasoli mung (Vigna radiata), lucerny (Medicago sativa), soczewicy zielonej (Lens esculenta) oraz ku¬kurydzy (Zea mays). W doświadczeniach zastosowano następujące stężenia żelaza: 0 (kontrola), 3, 6, 12, 18, 24 oraz 36 mg • dm-3 H2O. Nie stwierdzono negatywnego wpływu dodatku żelaza na kiełkowanie nasion i Indeks Pippera, jednak siedmiodniowe siewki zazwyczaj charakteryzowały się obniżonym wigorem.
EN
This study investigated the effect of adding iron to the germination and growth of seedlings of: radish (Raphanus sativus and Raphanus sativus var. radícula), red cabbage (Brassica oleracea var. capitata f. rubra), broccoli (Brassica oleracea var. italica), mustard (Sinapis alba), mung bean (Vigna radiata), alfalfa (Medicago sativa), green lentil (Lens esculenta) and maize (Zea mays). In the experiments seedlings were treated with the following iron concentrations: 0 (control), 3, 6, 12, 18, 24 and 36 mg • dm-3 H2O. No adverse effects from the addition of iron on seed germination and Pipper index were recorded, but seven-day seedlings were usually characterized by reduced vigour.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

103

Opis fizyczny

s.227-233,tab.,bibliogr.

Twórcy

Bibliografia

  • Bartakova I., Kummerova M., Mandl M., Pospisil M., 2001. Phytotoxicity of iron in relation to its solubility conditions and the effect of ionic strength. Plant and Soil, 235: 45-51.
  • Batty L.C., Younger P. L., 2003. Effects of external iron concentration upon seedling growth and uptake of Fe and phosphate by the common reed, Phragmites australis (Cav.) Trin ex. Steudel. Annals of Botany 92: 801-806.
  • Beard J., Han O., 2009. Systemic iron status. Biochimica et Biophysica Acta, 1790: 584-588. Christine A. Swanson P., 2003. Iron intake and regulation: implications for iron deficiency and iron overload. Alcohol, 30: 99-102.
  • Dhiman, A.K., Bhargava, A.K., 2008. Effect of iron on dark grown seedling of Vigna radiata L. cv. K-851. Progressive Research, 3 (2): 213-214.
  • Frias J., Zieliński H, Piskuła M.K., Kozłowska H., Vidal-Valverde C., 2005. Inositol phosphate content and trypsin inhibitor activity in ready-to-eat cruciferous sprouts. Food Chemistry 93: 331-336.
  • Hongbo G., Guilin C., Tiejun Z., Guiyun L., 2006. Effect of iron application on growth, yield and quality in radish sprouts. Acta Horticulturae Sinica, 33 (5): 1096-1098.
  • Li J., Zhen-Ming Ch., 2009. Preparation of iron and zinc enriched nutrition bean sprouts. School of Bioengineering, Xihua University, Chengdu 610039, Chiny.
  • Paśko P., Bartoń H., Zagrodzki P., Gorinstein S., Fołta M., Zachwieja Z., 2009. Anthocyanins, total polyphenols and antioxidant activity in amaranth and quinoa seeds and sprouts during their growth. Food Chemistry, 115: 994-998.
  • Pipper H., 1952. Das Saatgut. Ed. P. Parey Berlin, Germany.
  • Siwek M., 2008. Rośliny w skażonym metalami ciężkimi środowisku przemysłowym. Część I: Pobieranie, transport i toksyczność metali ciężkich (śladowych). Wiadomości Botaniczne, 52: 7-22.
  • Zielińska-Dawidziak M., Twardowski T., 2008. Zmiany w zawartości wybranych frakcji białka pod wpływem działania jonów żelaza na kiełkujące nasiona soi, lucerny oraz ziarniaki pszenicy. Metody fizyczne diagnostyki surowców roślinnych i produktów spożywczych. Red. B. Dobrzański jr. Wyd. Nauk. Fundacji Rozwoju Nauk Agrofizycznych, Lublin: 107-117.
  • Zielińska-Dawidziak M., Piasecka-Kwiatkowska D., Twardowski T., 2010. Wpływ jonów Fe+ działających na kiełkujące nasiona soi, lucerny oraz ziarniaki pszenicy na zawartość skrobi i cukrów redukujących. Nauka, Przyroda, Technologie, 4 (2): 1-8.

Uwagi

PL

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-bd07acf0-f080-4520-aead-a818a0be09cc
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.