PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 1(16) |

Tytuł artykułu

Możliwości wykorzystania owoców krajowych do produkcji win owocowych

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
National fruit valuable raw materials for the production of fruit wine

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Dokonano przeglądu piśmiennictwa na temat możliwości wykorzystania krajowych jabłek, aronii, wiśni, czarnej porzeczki i innych tego typu produktów do produkcji win owocowych. Scharakteryzowano te owoce pod kątem zawartości związków polifenolowych, przeciwutleniaczy i in. Związki te mogą zapobiegać m.in. chorobom serca i naczyniowym; mają działanie przeciwkancerogenne, a także łagodzą ból i przeciwdziałają stresowi. Wiele owoców wykorzystuje się do produkcji win owocowych zarówno w przemyśle, jak i w warunkach domowych. Na podstawie dostępnej literatury można stwierdzić, że możliwe jest uzyskanie win o bardzo dobrej jakości oraz wyrazistym, pełnym smaku, który jest całkiem odmienny od smaku wina gronowego.
EN
The aim of the study was the review of literature on fruit wine production not only from grapes but also but also from other fruit such as apples, chokeberries, sour cherries, black currants and others. Fruit contains significant amount of chemicals such as antioxidants, which can profitably affect human health: prevent heart and vessels diseases as well as cancer, relieve pain and prevent stress, which nowadays we are exposed to. A lot of fruit are used for the production of fruit wine both in industry and at home. Based on the available literature it can be stated that it is possible to obtain wine of very good quality, full of good taste, which is quite different from the taste of grape wine.

Wydawca

-

Rocznik

Numer

Opis fizyczny

s.27-35,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Koło Naukowe Młodych Inżynierów, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Wrocław
autor
  • Koło Naukowe Młodych Inżynierów, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Wrocław
autor
  • Koło Naukowe Młodych Inżynierów, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Wrocław

Bibliografia

  • Campeanu G., Neata G., Darjanschi G., 2009, Chemical composition of the fruits of several apple cultivars growth as biological crop, “Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca”, 37(2), 161-164.
  • Dey G., Negi B., Gandhi A., 2009, Can fruit wines be considered as functional food ? — An overview, “Natural Product Radiance”, 8(4), 314-322.
  • Drewnowska B., 2014, Ratunek dla win owocowych, 2014, http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/1106633. html (2.05.2014).
  • Duarte W.F., Dias D.R., Oliveira J.M., Teixeira J.a., de Almeida e Silva J.B., Schwan R.F., 2010, Characterization of different fruit wines made from cacao, cupuassu, gabiroba, jaboticaba and umbu, “LWT - Food Science and Technology”, 43(10), 1564-1572.
  • Eggert P., 2011, Aronia. Od sadzonki do zbioru owoców, Wydawnictwo Wektor.
  • Ferretti G., Bacchetti T., Belleggia A., Neri D., 2010, Cherry antioxidants: From farm to table, “Molecules (Basel, Switzerland)”, 15(10), 6993-7005.
  • Filimon R. V, Beceanu D., Niculaua M., Arion C., 2011, Study on the anthocyanin content of some sour cherry varieties grown in Iaşi area, Romania. Cercetări Agronomice În Moldova, XLIV(1 (145)), 81-91.
  • Głowacka A., Rozpara E., 2013, Ilustrowany katalog odmian wiśni, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice. GUS, 2014, www.stat.gov.pl (13.12.2014).
  • Kaume L., Howard L., Devareddy L., 2012, The blackberry fruit: A review on its composition and chemistry, metabolism and bioavailability, and health benefits, “Journal of Agricultural and Food Chemistry”, 60.
  • Kruczyńska D., 2013, Ilustrowany katalog odmian jabłoni, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice.
  • Laskowska J., Pogorzelski E., 2007, Owoce krajowe cennym surowcem winiarskim, „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny”, 52(12), 12-13.
  • Nicolae S., Paul-Bădescu A., Nicola C., Pârvan C., 2008, Chemical and biochemical components in fruit and their role in the human health, “Scientific Papers of the Research Institute for Fruit Growing Pitesti”, Romania, XXIV, 138-143.
  • Nosecka B., 2014, Rynek owoców i warzyw stan i perspektywy, [w:] J. Seremak-Bulge (red.), Analizy rynkowe, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa.
  • Pantelić M., Dabić D., Matijašević S., Davidović S., Dojčinović B., Milojković-Opsenica D., Natić M., 2014, Chemical characterization of fruit wine made from Oblačinska sour cherry, “The Scientific World Journal”, 1-9.
  • Pedisić S., Levaj B., Dragović-Uzelac V., Kos K., 2007, Physicochemical composition , phenolic content and Antioxidant activity of sour cherry cv . Marasca during ripening, “Agriculturae Conspectus Scientificus”, 72(4), 295-300.
  • Petravić-Tominac V., Mesihović A., Mujadžić S., Lisičar J., Oros D., Velić D., Srečec S., 2013, Production of blackberry wine by nicrofermentation using commercial yeasts Fermol Rouge ® and Fermol Mediterranée®, “Agriculturae Conspectus Scientificus”, 78(1), 49-55.
  • PN-80/A-79121 Wino owocowe, 2001.
  • Rupasinghe H.P.V., Clegg S., 2007, Total antioxidant capacity, total phenolic content, mineral elements, and histamine concentrations in wines of different fruit sources, “Journal of Food Composition and Analysis”, 20(2), 133-137.
  • Sirbu S., Niculaua M., Chirita O., 2012, Physico-chemical and antioxidant properties of new sweet cherry cultivars from Iaşi, Romania, “Agronomy Research”, 10(1-2), 341-350.
  • Tarko T., Duda-Chodak A., Satora P., Sroka P., Gojniczek I., 2014, Chemical composition of cool-climate grapes and enological parameters of cool-climate wines, “Fruits”, 69(1), 75-86.
  • Tarko T., Duda-Chodak A., Sroka P., Satora P., Jurasz E., 2008, Physicochemical and antioxidant properties of selected polish grape and fruit wines, Acta Scientiarium Polonorum, “Technologia Alimentaria”, 7(3), 35-45.
  • Ustawa z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina.
  • Wzorek W., Pogorzelski E., 1998, Technologia winiarstwa owocowego i gronowego (p. 307), SIGMA-NOT.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-bcec5c2d-2e8a-425e-b81f-6358ecc99efb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.