PL
W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie kwiatami, w tym szczególnie kwiatami jadalnymi. Pierwotnie kwiaty były wykorzystywane w celach ozdobnych. Takie ich przeznaczenie znajdujemy w starożytnych Chinach, Rzymie czy Egipcie. Wówczas służyły głównie jako ozdoba oraz źródło aromatów dla uczestników biesiad. Takie też funkcje kwiatów wykorzystywano w cesarskiej Francji. W późniejszym okresie francuscy perfumiarze zastosowali ekstrakty kwiatowe do produkcji zapachów zamkniętych w szklanych flakonach. Obecnie kwiaty jadalne traktowane są jako element dekoracji potraw i źródło wrażeń nie tylko estetycznych, ale także smakowych. Kwiaty jadalne są również źródłem substancji bioaktywnych, jak polifenole, witaminy, związki mineralne. Powstają ogrody kwiatów jadalnych celem popularyzowania i edukowania w zakresie bezpiecznej konsumpcji.
EN
In recent years, the interest in flowers has increased, in particular edible flowers. Originally flowers were used for ornamental purposes. We find such an application in ancient China, Rome or Egypt. At that time they served mainly as an ornament and source of aromas for participants of banquets. Such functions of flowers were also used in imperial France. Later, French perfumers applied flower extracts for the production of fragrances enclosed in glass bottles. Currently, edible flowers are treated as an element of food decoration and a source of sensations not only aesthetic but also tasteful. Edible flowers are also a source of bioactive substances like polyphenols, vitamins and minerals. Gardens of edible flowers are created to popularize and educate in the field of safe consumption.