PL
Celem opracowania było dokonanie charakterystyki i oceny przedsięwzięćwpisujących się w koncepcję wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich, które stanowiąofertę turystyczną w obszarze turystyki wiejskiej. Przeprowadzone badania i opisy stanowiące dobre praktyki w zakresie turystyki wiejskiej jednoznacznie wskazują, iż obecnie szeroko rozumiana agroturystyka to bogata oferta, na którą składają się nie tylko baza noclegowa, ale także wyżywienie oraz szeroka gama usług towarzyszących. To wszystko składa się na bogaty produkt turystyczny wykorzystujący i promujący walory przyrodniczo-kulturowe danego regionu i nierzadko angażujący producentów i usługodawców z danego regionu w myśl koncepcji wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich.
EN
The aim of the study was to characterize and evaluate actions that fit into the concept of multifunctional development of rural areas, and constitute a tourist offer in the field of rural tourism. The conducted research and descriptions of good practices in the field of rural tourism clearly indicate that currently widely understood agritourism is a rich offer, which consists not only of accommoda-tion, but also food and a wide range of accompanying services. All this creates a rich tourist product that uses and promotes the natural and cultural values of a given region and often involves local producers and service providers in a form of cooperation in accordance with the concept of multifunc-tional development of rural areas.