PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 21 | 3 |

Tytuł artykułu

Determinants of fruit quality system implementation in Poland

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Uwarunkowania wdrażania systemów zapewnienia jakości owoców w Polsce

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
A commercial GLOBALG.A.P. standard and an integrated production system are the most popular methods to ensure the quality and safety of fruits. The implementation thereof in fruit farms is a consequence of food law requirements and expectations of consumers who want to consume products that are of high quality and, in the first place, safe for health. The implementation of those quality assurance (QA) methods is a prerequisite for selling products to large international retail chains at home and abroad. Motives for and barriers to application of QA methods were identified based on a survey of fruit growers, including those who implemented a GLOBALG.A.P. standard, and on interviews with experts. It was found that the major motives for implementing QA systems in orchard farms in Poland were the following: increased sale opportunities, entering new markets with products, and meeting customer requirements. Amidst the major barriers were the lack of economic incentives and the lack of knowledge about the methods and systems of quality assurance.
PL
Standard handlowy GLOBALG.A.P. i integrowana produkcja są najbardziej powszechnymi metodami zapewnienia jakości i bezpieczeństwa owoców. Ich wdrożenie w gospodarstwach sadowniczych jest konsekwencją wymagań prawa żywnościowego i konsumentów, którzy chcą spożywać produkty wysokiej jakości i przede wszystkim bezpieczne dla zdrowia. Wdrożenie tych metod zapewnienia jakości warunkuje sprzedaż produktów do dużych międzynarodowych sieci handlowych w kraju i na eksport. Motywy i bariery ich stosowania określono na podstawie badań ankietowych wśród producentów owoców, w tym tych, którzy mieli wdrożony standard GLOBALG.A.P. i wywiadów z ekspertami. Stwierdzono, że głównymi motywami wdrożenia systemów zapewnienia jakości w gospodarstwach sadowniczych w Polsce są: zwiększenie możliwości sprzedaży, wprowadzenie produktów na nowe rynki zbytu i sprostanie wymaganiom klientów. Natomiast do głównych barier można zaliczyć brak motywacji ekonomicznej i brak wiedzy o metodach i systemach zapewnienia jakości.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

21

Numer

3

Opis fizyczny

p.190-205,fig.,ref

Twórcy

  • University of Life Science in Lublin, Leszczynskiego 58, 20-068 Lublin, Poland
  • Gdansk University, Armii Krajowej 101, 81-824 Sopot, Poland

Bibliografia

  • [1] Czernyszewicz E.: Ważność wybranych cech jakościowych jabłek dla konsumentów. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2008, 1 (56), 114-125.
  • [2] Dąbrowski Z., Majewski M.: Status of knowledge and practices of plant protection by various groups of farmers and requirements of integrated pest management – Have changes taken place during the last 5 years? Progress in Plant Protection/ Problemy w ochronie roślin, 2010, 50 (3), 1143-1152.
  • [3] Dąbrowski Z.: The need for changes in design and implementation of integrated plant protection methods. Plant Progress Protection/ Problemy w ochronie roślin, 2000, 40 (1), 334-342.
  • [4] Hermaniuk T., Sikora T.: Quality management systems implementation - advantages and difficulties. Problemy Jakości, 2010, maj, 7-11.
  • [5] Kijowski J. Przesłanki wdrażania zasad GMP/GHP oraz systemu HACCP. W: Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Integracja i informatyzacja systemów. Red. J. Kijowski, T. Sikora. WNT, Warszawa 2003, ss 35-36.
  • [6] Kim R.B.: Determinants of brand equity for credence goods: Consumers’ preference for country origin, perceived value and food safety. Agricultural Economics – Czech, 2012, 7 (58), 299-307.
  • [7] Kosik M.: Metody i systemy zapewnienia i zarządzania jakością w produkcji podstawowej Global-GAP – dobrowolna konieczność. W: Mat. XIII Konf. Kraj. Jakość owoców. Wymagania prawa i rynkowa konieczność. Red. E. Czernyszewicz, Wyd. Zakł. Ekonomiki Ogrodnictwa, Lublin 2010, ss. 49-57.
  • [8] Kvale S.: Prowadzenie wywiadów. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2010.
  • [9] Mayes T., Mortimore S.: Making the most of HACCP – Learning from others’ experience. Woodhead Publishing, 2001.
  • [10] Moll E.M.P., Igual J.F.J.: Production costs of citrus growing in the Comunidad Valenciana (Spain): EurepGAP protocol versus standard production. in Quality management in food chains. Ed. Theuvsen L., Spiller A., Peupert M., Jahn G., Wageningen Academic Publishers, The Netherlands 2007, pp. 69-77.
  • [11] Morkis G.: Zakres wdrożenia obligatoryjnych systemów zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego i zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w Polsce. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 5 (84), 203-2014.
  • [12] Pałacha B.: Mocne i słabe strony producentów rolnych, szanse i zagrożenia wynikające z rynku. W: Mat. Konf. nt. Przyszłość producentów w zakresie współpracy z nowoczesnymi kanałami dystrybucji. Warszawa 2010, ss. 5-47.
  • [13] Regulation (EC) No 178/2002 of the European Parliament and of the Council of 28 January 2002 laying down the general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authority and laying down producers in matters of food safety (OJ L 31, 1.2.2002, p. 1-24).
  • [14] Regulation (EC) No 852/2004 of the European Parliament and of the Council of 29 April 2004 on the hygiene of foodstuffs (OJ L 139, 30.4.204. p. 1-54).
  • [15] The GlobalG.A.P. Database. [online]. [Access: 23.01.2014]. Available on the Internet: www.globalgap.org/uk_en/what-we-do/the-gg-system/database.
  • [16] Trienekens J., Zuurbier P.: Quality and safety standards in the food industry developments and challenges. International Journal of Production Economics, 2008, vol. 113, issue 1, 107-122.
  • [17] Villalobos P., Leporati M., Saez L., Padilla Carlos A.: The effect of transaction cost associated with certification of exports on the profitability of farming systems for Chilean small farmers. Eds. Theuvsen L., Spiller A., Peupert M., Jahn G.: Quality management in food chains. Wageningen Academic Publishers, The Netherlands 2007, pp. 57-67.
  • [18] Wiśniewska M.: GlobalGAP. Podstawy. Wymagania. Wdrażanie i nadzór. ODDK, Gdańsk 2011, ss. 10-18.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

DOI

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-bbccf6b4-b3fb-46ca-a81d-814736830346
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.