PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 12 | 2 |

Tytuł artykułu

Zastosowaniie technik membranowych do pozyskiwania niskocząsteczkowych protein białka jajka kurzego

Autorzy

Warianty tytułu

EN
The application of membrane techniques to recover proteins of low molecular weight from hen's egg white

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena możliwości wykorzystania membranowych technik filtracyjnych do częściowego rozdziału niskocząsteczkowych protein białka jaja kurzego. Proteiny te wykazują aktywność biologiczną lizozymu - enzymu muramidazy o masie cząsteczkowej 143-102 Da oraz inhibitora proteinaz cysteinowych - cystatyny o masie cząsteczkowej 126-102 Da. Proces mikrofiltracji natywnego białka jaja oraz jego roztworów, sporządzonych z udziałem 0,15 M NaCl (w stosunku 1:1 i 1:4), przeprowadzono techniką cross-flow, przy użyciu filtra rurkowego wykonanego z polipropylenu o nominalnym rozmiarze porów 0,2-0,6 µm. W uzyskanych filtratach oznaczono aktywność lizozymu i cystatyny (jako zdolność do inhibowania proteinazy cysteinowej - papainy) i ustalono, że odzyskano od 60 do 80% aktywnych substancji niskocząsteczkowych. Zasadnicze znaczenie dla efektywności procesu miało zjawisko tworzenia warstwy białkowej na membranie (polaryzacja stężeniowa - fouling), powodujące spadek szybkości filtracji. Jednak warstwa ta przyczyniała się do poprawy wzbogacenia permeatów w niskocząsteczkowe substancje aktywne. Po przefiltrowaniu ponad 20-30% objętości przetwarzanego białka jaja uzyskano znaczący przyrost aktywności cystatyny względem roztworu wyjściowego.
EN
The objective of the study was to verify the possibility of using membrane filtration techniques for partial separation of biologically active proteins from an egg white. Such proteins show a biological activity of both the lysozome, i.e. a muramidase enzyme of a molecular weight being 143-102 Da, and the cysteine proteinase inhibitor, i.e. a cystatin having a molecular weight of 126 102 Da. The microfiltration process of a native egg white and its solutions, prepared using a 0.15 M NaCl (the ratios were 1:1 and 1:4) was performed using a crossflow technique; tubular filters of polypropylene were used, their porosity being 0.2-0.6 µm. In the filtrates produced, the activity of lysozome and cystatin was determined (regarded as the ability to inhibit cystein proteinase - papaine), and it was stated that amounts of active, low weight substances recovered ranged from 60% to 80%. The fouling phenomenon had a key effect on the entire process efficiency; it was the creation of a new protein layer on the membrane. The new layer on the membranegenerated a decrease in the filtration rate. On the other hand, owing to the said new layer on the membrane, there was an improvement in enriching permeates with low weight active substances. As soon as more than 20-30% of the egg white processed have been filtrated, an essential increase in the activity of cystatin was stated compared to the initial solution.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

12

Numer

2

Opis fizyczny

s.21-29,rys.,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Technologii Surowców Zwierzęcych, Wydział Nauk o Żywności, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul.C.K.Norwida 25/25, 50-375 Wrocław
autor
  • Katedra Technologii Surowców Zwierzęcych, Wydział Nauk o Żywności, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul.C.K.Norwida 25/25, 50-375 Wrocław
autor
  • Katedra Technologii Surowców Zwierzęcych, Wydział Nauk o Żywności, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul.C.K.Norwida 25/25, 50-375 Wrocław

Bibliografia

  • [1] Chiang B.H., Su C.K., Tsai G.J., Tsai G.T.: Egg white lysozyme purification by ultrafiltration on an affinity chromatography. J. Food Sci., 1993, 58, 303-306.
  • [2] Kopeć W., Trziszka T., Chrzanowska J.: The method of direct isolation of lysozyme from egg white using chromatography and ultrafiltration. Proc. XX World's Poultry Cong. WPSA, New Dehli, India 2000, 3, pp. 37-41.
  • [3] Kopeć W., Korzeniowska M., Trziszka T.: An attempt to industrial process of simultaneous isolation of lysozyme and cystatin from egg white. Proceed. 11th Europ. Poultry Conf WPSA, Bremen, 2002, pp. 1-8. Abstract: Arch. Geflügelk., 2002, 66, 55-56.
  • [4] Leśnierowski G., Kijowski J.: Otrzymywanie lizozymu z białka jaja kurzego metodą bezpośredniej ultrafiltracji. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2000, 2 (23), 59-69.
  • [5] Li-Chan E., Nakai S., Sim J., Bragg D.D., Lo K.V.: Lysozyme separation from egg white by cation exchange chromatography. J. Food Sci., 1986, 54, 1032-1036.
  • [6] Rautenbach R.: Procesy membranowe. WNT. Warszawa 1996.
  • [7] Siewiński M.: Method of purification of thiol proteinase inhibitors from human urine. Cancer Bio- chem. Biophys. 1991, 12, 33-44.
  • [8] Trziszka T.: Jajczarstwo. Wyd. AR. Wrocław 2000.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-bb7b4f70-f0da-4704-8b25-3c378498312c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.