PL
Wstęp. W obrocie handlowym znajduje się szeroka oferta produktów dla niemowląt i małych dzieci, zastępujących mleko matki, bądź uzupełniających żywienie. Zawartość witaminy D w tych produktach jest regulowana prawnie w dość szerokim zakresie. Zapotrzebowanie na witaminę D i jej niedobory w organizmie wywołują ostatnio powszechną dyskusję. Zasadne jest zatem dokonanie analizy, jakie ilości tej witaminy może dostarczać dieta niemowląt, karmionych zgodnie z wytycznymi ekspertów. Cel pracy. Celem pracy była ocena zawartości witaminy D w dostępnych na rynku produktach dla niemowląt oraz oszacowanie jej pobrania z dietą, zgodną z modelem żywienia. Materiał i metody. W pracy przeanalizowano skład 22 asortymentów preparatów do początkowego i 20 asortymentów preparatów do dalszego żywienia niemowląt, 15 kaszek zbożowych, a także 8 produktów mlecznych (serki, deserki, jogurty), wzbogaconych w witaminę D. Charakterystyki produktów dokonano na podstawie deklaracji producenta, zamieszczonej na opakowaniach jednostkowych. Zawartość witaminy D w diecie wyliczono biorąc pod uwagę ilość porcji posiłków, proponowanych w schemacie żywienia. Ponadto oszacowano pobranie witaminy D przez niemowlęta karmione piersią, przyjmując średnią, cytowaną w literaturze zawartość tej witaminy w mleku matki. Wyniki. Średnia zawartość witaminy D w 100 ml preparatu do początkowego żywienia niemowląt wynosiła 1,1 μg, preparatu do dalszego żywienia 1,2 μg, a kaszek mleczno-zbożowych 1,6 μg. Produkty mleczne, wzbogacane w witaminę D zawierały średnio 0,9 μg tej witaminy/100 g produktu. Oszacowane pobranie witaminy D przez niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym w I półroczu życia wyniosło średnio 8,4 μg dziennie, a przez niemowlęta karmione mlekiem matki tylko 0,5 μg. W II półroczu życia dziecka dzienne pobranie witaminy D, z uwzględnieniem rozszerzania diety, wyniosło średnio 9,7 μg. Wnioski. Dieta niemowląt karmionych preparatami mleko-zastępczymi może pokryć zapotrzebowanie na witaminę D. Preparaty do początkowego i dalszego żywienia niemowląt charakteryzują się zbliżoną zawartością witaminy D. Największą zawartość tej witaminy mają kaszki mleczno-zbożowe.
EN
Introduction. There are a lot of baby foods, replacing the breast milk on the market. The content of vitamin D in these products is set in regulation on the quite wide level. In the last time a common discussion about vitamin D status in the body and its deficiency is taking place. It is important to know how much vitamin D contain products for infants and what is the intake of this vitamin by them. Aim. The aim of this study was evaluation of vitamin D content in infant formulae, follow-on formulae, and cereal-based food, as well as intake of this vitamin by infants, who are feeding according to recommendation. Material and methods. At the study was analysed the composition of 22 assortments of infant formulae, 20 assortments of follow-on formulae, 15 assortments of cereal-based food, and 8 assortments of milk products, enriched with vitamin D. Characteristics of products was done on the basis of declaration placed on the label. The content of vitamin D in the diet was assess taking into account new dietary guidelines for the nutrition of infants. Results. The average content of vitamin D in infant formulae was 1.1 μg/100 ml, in follow-on formulae 1.2 μg/100 ml, in cereal-based food 1.6 μg/100 ml, and in milk products was 0.9 μg/100 g. The average intake of vitamin D by infants 1-6 months of age was 8.4 μg daily, whereas by infants 7-12 months of age 9.7 μg. The average intake of vitamin D by breast-fed infants was only 0.5 μg daily. Conclusion. Infant formulae and other baby foods enriched with vitamin D provides appropriate amount of this vitamin. Infant formulae and follow-on formulae have similar amount of vitamin D. Cereal-based food have largest dose of vitamin D.