PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1988 | 44 | 05 |

Tytuł artykułu

Włośnica u nutrii

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Trichinellosis in the nutria

Języki publikacji

PL

Abstrakty

RU
Представлена возможность заражения нутрий (Myocaster coypus) трихинами и сообщение литературы по этой теме. Приведено результаты контроля относительно трихин при помощи вытравливания у нутрий, убиваемых в Польше в 1980—1987 гг. Из общего числа 963 018 убитых нутрий отмечено трихины у 77, что составляет 0,008%. Приведено также интенсивность заражения мышц нутрий, у которых обнаружено трихиноз.
EN
The possibility of trichinellosis in the nutria (Myocastor coypus) and data of litterature are given. The results of Trichinella inspection by a digestion method of the nutria slaughtered in Poland in 1980—1987 are presented. Trichinellae were found in 77 (0.008%) out of 963 018 slaghtered nutria. The intensity of parasitic invasion in muscles of the infested animals is also included.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

44

Numer

05

Opis fizyczny

s.301-303,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Higieny Żywności Zwierzęcego Pochodzenia, Wydział Weterynaryjny, Akademia Rolnicza w Lublinie, ul. Akademicka 12, 20-033 Lublin

Bibliografia

  • 1. Bessonov A. S., Penkova R. A., Uspensky A. V., Shekhovtsov N. V.: Trichinellosis. Proceedings of the 5 International Conference on Tricninellosis, 1980 Netherlands Edited by Kim Ch. W. (i in.), Chertsey, Redbooks Ltd, 1981, s. 423.
  • 2. Kopański R.: Chów nutrii. PWRiL, Warszawa 1972, s. 38.
  • 3. Prost E.: Higiena mięsa PWRiL, Warszawa 1985, s. 380.
  • 4. Ramisz A.: Wiad. parazyt. 29, 626, 1983.
  • 5. Rubli H.: Schweizer Arch. Tierheilk. 78, 420, 1936.
  • 6. Scheuring W.: Choroby nutrii. PWRiL, Warszawa 1984, s. 143.
  • 7. Skovgaard N.: Medycyna wet. 43, 211, 1987.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ba31fd2e-8c4d-49ab-becf-23edee5333de
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.