EN
Several methods were evaluated in an attempt to develop a greenhouse screening procedure that would predict field resistance of brassica breeding lines to clubroot disease caused by Plasmodiophora brassicae. Several Brassica oleracea cultivars and breeding lines bred for resistance to Plasmodiophora brassicae and a susceptible Chinese cabbage cultivar were exposed to high levels of inoculum of both pathotypes PB 6, PB 7 at 12,15,20, 25 and 30°C. No infection occurred on any host at 12°C. Chinese cabbage was heavily diseased from 15 - 30°C. Bagder Shipper cabbage, a cauliflower deriving resistance from this variety, and Oregon CR-1 broccoli were resistant to pathotype PB 6 at 15 and 20°C and partially resistant at 25 and 30°C. They were resistant to pathotype PB 7 and 15°C and almost totally susceptible at 20, 25° and 30°C. Oregon cabbage line OR 123 was resistant to pathotype PB 6 at 15°C at almost completely susceptible at 20, 25 and 30°C. It was resistant to pathotype PB 7 at all temperatures. Temperature sensitivity of resistance can partially explain why breeding lines are resistant in field trials and susceptible in greenhouse tests.
PL
W warunkach szklarniowych badano wpływ temperatury podłoża na odporność na kiłę kapusty kilku linii hodowlanych i odmian kapusty i kalafiorów używanych jako źródła odporności do hodowli odmian odpornych na kiłę kapusty. Użyto dwóch patotypów grzyba Plasmodiophora brassicae; PB 6 i PB 7 przy temperaturach podłoża: 15, 20. 25 i 30°C. Roślina kontrolna — kapusta chińska — wykazała całkowitą wrażliwość na obydwa patotypy we wszystkich badanych temperaturach. Kapusta Bagder Shipper oraz linie hodowlane kalafiorów WA i WI oraz brokuła OR CR-1 wykazały odporność na patotyp PB 6 w temperaturze 15 i 20 °С, podczas gdy w temperaturze 25 i 30° C miały tylko odporność częściową. Wszystkie badane odmiany wykazały odporność na patotyp PB 7 w temperaturze 15°C, natomiast w temperaturach wyższych były całkowicie wrażliwe. Linia hodowlana OR 123 wykazała pełną odporność na patotyp PB 6 w temperaturze 15°C, natomiast w temperaturach: 20, 25 i 30°C okazała się całkowicie wrażliwa. Stwierdzono natomiast całkowitą odporność linii OR 123 na patotyp PB 7 we wszystkich badanych temperaturach podłoża. Wysunięto hipotezę, że mechanizm zmiennej odporności testowanych linii hodowlanych i odmian roślin kapustnych na kiłę oprócz uwarunkowań genetycznych uzależniony jest od temperatury podłoża, która wywiera wpływ zarówno na aktywność biologiczną patogena w glebie, jak i na wrażliwość rośliny żywicielskiej. Na tej podstawie można częściowo wyjaśnić zjawisko zróżnicowanej odporności badanych roślin wykazujących wyższą odporność w testach polowych i niższą w testach szklarniowych.