EN
Aim of the study Industrial soilless cultivation of plants is associated with the formation of leachate, which may pose a threat to the environment. Their management is an important issue due to the limitation of the dissipation of ingredients in the environment, but also with the view to limiting the use of water, which in this type of cultivation is key not only in terms of quantity but also quality. Material and methods The variability of nutrients in the leachates was analysed for everbearing strawberry of San Andreas variety cultivated in soilless conditions on gutters. Results and conclusions The chemical composition of leachates was characterized by a high dynamics of changes in the content of elements (nutrients) during the growing season. These changes are caused by the amount of nutrients given in the nutrient solution, and the frequency of fertigation due to transpiration and the amount of plant biomass conditioning the amount of components consumed. The chemical composition of the leachates from the strawberry plantation does not preclude their re-use in the recovery process.
PL
Cel pracy Przemysłowe bezglebowe uprawy roślin są związane z powstawaniem odcieków, które mogą stanowić zagrożenie dla środowiska. Ich zagospodarowanie stanowi ważne zagadnienie ze względu na ograniczenie rozpraszania składników w środowisku, ale również ograniczenie użycia wody, która w tego typu uprawach jest elementem kluczowym nie tylko pod względem ilościowym, ale i jakościowym. Materiały i metody Na przykładzie plantacji truskawki powtarzającej owocowanie w systemie rynnowym na podłożu bezglebowym przeanalizowano zmienność składników w odciekach. Wyniki i wnioski Skład chemiczny odcieków charakteryzowała zmienność zawartości pierwiastków (składników pokarmowych) w okresie wegetacji. Zmiany te są spowodowane ilością podawanych składników w pożywce i częstotliwością fertygacji uwarunkowaną transpiracją i ilością biomasy roślin warunkującą ilości pobieranych składników. Pod względem chemicznym ponowne wykorzystanie odcieków z plantacji truskawki w procesie odzysku nie jest wykluczone.