PL
Badano wpływ naświetlania promieniami podczerwonymi ziaren pszenicy (odmiana Olimpia) w trzech różnych zakresach czasu (30, 60, 90s) i trzech temperatury (107, 127 i 147°C) na zmiany zawartości suchej masy, tłuszczu surowego oraz udziału kwasów tłuszczowych w tłuszczu surowym. Zastosowanie promieniowania podczerwonego spowodowało zwiększenie zawartości NasKT, głównie C16 i C18. Obserwowano zmniejszenie udziału C18:2 w sumie NKT oraz zwiększenie zawartości kwasów jednonienasyconych (głównie C16:1 i C18:1) w porównaniu do nasion surowych.
EN
The effects of infrared radiation of wheat grain (Olimpia cv.) at 4 time intervals (30, 40, 60 and 90 seconds) and 3 process temperatures (107, 127 and 147°C), on the changes in dry matter and ether extract contents as well as fatty acids share in ether extract were investigated. Infrared radiation caused an increase in saturated fatty acids content, mainly C16 and C18. As regards the unsaturated fatty acids, lower C18:2 content was observed and higher monounsaturated fatty acids quantity (mainly C16:1 and C18:1), in comparison to the raw seeds.