PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 556 | 1 |

Tytuł artykułu

Jakość tłuszczu ziarna pszenicy naświetlanej promieniami podczerwonymi

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Quality of the ether extract in wheat grain exposed to infrared radiation

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badano wpływ naświetlania promieniami podczerwonymi ziaren pszenicy (odmiana Olimpia) w trzech różnych zakresach czasu (30, 60, 90s) i trzech temperatury (107, 127 i 147°C) na zmiany zawartości suchej masy, tłuszczu surowego oraz udziału kwasów tłuszczowych w tłuszczu surowym. Zastosowanie promieniowania podczerwonego spowodowało zwiększenie zawartości NasKT, głównie C16 i C18. Obserwowano zmniejszenie udziału C18:2 w sumie NKT oraz zwiększenie zawartości kwasów jednonienasyconych (głównie C16:1 i C18:1) w porównaniu do nasion surowych.
EN
The effects of infrared radiation of wheat grain (Olimpia cv.) at 4 time intervals (30, 40, 60 and 90 seconds) and 3 process temperatures (107, 127 and 147°C), on the changes in dry matter and ether extract contents as well as fatty acids share in ether extract were investigated. Infrared radiation caused an increase in saturated fatty acids content, mainly C16 and C18. As regards the unsaturated fatty acids, lower C18:2 content was observed and higher monounsaturated fatty acids quantity (mainly C16:1 and C18:1), in comparison to the raw seeds.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

556

Numer

1

Opis fizyczny

s.401-406,tab.,bibliogr.

Twórcy

Bibliografia

  • Andrejko D. 2004. Zmiany właściwości fizykochemicznych nasion soi pod wpływem promieniowania podczerwonego. Wydz. Inżynierii Produkcji, AR w Lublinie (rozprawa habilitacyjna) 288: 13-23.
  • Bellido G.G., Arntfield S.D., Scalon M.G., CENKOWSKI S. 2003. The effect of micronization operational conditions on the physicochemical properties of navy beans (Phaseolus vulgaris L.). J. Food Sci. 68(5): 1731-1735.
  • Ciowch A. 2005. Zmiany jakościowe i ilościowe w komponentach zbożowych ekstrudowanych w różnych warunkach. Wydz. Biologii I Hodowli Zwierząt. AR Lublin, (rozprawa doktorska): 88-115.
  • Fasina O., Tyler B., Pickard M., Zheng G.H., Wang N. 2001. Effect of infrared heating on the properties of legumine seeds. Int. J. Food Sci. Technol. 36(1): 79-87.
  • Hac-Wydro K., Jedrzejek K., Dynarowicz-Łatka P. 2009. Effect of saturation degree on the interactions between fatty acids and phosphatidylcholines in binary and ternary Langmuir monolayer. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces 72(2): 101-111.
  • Hadaruga N.G., Hadaruga D. I., Paunescu V., Tatu C., Ordodi V.L. 2006. Thermal stability of the linoleic acid/a- and b-cyclodextrin complexes. Food Chemistry 99(3): 500-508.
  • He J., Zhou T., Young J., Christopher B., Greg J., Scott P.M. 2010. Chemical and biological transformations for detoxification of trichothecene mycotoxins in human and animal food chains: a review. Trends in Food Science & Technology: 67-76.
  • Kiczorowska B., Andrejko D., Winiarska-Mieczan A. 2006. The influence of different infrared radiation parameters on the modification of fatty acids content in faba beans ether extract. Polisch J. Natural Sci. (sup. 3): 87-92.
  • Kiczorowska B., Lipiec A. 2002. Jakość tłuszczu w ekstrudatach łubinowych w zależności od warunków ekstruzji. Acta Sci. Pol. Technologia Alimentaria 1(2): 93-99.
  • Miller L. M., Dumas P. 2006. Chemical imaging of biological tissue with synchrotron infrared light. BBA - Biomembranes 1758: 846-857.
  • Rozporządzenie 2004. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2.12.2004 r. w sprawie metodyki postępowania analitycznego w zakresie określania zawartości składników pokarmowych i dodatków paszowych w materiałach paszowych, premiksach, mieszankach paszowych i paszach leczniczych. Dziennik Ustaw Nr 27, poz. 2687 i 2688.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-b8e1da1b-25d0-475b-9ab7-dad012bb67f9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.