PL
Wołowina stanowi popularny rodzaj mięsa, wykorzystywanego regularnie w restauracjach i w warunkach domowych. Jest to mięso o dużej wartości odżywczej. W celu produkowania wołowiny najwyższej jakości wprowadzono system certyfikacji QMP (Quality Meat Program). Mięso QMP uzyskuje się za specjalnie wyselekcjonowanych ras bydła. Smak, kruchość i soczystość takiej wołowiny łączą się z jej bezpieczeństwem zdrowotnym. Z wołowiny przygotowuje się wiele potraw. Odpowiednio prowadzona obróbka wstępna i termiczna mięsa wołowego gwarantuje przygotowanie smacznych i dobrych jakościowo potraw. Istotnym elementem decydującym o jakości wołowiny i sporządzanych z niej potraw jest jej sezonowanie. Wołowinę można sezonować na sucho i na mokro. Poszczególne elementy tuszy wołowej mają różne przeznaczenie kulinarne. Wołowinę można smażyć, dusić, piec, grillować i gotować. Mięsio przed obróbką termiczną warto zamarynować. Z wołowiny sporządza się m.in. zrazy, beauf Strogonow, gulasz, rostbef, steki, rumsztyk i rosół. Cieszącym się dużą popularnością półproduktem z mięsa wołowego są burgery. Ze względu na walory mięsa wołowego warto spożywać potrawy z niego przygotowane. Są one smaczne i zdrowe
EN
Beef is a popular type of meat, used regularly in restaurants and at home. This is the meat of the high nutrition value. In order to produce beef of the highest quality the certification system QMP (Quality Meat Program) has been introduced. The QMP meat is obtained from specially selected breeds of cattle. The flavour, tenderness and juiciness of QMP beef connects with its health safety. Many dishes can be prepared from beef. Properly carried out pre-treatment and heat treatment of beef meat ensures the preparation of tasty and good quality dishes. The important element determining the quality of the beef and prepared dishes is the seasoning. They are two ways of beef aging: wet and dry. The individual elements of the beef carcass have different purpose. Beef can be fried, braised, baked, grilled and cooked. Meat before thermal processing worth to be marinated. From beef can be prepared slips, beauf Strogonoff, stew, roast beef, steak, rump steak and broth. The popular products made from beef meat are burgers. Due to the qualities of beef it is worthwhile to consume dishes prepared from it. They are tasty and healthy