W Polsce konsumuje się coraz więcej wina. Fakt ten jest bodźcem do rozwoju krajowych winnic. Głównym odpadem podczas produkcji wina są wytłoki z winogron. Produkcja biogazu z tych odpadów rozwiązuje problem ich zagospodarowania przy równoczesnej produkcji energii elektrycznej i cieplnej. Wytłoki winogronowe jako substrat lub kosubstrat można z powodzeniem wykorzystać w biogazowniach rolniczych.
EN
In Poland consumption of wine is growing. This is a stimulus for the development of domestic vineyards. Crape pomace are the main waste during the production of wine. The production of biogas from this waste solves the problem of their recycle and the simultaneous production of electricity and heat. Grape pomace as a substrate or cosubstrate may be successfully used in agricultural biogas plants.
[4] Radziewicz J.: 2011. Polskie tradycje winiarskie sięgają średniowiecza [dostęp: 30-05- 2011] Dostępny w Internecie: http://www.piagro.pl/artykuly-rolnicze/agrobiznes/biznes- wiejski/rynek-wina-w-polsce-i-krajach-ue.html.
[5] Tarko I, Duda-Chodak A., Gojniczek I.: 2010. Produkcja win w Polsce - uwarunkowania przyrodnicze, ekonomiczne i prawne. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 11, s. 24-25.