PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | 70 | 1 |

Tytuł artykułu

Nutrition knowledge of people with eating disorders

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background: Eating disorders are an increasingly common health problem that is a major therapeutic challenge. For many years, the basic form of therapy used to be psychiatric and psychotherapeutic treatment, but now it is postulated that the dietetician should also be part of the therapeutic teams. Objective: The main purpose of the study is to assess nutrition knowledge of people with eating disorders with consideration to their age, place of living, education, BMI, type of disease, participation in dietary consultations and in therapy. Material and methods: Nutrition knowledge of the respondents was assessed by means of an author’s survey questionnaire. The questionnaire was published in one of the social portals in the “Eating disorders – tackling” group gathering people with different types of eating disorders. The survey questionnaire consisted in 33 questions. Arithmetic mean and standard deviation for the number of correct answers provided by the respondents by the selected criteria. Results: In terms of age, the least nutrition knowledge was attributable to the persons below 20 years of age (25.24 points in average). When considering the place of living, the least nutrition knowledge was revealed among the subjects living in medium cities (between 20 and 100 thousand of population) i.e. 25.31 points. In terms of education, the least nutrition knowledge was recorded in people with vocational education (24.83 points). When classifying the respondents by BMI, the highest average score was gained by the respondents with normal body mass index (BMI) (26.42 points). Conclusions: The study on the level of nutrition knowledge among the people with eating disorders demonstrated that this knowledge was selective and insufficient to provide rational nutrition. It aimed at teaching the rules of healthy lifestyle and nutrition and thorough discussing of all nutrients, their functions and effect on the body.
PL
Wprowadzenie. Zaburzenia odżywiania są coraz powszechniejszym problemem zdrowotnym stanowiącym duże wyzwanie terapeutyczne. Przez wiele lat podstawową formą terapii było leczenie psychiatryczne i psychoterapeutyczne, obecnie postuluje się, aby w skład zespołów terapeutycznych wchodził również dietetyk. Cel badań. Głównym celem badania jest ocena wiedzy żywieniowej osób z zaburzeniami odżywiania się z uwzględnieniem ich wieku, miejsca zamieszkania, wykształcenia, BMI, rodzaju choroby, udziału w konsultacjach dietetycznych i terapii. Materiał i metody. Wiedzę żywieniową respondentów oceniano za pomocą autorskiego kwestionariusza ankiety. Kwestionariusz został opublikowany w jednym z portali społecznościowych „Zaburzenia odżywiania - walka”, gromadzącej osoby z różnymi rodzajami zaburzeń. Kwestionariusz ankiety składał się z 33 pytań. Obliczono średnią arytmetyczną i odchylenie standardowe dla liczby poprawnych odpowiedzi udzielonych przez respondentów według przyjętych kryteriów. Wyniki. Pod względem wieku najmniejszą wiedzą żywieniową można przypisać osobom poniżej 20 roku życia (średnio 25,24 pkt). Biorąc pod uwagę miejsce zamieszkania, najmniejszą wiedzę żywieniową stwierdzono ród osób zamieszkujących średnie miasta (od 20 do 100 tysięcy ludności), tj. 25,31 punktów. Pod względem wykształcenia najmniejszą wiedzę żywieniową odnotowano u osób z wykształceniem zawodowym (24,83 pkt). Przy klasyfikacji respondentów według BMI najwyższy średni wynik uzyskali respondenci z prawidłowym wskaźnikiem masy ciała (BMI) (26,42 pkt). Wnioski. Badanie dotyczące poziomu wiedzy żywieniowej wśród osób z zaburzeniami odżywiania wykazało, że wiedza ta była selektywna i niewystarczająca do zapewnienia racjonalnego żywienia. Istnieje konieczność tworzenia zespołów terapeutycznych, w których powinien znajdować się dietetyk. Jego zadaniem powinno być nauczenie zasad zdrowego stylu życia i odżywiania oraz dokładne omówienie wszystkich składników odżywczych, ich funkcji i wpływu na organizm.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

70

Numer

1

Opis fizyczny

p.41-48,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Human Nutrition, Faculty of Public Health in Bytom, Medical University of Silesia in Katowice, Jordana 19, 41-808 Zabrze, Poland
autor
  • Student Scientific Team, Department of Human Nutrition, Faculty of Public Health in Bytom, Medical University of Silesia in Katowice, Zabrze, Poland
autor
  • Student Scientific Team, Department of Human Nutrition, Faculty of Public Health in Bytom, Medical University of Silesia in Katowice, Zabrze, Poland
  • Department of Human Nutrition, Faculty of Public Health in Bytom, Medical University of Silesia in Katowice, Zabrze, Poland

Bibliografia

  • 1. American Psychiatric Association. Diagnostic and statistical manual of mental disorders (4th ed.). American Psychiatric Association Washington, DC.1994.
  • 2. Bator E., Bronowska M., Ślepecki D., Biernat J.: Anoreksja – przyczyny, przebieg, leczenie [Anorexia – causes, course, treatment]. Now Lek 2011; 80(3): 184-191 (in Polish).
  • 3. Bąk-Sosnowska M.: Interwencja psychologiczna w zespole kompulsywnego jedzenia [Psychological intervention in binge eating disorder]. Psychiatr Pol 2009; 43(4): 445-456 (in Polish).
  • 4. Chęcińska Z., Krauss H., Hajduk M., Białecka – Grabarz K.: Ocena sposobu żywienia młodzieży wielkomiejskiej i obszarów wiejskich [Assessment of eating habits in urban and rural youth]. Probl Hig Epidemiol 2013; 94(4): 780-785 (in Polish).
  • 5. Czarnewicz-Kamińska A., Gronowska-Senger A.: Ocena poziomu wiedzy żywieniowej u osób z zaburzeniami odżywiania [The assessment of nutritional knowledge of persons with eating disorders]. Rocz Państ Zakł Hig 2007; 58(1): 191-196 (in Polish).
  • 6. Davis C., Carter JC.: Compulsive overeating as an addiction disorder. A review of theory and evidence. Appetite 2009; 53(1): 1-8.
  • 7. Dutkiewicz A., Grzelak T.: Dietoterapia doustna u pacjentów z anoreksją [Diet therapy in patients with anorexia]. Psychiatr Psychol Klin 2016; 16(2): 104-109 (in Polish).
  • 8. Gustek S., Jaworski M.: Znaczenie interwencji żywieniowej w psychoterapii poznawczo-behawioralnej w bulimii [The importance of nutrition intervention in cognitive-behavioral therapy (CBT) in bulimia]. Psychiatria i Psychoterapia 2011; 7(2/3): 7-21 (in Polish).
  • 9. Hay P., Chinn D., Forbes D., Madden S., Newton R., Sugenor L., Touyz S., Ward W., Royal Australian and New Zealand College of Psychiatrists.: Royal Australian and New Zealand College of Psychiatrists clinical practice guidelines for the treatment of eating disorders. Aust N Z J Psychiatry 2014; 48(11): 1-62.
  • 10. Hsu L.K., Rand W., Sullivan S.: Cognitive therapy, nutritional therapy and their combination in the treatment of bulimia nervosa. Psychol Med 2001; 31(5): 871-879.
  • 11. Instytut Żywności i Żywienia. Wskaźnik Queteleta. Available at: http://www.izz.waw.pl/pl/component/licznikbmi/?Itemid=32 (Accessed 16 February 2018).
  • 12. Janas-Kozik M., Zejda J., Stochel M., Brożek G., Janas A., Jelonek I.: Ortoreksja - nowe rozpoznanie? [Orthorexia – a new diagnosis?]. Psychiatr Pol 2012; 46(3): 441-450 (in Polish).
  • 13. Kowalik A., Wronka L., Sińska B.: Diabulimia – niespecyficzne zaburzenia odżywiania w cukrzycy typu 1. [Diabulimia - non-specific eating disorders in type 1 diabetes]. Żyw Człow 2012; 39(1): 29-37 (in Polish).
  • 14. Kręgielska-Narożna M., Walczak-Gałęzewska M., Lis I., Bogadański P.: Jadłowstręt psychiczny – co widzą „motyle”? [Anorexia nervosa – what „butterflies” see?]. Farmacja Współcz 2014; 7: 1-6 (in Polish).
  • 15. Laessle R.G., Beumont P.J., Butow P. Lennerts W., O’Connor M., Pirke K.M., Touyz S.W., Waadt S.: A comparison of nutritional management with stress management in the treatment of bulimia nervosa. Br J Psychiatry 1991; 159: 250-261.
  • 16. Laessle R., Schweiger U., Daute-Herold U., Schweiger M., Fichter M., Pirke K.: Nutritional knowledge in patients with eating disorders. Int J Eat Disord 1998; 7(1): 63-73.
  • 17. Michalska A., Szejko N., Jakubczyk A., Wojnar M.: Niespecyficzne zaburzenia odżywiania się – subiektywny przegląd [Nonspecific eating disorders – a subjective review]. Psychiatr Pol 2016; 50(3): 497-507 (in Polish).
  • 18. National Eating Disorder Association. What are eating disorders? Available at: https://www.nationaleatingdisorders. org/what-are-eating-disorders (Accessed 15 February 2018).
  • 19. O’Connor M., Touyz S., Beumont P.: Nutritional management and dietary counseling in bulimia nervosa: Some preliminary observations. Int J Eat Disord 1998; 7: 657-662.
  • 20. Ostachowska-Gąsior A., Krzeszowska-Rosiek T., Górska S.: Ocena wiedzy żywieniowej osób o wysokiej aktywności fizycznej uczęszczających do klubów fitness [Evaluation of nutritional knowledge among fit individuals attending fitness clubs]. Probl Hig Epidemiol 2014; 95(4): 969-974 (in Polish).
  • 21. Salwach-Kuberska D., Majkowicz M., Łysiak-Szydłowska W.: Nawyki żywieniowe oraz aktywność fizyczna pacjentek z jadłowstrętem psychicznym [Eating habits and physical activity of patients with anorexia nervosa]. Post Żyw Klin 2014; 10(3): 5-10 (in Polish).
  • 22. Serfaty M., Turkington D., Heap M et al.: Cognitive therapy versus dietary counselling in the outpatient treatment of anorexia nervosa: effects of the treatment phase. Eur Eat Disord Rev 1999; 7: 334-350.
  • 23. Waisberg J.L., Woods M.T.: A nutrition and behaviour change group for patients with anorexia nervosa. Can J Diet Pract Res 2002; 63(4): 202-205.
  • 24. Weker H., Barańska M., Riahi A.: Problem otyłości a wiedza żywieniowa u młodzieży w wieku 13-15 lat [Nutritional education of obese adolescents aged 13-15 years]. Rocz Panstw Zakl Hig 2007; 58(1): 321-326.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-b884e61a-c928-444a-a4a9-60585acca621
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.