EN
The trypsin inhibitory effect of phenolic extracts from different plant foodstuffs: two bean varieties, black and green tea and quince fruits as well as of standard phenolic compounds: ( + )catechin, (-)epicatechin, gallic acid and tannic acid, was investigated. Monomeric tannin precursors exhibited 1000-times lower activity in the trypsin inhibition than high-molecular tannic acid. All of the plant phenolic extracts used in the experiments showed high level of the trypsin inhibition except for white bean one. Black tea polyphenols exhibited the highest inhibitory potency. The salting out of high molecular polyphenols reduced trypsin inhibiting effect of the examined extracts by 14-68%.
PL
Badano wpływ ekstraktów polifenoli z wybranych surowców roślinnych (fasoli białej i kolorowej, herbaty czarnej i zielonej, pigwowca) oraz standardowych związków fenolowych (katechiny, epikatechiny, kwasu galusowego i taninowego) na aktywność trypsyny. Aktywność antytrypsynową wyrażano jako wskaźnik I50, czyli stężenie inhibitora, które wywołuje inhibicję trypsyny w 50%. Badane monomeryczne związki fenolowe tylko w niewielkim stopniu hamowały aktywność trypsyny, natomiast wysokospolimeryzowany kwas taninowy odznaczał się wysoką efektywnością inhibicyjną; wskaźnik I50 (0,01 mg/mL) był około 1000-krotnie niższy w porównaniu z pozostałymi polifenolami (rys. 3, tab.1). Użyte w doświadczeniach ekstrakty roślinne wykazywały wysoką zdolność inhibicji trypsyny (tab. 2, rys. 4); wskaźniki I50 wynosiły od 0,01 do 0,05 mg/mL. Wyjątek stanowił ekstrakt z białej fasoli z niskim wskaźnikiem I50 (>0,2 mg/mL). Po wysoleniu tanin zanotowano zmniejszenie stopnia inhibicji trypsyny przez badane ekstrakty o 14-68% (rys. 5 i 6), co potwierdza fakt, że głównie wysokocząsteczkowe związki fenolowe, obecne w tych ekstraktach, są odpowiedzialne za efekt inhibicyjny w stosunku do trypsyny. Ekstrakty z owoców pigwowca w dużym stopniu hamowały aktywność enzymatyczną, zarówno przed jak i po wysoleniu (odpowiednio 86 i 61%), co wskazuje na działanie inhibicyjne nie tylko tanin wysokocząsteczkowych, ale również oligomerów katechin, które występują w tych owocach w znacznych ilościach.